Omikron oživil černý trh s podvodnými certifikáty a falešnými testy, cena vzrostla až o 600 %

Výzkumný tým kyberbezpečnostní společnosti Check Point Software Technologies upozorňuje, že zatímco státy po celém světě bojují s novou koronavirovou variantou, na černém trhu roste s příchodem omikronu nabídka falešných očkovacích certifikátů a negativních testů

  • Kyberzločinci se snaží využít zpřísňujících se opatření a znovu aktivně nabízí falešné očkovací certifikáty a negativní testy. Některé skupiny už nebyly aktivní, ale nyní se vrací na scénu.
  • Cena falešných certifikátů se v některých regionech zvýšila až o 600 %

PRAHA – 14. ledna 2022 — Check Point Research, výzkumný tým společnosti Check Point® Software Technologies Ltd. (NASDAQ: CHKP), předního světového poskytovatele kyberbezpečnostních řešení, varuje v souvislosti s novou vlnou koronavirové mutace omikron před nárůstem falešných očkovacích certifikátů a negativních testů. Kyberzločinci v posledních týdnech výrazně zvýšili svou aktivitu a snaží se využít zpřísňujících se opatření po celém světě.

Obsah obrázku text  Popis byl vytvořen automaticky

Evropská unie má systém koronavirových pasů od července 2021 a řada dalších zemí, včetně některých států USA, ji následuje. Mezinárodní cestování vyžaduje očkování nebo testy a země po celém světě zpřísňují pravidla. Některé země, například Rakousko a Německo, nyní vyžadují, aby i osoby s dvojím očkováním předložily také negativní PCR nebo antigenní test.

Rychlé šíření varianty omikron v kombinaci s dalšími faktory vytváří na trhu mezeru, kterou se snaží podvodníci opět využít. Podle výzkumného týmu Check Point Research je minimálně jedna skupina, která byla aktivní během vlny varianty delta, ale v říjnu 2021 se odmlčela, opět aktivní. Potenciálními zákazníky mohou být lidé pozitivně testováni nebo ti, kteří odmítají testování a očkování a rozhodli se hledat alternativy na internetu. Obětí ale mohou být i nevinní uživatelé, kteří hledají skutečné rady a informace a nechají se zlákat k návštěvě podvodné nebo podezřelé domény.

Check Point také zjistil dramatický nárůst cen. Na začátku roku 2021 se cena falešného negativního PCR nebo antigenního testu obvykle pohybovala od 75 do 100 dolarů. Aktuálně ale černý trh na novou vlnu zareagoval změnou cenové politiky a stejné dokumenty se prodávají za 200 až 600 dolarů, což je nárůst až o 600 %.

Check Point také upozorňuje, že podvodníci se snaží pro prodej falešných očkovacích certifikátů využívat i klasické webové stránky. Několik webů už se podařilo odhalit a odstavit, ale postupně vznikají další.

„Podvody s falešnými koronavirovými testy a certifikáty se bohužel dále stupňují. Na začátku bylo nutné se dostat na darknet, postupem času vznikaly skupiny na Telegramu a nyní registrujeme i klasické webové stránky. Velmi důrazně varujeme všechny uživatele před podobnými nabídkami. Kromě zřejmého trestního jednání navíc hrozí krádeže financí nebo identity a data a informace mohou potenciálně sloužit i k dalším kyberútokům,” říká Daniel Šafář, Country Manager CEE regionu v kyberbezpečnostní společnosti Check Point Software Technologies. „Bez centralizovaného systému je pro podvodníky snadné využít současného stavu. Některé skupiny už nebyly aktivní, ale nyní se vrací, protože zpřísňující se opatření a všeobecná váhavost ohledně očkování jim znovu nahrávají. Navíc poměrně sebevědomě zvyšují ceny falešných dokumentů. Vlády musí spolupracovat a bojovat proti podobným podvodům, jinak v příštích týdnech a měsících dojde opět k nárůstu padělaných certifikátů a testů.“

Sledujte novinky o bezpečnostním týmu Check Point Research:

Blog: https://research.checkpoint.com/ 

Twitter: https://twitter.com/_cpresearch_ 

Sledujte novinky o společnosti Check Point Software Technologies:
Twitter: http://www.twitter.com/checkpointsw
Facebook: https://www.facebook.com/checkpointsoftware
Blog: http://blog.checkpoint.com 
YouTube: http://www.youtube.com/user/CPGlobal
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/check-point-software-technologies

O výzkumném týmu Check Point Research 

Check Point Research poskytuje zákazníkům společnosti Check Point Software a širší bezpečnostní komunitě detailní informace o kyberhrozbách. Výzkumný tým shromažďuje a analyzuje data o globálních kyberútocích ze sítě ThreatCloud, chrání tak před hackery a zajišťuje, že všechny produkty Check Point jsou aktualizované a mají nejnovější ochranu. Výzkumný tým se skládá z více než 100 analytiků a výzkumných pracovníků, kteří spolupracují také s dalšími bezpečnostními společnostmi, donucovacími orgány a organizacemi CERT.

O společnosti Check Point Software Technologies

Check Point Software Technologies Ltd. (www.checkpoint.com) je přední poskytovatel kyberbezpečnostních řešení pro vlády a organizace po celém světě. Chrání zákazníky před kyberútoky 5. generace prostřednictvím unikátních řešení, která nabízí bezkonkurenční úspěšnost zachycení malwaru, ransomwaru a jiných pokročilých cílených hrozeb. Check Point nabízí víceúrovňovou bezpečnostní architekturu, Infinity Total Protection s pokročilou prevencí hrozeb 5. generace, a tato kombinovaná produktová architektura chrání podnikové sítě, cloudová prostředí a mobilní zařízení. Check Point navíc poskytuje nejkomplexnější a nejintuitivnější nástroje pro správu zabezpečení. Check Point chrání více než 100 000 organizací všech velikostí.