Škola projektování otevírá dveře do světa praxe a ukazuje krásu tohoto náročného oboru!

Praha, 23. 2. 2022 – V Praze vzniká jedinečný vzdělávací koncept určený pro budoucí architekty a projektanty, dnešní studenty středních a vysokých škol. Nabízí jim možnost zapojit se do praxe na reálných projektech a získat praktické znalosti a dovednosti od zkušených profesionálů z oboru. Ti studentům také odhalí, v čem spočívá krása práce projektanta, která často budí zbytečné obavy.

Škola projektování od února letošního roku nabídne online přednášky, videa, konzultace a možnost zapojit se do konkrétních projektů pro všechny zájemce z řad studentů příslušných oborů. Tradiční vzdělávání v oblasti architektury a projektování se zaměřuje převedším na poznání základů oboru a teoretické znalosti. Ty dokáží nejlépe předat odborní profesoři. 

„Obvyklou bolestí školství je ale nedostatek praxe a uplatnění teoretických znalostí při tvorbě konkrétních projektů ještě během studia. To platí jak u vysokého školství, tak především na úrovni středních škol,“ říká Ing. Michal Hendrych, hlavní inženýr studia LOXIA a ředitel Školy projektování. „Chceme studentům otevřít dveře do světa praxe, kterou považujeme za naprosto zásadní. Studenty proto necháme nakouknout pod pokličku, předáme jim naše zkušenosti a dáme jim šanci začít budovat svoji kariéru na reálných projektech. Zároveň jim chceme ukázat, že projektování je velmi hezká práce, které se určitě není potřeba obávat, pokud jsou ochotni studovat a pracovat na sobě,“ vysvětluje.

Škola bude mít dvě úrovně a obě budou minimálně v letošním roce bezplatné. První budou online odborné přednášky dostupné na webových stránkách www.skolaprojektovani.cz. Každý měsíc bude připravena jedna přednáška, která moderní a poutavou formou představí témata jako BIM (technologie budoucnosti projektování), Architekt versus projektant a Urbanismus. Přednáškový semestr bude zakončen znalostním testem a certifikátem o absolutoriu. V druhé úrovni na online výuku navážou osobní přednášky přímo ve vinohradském sídle studia LOXIA a zapojení se do konkrétních projektů. 

Odbornými průvodci Školy projektování jsou zkušení odborníci s dlouholetou praxí, Ing. Michal Hendrych, hlavní inženýr studia LOXIA (oblast projektování), Ing. arch. Jana Mastíková, hlavní architektka studia (oblast architektury) a Ing. arch. Tereza Kadidlová, BIM projekt manažer. 

„Cílem našeho vzdělávání je realita. A chceme studentům ukázat, jak ta realita vypadá. Jak pracujeme, tvoříme a co je výsledkem. Procházet se po městě a vidět projekty, na kterých jste pracovali, dokončené, to je úžasný pocit, který nikdy neomrzí. Stejnou touhu a pocit zadostiučinění chceme vzbudit ve studentech naší školy,“ vysvětluje Jana Mastíková, hlavní architektka studia LOXIA, které Školu projektování založilo. 

Studenty čeká řada dalších možností, jak efektivně nastartovat svou kariéru v architektuře či projektování. Ti nejúspěšnější se mohou zapojit do týmu studia, ať už formou stáže, brigády či později plnohodnotného zaměstnání na úvazek odpovídající studijním možnostem. Na vybrané studenty čeká také možnost stipendia či ubytování v Praze, čímž projekt překračuje hranice hlavního města a otevírá se studentům z celé republiky. 

“V LOXIA se opíráme o 25 let zkušeností a stovku postavených projektů. Zároveň se ale snažíme být inovativní a neustále jít s dobou, což se nám díky k mladým lidem, kteří jsou nedílnou součástí našeho týmu, daří. Vzhledem k tomu, že od první skici po kolaudaci projektu uběhne často řada let, musíme vždy myslet o několik roků dopředu. Orientujeme se na budoucnost, kterou svými projekty zároveň vytváříme. A budoucnost, to je nová generace architektů a projektů, které chceme prostřednictvím naší Školy projektování podpořit,“ uzavírá architektka Jana Mastíková. 

