Nechte porodní asistentky pracovat, vyzývají billboardy v centru Prahy

Praha 25. 2. 2022 Minulý týden spustil Nadační fond Propolis 33 billboardovou kampaň na podporu porodní asistence. Kampaň probíhá v rámci dlouhodobější iniciativy Ať můžou. Porodní asistentky v Česku čelí mnoha překážkám, pracují-li na volné noze. Dle legislativy by měly mít možnost autonomně poskytovat své služby, ale brání jim neochota pojišťoven uzavírat smlouvy i nutná indikace gynekologů.

Iniciativu Ať můžou podpořily kromě samotných porodních asistentek i známé tváře jako Lejla Abbasová či Kristýna Leichtová, zástupci lékařské obce či i profesní organizace UNIPA, H.A.M., Aperio. Upozorňují na výhody respektující kontinuální péče, která je v mnoha zemích EU standardem. 

V centru péče o těhotnou a rodící ženu má být určitě porodní asistentka. Proč tomu tak v ČR není, je problém k řešení. Těhotné a rodící ženy nemají být léčeny, ale především podpořeny. V řadě států je hlavní figurou v péči o nízkorizikové těhotné skutečně porodní asistentka. Z nás lékařů to sejme spoustu práce. Ubývá intervencí. Na Bulovce máme 16 % císařských řezů. Ale u nízkorizikových pacientek, o které se starají primárně porodní asistentky, je to jen 5 %,” říká Michal Zikán, přednosta gynekologicko-porodnické kliniky na Bulovce.

O změnu nefunkční legislativy se loni pokoušela poslankyně Pirátů Olga Richterová. Návrh na zrušení nutné indikace pro péči hrazenou zdravotními pojišťovnami ale neprošel. Iniciativa Ať můžou upozorňuje také na petici za změnu pravidel, kterou mohou občané podpořit. 

Nadační fond Propolis 33, který projekt Ať můžou stejně jako billboardovou kampaň financuje, založila loni Lilia Khousnoutdinova právě za účelem osvěty v oblasti reprodukce a ženských práv. Billboardy Citylight budou k vidění po další dva týdny na stanicích metra, na náměstích a nádražích. Rámečky s kampaní budou navíc ve vagonech metra na linkách B a C.