Greenpeace kritizuje dohodu o dole Turów, kterou tajně schválila a narychlo podepisuje vláda Petra Fialy

Praha – 3. února 2021: Česká vláda podle informací v médiích včera večer tajně schválila dohodu o dole Turów a polský premiér Mateusz Morawiecki ji dnes v Praze má podepsat se svým protějškem Petrem Fialou. Organizace Greenpeace takový postup považuje za skandální a nová vláda podle ní pošlapává vlastní sliby, že povede zemi transparentně a demokraticky. Není navíc známo, jakou verzi smlouvy vláda schválila a nakolik v ní ustoupila požadavkům polské strany. Ani znění smlouvy bez ústupků Polsku však nechrání české životní prostředí a zásoby vody, které důl Turów vysává. Ztráta pitné vody a vody v krajině hrozí tisícům lidí v Libereckém kraji.

K podepsání dohody, která má vést ke stažení žaloby, má dojít paradoxně ve stejný den, kdy se České republiky zastal ve sporu s Polskem generální advokát Soudního dvoru EU Priit Pikamäe. Konkrétně uvedl, že Polsko porušilo evropské zákony a práva českých občanů. Nyní je jisté, že rozhodnutí evropského soudu se za Českou republiku postaví a bude vymáhat ochranu českého životního prostředí a práva místních lidí.

Smlouva s Polskem neobsahuje žádné podmínky na omezení těžby. Česká republika se v ní ale zavazuje, že stáhne žalobu podanou k Soudnímu dvoru EU výměnou za peníze a že se na tento soud už kvůli těžbě neobrátí, což Greenpeace s ohledem na možné budoucí škody způsobené těžbou hodnotí jako problematické ustanovení. Není také jasné, zda bude Polsko dohodu dodržovat, když odmítá dodržovat i předchozí rozhodnutí Soudního dvoru EU. Podzemní stěna, která má podle smlouvy chránit české zásoby vody, je podle České geologické k ničemu a voda ji obtéká.

Nikol Krejčová, koordinátorka kampaně proti dolu Turów, říká:

“Dohodu schválila česká vláda tajně včera a dnes ji narychlo jede podepsat polský premiér. To samo o sobě je skandální. Dlouhodobě tvrdíme, že smlouva nemá zajistit jen finanční kompenzace, ale také reálnou ochranu českého životního prostředí a místních obyvatel. Smlouva ale neobsahuje žádné omezení těžby, ani plán na její brzké ukončení. Nevidíme žádné reálné podmínky české strany, pouze velký ústupek Polsku, které nerespektuje evropský soud a musí za to platit pokuty. Než uzavírat s nespolehlivým partnerem smlouvu, která legalizuje ilegální těžbu, je lepší nestahovat žalobu a nechat o celé záležitosti rozhodnout soud, který stejně jako Evropská komise zatím Česko v tomto sporu podpořil. Není možné, aby v demokratické zemi vláda prodávala takto vodu a občany a ještě tajně, aby se vyhla jakékoli diskuzi. Není dokonce ani jasné, co ve smlouvě nakonec je. Právo na informace, které je jedním ze základních práv veřejnosti, nyní premiér Fiala a všichni ministři jeho vlády pošlapali. Vláda jedná naprosto proti svým předvolebním slibům, její jednání naopak připomíná kontroverzní praktiky běžné pro vládnutí v Polsku.”