Začíná Startup Night. Propojí pražské univerzity a inovativní nápady

Praha, dne 7. prosince 2021 – Propojit studenty z pražských vysokých škol, kteří se zajímají o inovace, startupy a společensky prospěšné podnikání, chce akce Startup Night. Poprvé se uskuteční 9. prosince večer v Podnikatelském a inovačním centru hl. města Prahy (PIC) a představí několik úspěšných univerzitních startupů. Setkají se zde mentoři se studenty, kteří pracují na inovativních produktech, nebo se zajímají o práci ve startupu. První Startup Night bude z PIC s ohledem na protiepidemická opatření online.

Startup Night by se měla pořádat každý půl rok a propojovat spolupráci napříč pražskými univerzitami a jejich studenty, aby mohli sdílet své zkušenosti a dále se rozvíjet v inovačním prostředí. Prvního setkání se zúčastní vybrané startupy z Univerzity Karlovy, Vysoké školy ekonomické, Českého vysokého učení technického, Vysoké školy chemicko-technologické v Praze, České zemědělské univerzity a také startup Skychatters nominovaný od PIC. Účastníci v několika minutách nejprve představí svůj projekt a co nebo koho hledají, a poté se zúčastní hlavní večerní networkingové části, kde budou navzájem sdílet své znalosti a zkušenosti.

„Myslím, že je důležité podpořit vznik meziuniverzitních týmů, protože takové týmy mají největší šanci na realizaci inovativních nápadů. Mám radost, že kolem Startup Night vznikl silný organizační tým, který se s nadšením pustil do realizace. Akci chceme pořádat pravidelně každý semestr. Věřím, že v letním semestru 2022 se potkáme i fyzicky,“ říká pedagog Michal Andera z Fakulty podnikohospodářské VŠE.

Ze zkušeností pražských univerzit vyplývá, že zajímavé startupové týmy mají mezioborový přesah. Například v rámci podnikatelských předmětů na VŠE studenti díky svým studentským kontaktům z ČVUT pracují na produktech s inovativními technologiemi. 

„Jsem ráda, že můžeme být součástí tohoto unikátního projektu, který propojuje pražské univerzity. Bohužel, vzhledem k současné pandemické situaci jsme museli akci přesunout do online formy. Plánujeme ji nicméně do budoucna pořádat pravidelně prezenčně, protože osobní setkání naplňuje podstatu samotného networkingu, na kterém je akce založena,“ dodává programová manažerka PIC Aneta Bednářová. Pražský inovační institut (Pii) založilo formou zapsaného ústavu hlavní město Praha v lednu 2020. Tato veřejně prospěšná organizace se zaměřuje na podporu rozvoje vzdělávání, města, podnikání a životního prostředí. Chce se stát rovněž spojnicí mezi světem byznysu a veřejnou i akademickou sférou. Od července 2020 vede Pii odborník na inovace ve vzdělávání Bohumil Kartous, o rok později začalo Pii spravovat také Podnikatelské a inovační centrum hl. města Prahy (PIC).