Veškeré informace o Škole projektování jsou k dispozici na následujících kanálech:

Webové stránky: https://www.skolaprojektovani.cz

FB: https://www.facebook.com/bud.projektantem 

Instagram: https://www.instagram.com/bud.projektantem/?hl 

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCeu2ZOIKIEpIRp4FZ0-u5nQ 

Ing. Michal Hendrych, hlavní inženýr studia LOXIA 

Vystudoval Vysoké učení technické v Brně a po dokončení studia odjel rozvíjet své jazykové znalosti do USA. Svou profesní kariéru nastartoval v architektonickém studiu LOXIA v Praze, kde pracuje od roku 2007. Nyní jako hlavní inženýr projekce zodpovídá za řízení všech projekčních prací. Michal Hendrych je autorizovaným inženýrem v oboru pozemních staveb. Pod rukama mu prošlo množství projektů, které jsou zajímavé po technické i architektonické stránce.

Ing. arch. Jana Mastíková, hlavní architektka studia LOXIA

Cesta Jany Mastíkové do světa architektury začala studiem architektury a urbanismu v moravské metropoli. Předtím, než na VUT v Brně dosáhla titulu Inženýr architekt, odjela na roční odbornou stáž na polytechniku do španělské Valencie (ETSA UPV). Od roku 2009 prošla několika architektonickými ateliéry či stála sama na volné noze. Podílela se a vedla projekty zejména bytových komplexů a domů. Před osmi lety spojila svůj profesní život s pražským ateliérem LOXIA, ve kterém nyní působí jako hlavní architektka. Jana Mastíková je autorizovanou architektkou České komory architektů a také partnerem studia LOXIA. Do jejího portfolia spadají projekty od bytových domů přes kancelářské budovy až po veřejné stavby (radnice, mateřské školy apod.)

Ing. arch. Tereza Kadidlová

Tereza Kadidlová vystudovala ČVUT, a to nejdříve na fakultě architektury a poté na fakultě stavební. Díky tomu má architektonické vzdělání s přesahem do IT. Součástí týmu LOXIA je od roku 2017 a mezi její nejvýraznější projekty, na kterých spolupracovala, patří například Radnice Prahy 12. Od té doby ve firmě pracuje na pozici BIM manažerky. 

„BIM není jen o 3D modelu, má ohromný dopad, protože nám pomáhá v digitalizaci celého procesu projektu,“ vysvětluje T. Kadidlová.

Architektonické studio LOXIA propojuje vášeň pro architekturu, kreativitu, zkušenosti a cit pro veřejný prostor s potřebami klientů již 25 let. Sehraný tým architektů a stavebních inženýrů provází stavby od první skici na papíře až po finální realizaci. Architektonické studio LOXIA je specialistou a největším projektantem bytových domů v České republice s více než 10 000 zrealizovanými bytovými jednotkami. Umí toho však mnohem více, v portfoliu má také obchodní centra, administrativní budovy i továrny. Pražský ateliér založil v roce 1995 Ing. arch. Milan Veselý a jeho hlavní architektkou a také partnerem je Ing. arch. Jana Mastíková.

Mezi další významné projekty studia LOXIA patří například vizuálně velmi atraktivní sídlo KPMG, které stojí v blízkosti hotelu Hilton v pražském Karlíně. Ze studia pochází také projekty SUOMI Hloubětín, Chateau Troja Rezidence, Rezidence Kajetánka či Zahrady nad Rokytkou. Studio LOXIA je také autorem moderní radnice Prahy 12, která je novým symbolem Modřan a kromě vyřízení běžných úředních záležitostí nabízí i možnosti pro trávení volného času a setkávání místních obyvatel.