Realitní fondy Office a Retail od WOOD & Company dosáhly v roce 2021 silných výnosů. Od února jsou listované na pražské burze

PRAHA, 16. března 2022 – Realitní fondy WOOD & Company potvrdily i v roce 2021 stabilní výkonnost. Klienti si za uplynulý rok připsali výnos 11,66 % v případě podfondu orientovaného na kancelářské budovy (WOOD & Company Office podfond) a 7,40 % v případě podfondu zaměřeného na nákupní centra (WOOD & Company Retail podfond). Oba podfondy je nově možné obchodovat na pražské burze. WOOD & Company AUP Bratislava podfond, založený v dubnu loňského roku, dosáhl na výnos 5,63 %. Realitní tým WOOD & Company získal nově do svého portfolia bratislavské nákupní centrum Aupark a kancelářské budovy BBC1 a BBC1 Plus. Hodnota aktiv ve správě realitních fondů WOOD & Co. ke konci roku 2021 přesáhla 25 miliard korun a celková pronajímatelná plocha vzrostla na 309 tisíc metrů čtverečních. 

„Realitní fondy WOOD & Company se vyznačují nízkou mírou korelace s finančními trhy. Investorům tak poskytují příležitost na stabilní výnos, který cílujeme na 8–10 %. Díky kvalitní skladbě našich podfondů a manažerské práci realitního týmu, který má na starosti správu aktiv, se nám daří dlouhodobě cílené výnos investorům reálně doručovat,“ říká Jiří Hrbáček, portfolio manažer a místopředseda představenstva realitního fondu WOOD & Company. Oba podfondy se pravidelně umísťují na předních příčkách žebříčků nejvýkonnějších realitních fondů. 

Fond zaměřený na kancelářské budovy připsal investorům 11,66 %

WOOD & Company Office podfond byl založen v roce 2017. Do podfondu orientovaného na kvalitní administrativní budovy v  České republice a na Slovensku patří pražské nemovitosti Hadovka Office Park a The Greenline, dále pak bratislavské budovy Aupark Tower, Lakeside Park 01, BBC1, BBC1 Plus, BBC5 a Westend Tower o celkové pronajímatelné ploše 172 100 m2. Hodnota aktiv podfondu je na úrovni 365,5 milionů eur a čistý roční provozní zisk (NOI) dosahuje
27,1 milionů eur.  

Výnos WOOD & Company Office podfondu za rok 2021 činí 11,66 % v případě eurové třídy. Anualizovaný výnos od vzniku podfondu je 12,04 % p.a.

Výkonnost WOOD & Company Office podfondu k 31. 12. 2021

1 Návratnost počítána dle výkonnosti EUR třídy investičních akcií

Investoři Retail podfondu připsali výnos 7,40 %

WOOD & Company Retail podfond byl založen v roce 2016 a primárně investuje do segmentu obchodních center v České republice. Aktivy podfondu jsou kancelářská budova Harfa Office Park a pražská obchodní centra Galerie Harfa a Centrum Krakov s celkovou nájemní plochou 77 500 m2. Hodnota aktiv v podfondu dosahovala ke konci loňského roku 209,5 milionů eur s čistým roční provozním ziskem (NOI) 13,09 milionů eur. 

Výnos WOOD & Company Retail podfondu za rok 2021 činí 7,40 % v případě eurové třídy. Anualizovaný výnos od vzniku podfondu je 15,13 % p.a.

„Podkladová aktiva našeho retailového podfondu se nacházejí v progresivních lokalitách a generují pravidelné výnosy. Poloha obou nákupních center těží z okolní rezidenční zástavby, která je zárukou stabilní a loajální klientely. Máme velmi dobrou obsazenost a příjem zajištěn střednědobými smlouvami. Ani v průběhu koronakrize nedošlo k  zásadním výkyvům příjmů,“ říká Jiří Hrbáček a pokračuje: „Český segment obchodních center se v posledním desetiletí výrazně stabilizoval a nová výstavba je v současnosti minimální.“

Výkonnost WOOD & Company Retail podfondu k 31. 12. 2021

1 Návratnost počítána dle výkonnosti EUR třídy investičních akcií

Obchodní centrum Aupark v Bratislavě připsalo investorům výnos 5,63 %

WOOD & Company AUP Bratislava podfond vznikl v roce 2021 za účelem akvizice prémiového bratislavského nákupního centra Aupark. Ten je také jediným aktivem tohoto podfondu, který je na rozdíl od předchozích dvou kapitalizačních podfondů postaven na vyplácení dividend. Celková pronajímatelná plocha nákupního centra činí 59 600 m2.  

