FAČR zřídila Centrum ochrany dětí – na komplexním programu ochrany nejmenších kooperuje i Linka bezpečí

PRAHA, 9. prosince 2021 – Fotbalová asociace České republiky přichází s programem ochrany dětí. Centrum ochrany dětí Fotbalové asociace České republiky (FAČR) bude ve fotbalovém prostředí koordinovat péči o dodržování bezpečného prostředí pro děti v rámci celého fotbalového hnutí. Po vydání Manuálu pro trenéry, rodiče a děti, na jehož vzniku FAČR spolupracovala s Linkou bezpečí, jde o další krok vedoucí ke zvýšení bezpečí nejmenších. 

„Fotbalová asociace se aktuálně připojuje k programu na ochranu dětí v rámci celého fotbalového hnutí. Rádi bychom, aby fotbal byl sportem pro všechny – bez výjimky, bez ohledu na pohlaví, věk, rasu nebo zdravotní stav – a byl bezpečný zejména pro děti,“ uvedla iniciátorka projektu Michaela Veselá, manažerka sociálních projektů FAČR. 

Dosavadní statistiky jsou alarmující. V České republice denně zemřou až čtyři lidé následkem sebevraždy – z toho za rok 40 dětí. Polovina všech duševních onemocnění vzniká v období okolo 14 let věku, 75 procent se projeví do 24 let. Depresi prožívá ve světě přibližně tři sta milionů lidí všech věkových kategorií. Za posledních deset let došlo k nárůstu tohoto onemocnění o 10 procent.

„Jako největší sportovní organizace si uvědomujeme sociální zodpovědnost. Zřizujeme proto Centrum ochrany dětí FAČR. Jsme tak jednou z 54 zemí Evropy, které se v koordinaci s UEFA do tohoto programu na pomoc dětem zapojily,“ uvedl Petr Fousek, jenž byl letos v červnu zvolen předsedou Fotbalové asociace. „Naším cílem je změnit kulturu sportu, zlepšit komunikaci v rámci tréninkového procesu, ale i v běžném životě. To nelze oddělovat. Jak bude sportovní prostředí vypadat, záleží na nás všech. Asociace využije svého postavení, vlivu i odborníků a je připravena pomoci potřebným. Výsledky naší práce sdílíme i s dalšími sportovními asociacemi a také s veřejností, což je naprosto unikátní kombinace. Jsem rád, že podobný dialog iniciuje právě FAČR.“

Mládež patří k nejohroženější skupině, která se v rámci české fotbalové rodiny pohybuje, a FAČR usiluje o to, aby pro ni fotbalové prostředí bylo vždy bezpečné a poskytovalo možnost úplného kladného prožitku. 

„Při práci na trenérském manuálu jsme narazili na alarmující statistiky. To nás motivovalo připojit se k programu Ochrany dětí. Nejčastějším tématem na telefonu Linky bezpečí byla v roce 2020 problematika psychických potíží. V jejich rámci se nejvíce objevovalo téma sebevražedných myšlenek a sebepoškozování, dále smutky a úzkosti,“ vyjmenovala Michaela Veselá. Výrazný nárůst byl zaznamenán u následujících témat: internetového obtěžování cizí osobou, kyberstalkingu a zneužití osobních dat. V roce 2020 Linka bezpečí zaznamenala 116 702 hovorů. Nejčastěji volali mladiství mezi patnáctým a sedmnáctým rokem. Šedesát procent klientů, kteří měli konkrétní témata k řešení, tvořily dívky, čtyřicet procent chlapci. 

Klíčovou částí programu Ochrana dětí je zřízení Centra pro ochranu dětí v rámci fotbalového prostředí.

„Centrum pro ochranu dětí má za úkol dohlížet na implementaci schválených zásad ve fotbalovém prostředí. Akční plán ochrany bude každoročně aktualizován tak, aby byl zjištěn stav implementace zásad i dalších případných opatření pro zajištění ochrany dětí v rámci těchto členských klubů,“ vypočítala Michaela Veselá.

Centrum bude kontaktním bodem pro členy Fotbalové asociace i jiné osoby participující ve fotbale. FAČR na webových stránkách fotbal.cz vytvoří sekci „OCHRANA DĚTÍ“ s e-mailovou adresu, na kterou je možné zaslat podněty týkající se tématu ochrany dětí: ochranadeti@fotbal.cz. Asociace také vydává Manuál pro trenéry, rodiče a děti, který vytvořila ve spolupráci s Linkou bezpečí. Manuál je on-line ke stažení na stránkách fotbal.cz a bude distribuován i v tištěné podobě prostřednictvím sítě Grassroots trenérů mládeže krajských fotbalových svazů. Vyrobeno bude také celkem deset videí, která se budou problematice ochrany dětí věnovat.

V rámci aktualizovaného Manuálu pro trenéry je popsaná i Zelená karta RESPECT s pravidly pro rodiče a fanoušky, Desatero fair play a také informace k několika vážným tématům ochrany dětí ve spolupráci s Linkou bezpečí. 

Zelená karta – Deset pravidel pro rodiče a fanoušky

1. Fanděte dětem a povzbuzujte je.

2. Bavte se s nimi, fotbal je hra, ne válka.

3. Oceňujte nejen jejich dovednosti, ale hlavně snahu.

4. Nenadávejte a neraďte dětem křikem, co mají na hřišti dělat; radí jim trenér.

5. Pomáhejte dětem, aby se zlepšovaly, psychicky je nesrážejte.

6. Respektujte soupeře svých dětí i jejich fanoušky.

7. Hlavním cílem není vítězství, ale radost ze hry.

8. Zatleskejte i soupeři, který se snažil a hrál fair play. Ať už vyhrál, nebo prohrál.

9. Nenadávejte rozhodčímu, když udělal chybu. I on dětem pomáhá růst.

10. Nechtějte výhru za každou cenu, v životě jde o víc než o fotbal.