CBRE oznamuje letošní rekordní transakci na logistickém a industriálním trhu: Společnosti CONCENS INVESTMENTS a J&T dokončily prodej logistického portfolia v hodnotě 150 milionů eur

Praha – 22. prosince 2021 – CBRE, světový lídr v oblasti komerčních realit, zprostředkoval společnostem CONCENS INVESTMENTS a J&T prodej 5 skladových a výrobních hal situovaných ve dvou logistických parcích na Ostravsku: Logistics Park Nošovice a OSTRAVA AIRPORT MULTIMODAL v Mošnově. Logistické portfolio dohromady zahrnuje 140 000 m2 nově dokončených prémiových ploch a hodnota uskutečněné transakce dosáhla cca 150 milionů eur. Novým vlastníkem nemovitostí se stala společnost EQT Exeter, pro kterou se jedná o jasné potvrzení jejich silného závazku vůči českému trhu. 

„V letošním roce jsme zaznamenali nebývalý zájem investorů o kvalitní průmyslové a logistické nemovitosti v atraktivních lokalitách se silnými nájemními smlouvami. Tato transakce nebyla výjimkou. Poptávka je motivována velkým zájmem investorů prakticky ve všech regionech, bezprecedentně nízkou mírou neobsazenosti (aktuálně pod 2,5 %), rekordním růstem nájemného a velmi dobrými vyhlídkami do budoucna, které jsou poháněny růstem online nakupování a měnícími se potřebami v rámci dodavatelského řetězce. Trh logistických a industriálních nemovitostí v tuzemsku každým rokem vzroste o přibližně 10 % a za posledních 10 let se jeho velikost více než zdvojnásobila. V současnosti dosahuje 9,5 milionu m2. I přesto zde poptávka převyšuje nabídku, když bylo za necelé 3 roky pronajato cca 3 miliony m2. I přes prudký pokles yieldů dosahují zdejší nemovitosti stále atraktivních výnosů v evropském kontextu: aktuálně činí 4,25 %, což je o 95 % více než v sousedním Německu. Jsme rádi, že se nám touto transakcí podařilo dosáhnout nového rekordního yieldu pro Ostravsko,“ uvádí Katarína Brydone, vedoucí oddělení investic v CBRE, jejíž tým letos uzavřel 12 transakcí v celkové hodnotě dosahující 450 milionů eur.

Rekordní logistická transakce letošního roku zahrnovala tři nově dokončené prémiové haly v areálu Logistics Park Nošovice s hrubou pronajímatelnou plochou 64 000 m2. Jejich výhradním a dlouhodobým nájemcem je firma Hyundai Glovis, která zajišťuje logistické služby pro výrobní závod nedaleké automobilky Hyundai Motor, která vyrábí populární vůz Tucson či elektrický automobil Kona Electric. A dále dvou moderních hal o celkové ploše 77 000 m2 v OSTRAVA AIRPORT MULTIMODAL v Mošnově. Obě nemovitosti jsou plně pronajaty, přičemž mezi nájemce patří například společnosti Continental Barum, DHL, Hyundai Glovis, M.K. Invest, Rhenus Logistics, Skladon a UFI Filters. Park těží ze své strategické polohy přímo u Mezinárodního letiště Leoše Janáčka Ostrava v průmyslové zóně Mošnov s přímým napojením na dálnici a železnici. Součástí areálu je terminál kombinované dopravy se strategickým umístěním na plánované “Nové hedvábné stezce”, který je ve středoevropském měřítku unikátní svou velikostí a maximální kapacitou překládky.

„Těší mě, že tato transakce ukazuje, jak J&T společně s CONCENS INVESTMENTS neváhají vstoupit do méně etablovaných lokalit s velkým potenciálem, dokáží přilákat renomované a finančně stabilní nájemce a umí dodat opravdu prvotřídní investiční produkty,“ uzavírá Daniel Kollár, projektový manažer J&T IB Capital Markets.

CBRE Česká republika FacebookLinkedinInstagram

O CBRE:

CBRE Group, společnost figurující na žebříčku Fortune 500 a indexu S&P 500 se sídlem v Dallasu, je světovou vedoucí společností v oblasti realitních služeb a investic (z hlediska výnosů za rok 2020). S více než 100 000 zaměstnanci poskytuje služby majitelům nemovitostí, investorům a nájemníkům ve více než 100 zemích světa. Společnost CBRE poskytuje širokou škálu integrovaných služeb od správy a údržby nemovitostí, obchodních transakcí, projektového managementu, investičního managementu přes oceňování nemovitostí, pronájmu a prodeje nemovitostí, strategického poradenství až po hypoteční a developerské služby. S téměř 350 zaměstnanci CBRE v České republice spravuje téměř 75 objektů komerčních budov o celkové rozloze téměř 1,2 mil. m2. Pro více informací navštivte internetové stránky společnosti na www.cbre.cz.