Výnos WOOD & Company AUP Bratislava podfondu od jeho vzniku v roce 2021 činí 5,63 % v případě eurové třídy investičních akcií. 

„Aupark výborně doplňuje naše realitní portfolio. Bratislava patří mezi ekonomicky silné regiony EU. Kupní síla obyvatel společně s vynikající polohou nákupního centra jsou příslibem jedinečné investiční příležitosti se stabilními výnosy a dobrým poměrem rizika a návratnosti. Výnos generovaný v loňském roce vnímáme pozitivně s ohledem na opakované vlny lockdownů a omezení. Znamená to pro nás potvrzení odolnosti tohoto aktiva a jeho potenciálu do dalších let,“ vysvětluje Hrbáček. 

Realitní podfondy WOOD & Co. jsou nově obchodovatelné na pražské burze

Kredibilitu a transparentnost realitních podfondů, které patří do samosprávného investičního fondu WOOD & Company s proměnným základním kapitálem, podpoří i jejich nabídka na regulovaném trhu Burzy cenných papírů Praha. Od 7. února je možné na pražské burze obchodovat investiční akcie WOOD & Company Retail podfondu a WOOD & Company Office podfondu jak v korunové, tak v eurové třídě. Samotnému listingu předcházel převod obou podfondů ze samostatné evidence do evidence Centrálního depozitáře. „Věříme, že listing a nabídka našich realitních podfondů na pražské burze je potvrzením jejich kvality a důvěryhodnosti, která je důležitým parametrem především pro institucionální a zahraniční investory. Nepochybnou výhodou tohoto kroku je i  zvýšení likvidity  investičních akcií obou podfondů. V budoucnu plánujeme zalistování i AUP Bratislava podfondu,“ vysvětluje Hrbáček. 

Zájem Čechů o reality nezlomila ani koronakrize

Podle nejaktuálnějších údajů České národní banky dosahovaly aktiva realitních fondů v České republice ke konci září 2021 objemu 160,4 mld. Kč. Oproti stejnému období předchozího roku došlo k nárůstu jejich objemu o 16,9 %, od vypuknutí pandemie na začátku roku 2019 se objem aktiv v realitních fondech zvýšil od 23,9 %. „Obliba investic do realitních fondů roste. Ke konci září loňského roku tvořily realitní investiční fondy pětinový (20,9 %) podíl na celkových aktivech podílových fondů a jen těsně zaostávaly za smíšenými a dluhopisovými fondy s podílem 22,5 %, resp. 22,3 %,“ komentuje analytička WOOD & Company Eva Sadovská.   

WOOD & Company je významná finanční a investiční skupina s předním postavením na středoevropském trhu. Společnost, založena v roce 1991, má kanceláře v sedmi evropských metropolích – v Praze, Bratislavě, Varšavě, Miláně, Bukurešti, Dublinu a Londýně. Společnost se zaměřuje na poskytování služeb v oblastech corporate finance a kapitálových trhů, obchodování s cennými papíry a správy majetku. 

WOOD & Company Real Estate zastřešuje realitní aktivity WOOD & Company. Patří mezi lokální lídry v segmentu komerčních nemovitostí s více jak 309 tisíci m2 pronajímatelné plochy. Zaměřuje se na budování portfolia a aktivní management komerčních nemovitostí. Kromě působení v České republice, kde spravuje administrativní budovy Hadovka Office Park, Harfa Office Park a The Greenline či obchodní centra Galerie Harfa a Centrum Krakov, úspěšně buduje i své slovenské portfolio s administrativními budovami Westend Tower, Aupark Tower, Lakeside Park 01, BBC5, BBC 1 a BBC 1 Plus. Více informací najdete na webu wood-re.cz.