Tipy Cisco Talos pro bezpečný pohyb na webu 3.0

Praha, 30. března 2022 – S postupným přechodem podniků, organizací, veřejných institucí a spotřebitelů na Web 3.0 vyvstává ještě naléhavější potřeba kvalitní ochrany v online prostředí. Bezpečnostní tým Cisco Talos provedl rozsáhlý výzkum různých nebezpečí, která mohou v tomto novém prostředí číhat, a vypracoval seznam doporučení, jak uživatele účinně chránit. 

Web 3.0 ve své současné podobě ještě nedozrál k tomu, aby poskytoval dokonale pohlcující zážitek z metaverza, avšak příslušné technologie se neustále zdokonalují. S pokroky se však pojí řada rizik. Společnost Cisco Talos uživatelům nabízí soubor nejdůležitějších tipů, které pomohou zůstat na webu 3.0 v bezpečí. 

„Společnost Cisco si uvědomuje přínosy a možnosti, které Web 3.0 uživatelům přinese. Více funkcí, lepší technologie a bezproblémové interakce. S těmito novými příležitostmi však přicházejí i potenciální bezpečnostní hrozby. Bezpečnostní tým Cisco Talos tyto hrozby prozkoumal. Při dodržování našich doporučení mohou uživatelé zůstat v bezpečí v online prostředí a zároveň využívat výhod webu 3.0,“ říká Fady Younes, ředitel kybernetické bezpečnosti společnosti Cisco pro Blízký východ a Afriku.

Osvojte si základy správné bezpečnostní praxe

Nejjednodušší rada bývá mnohdy ta nejlepší. Uživatelé si mohou zajistit bezpečnost tím, že si zvyknou nastavovat silná hesla a používat vícefaktorové ověřování, pokud je to možné. Kromě toho mohou podniky díky segmentaci sítí, protokolování síťové aktivity a kontrole těchto protokolů zachytit problémy dříve, než se stanou závažnými. Důležité je také zkoumat internetové adresy, adresy domén ENS a adresy kryptopeněženek, zda v nich nejsou šikovně skryté překlepy, které by ukazovaly na podvržené webové stránky. Proto je důležité, aby uživatelé neklikali na nevyžádané odkazy, které jim byly zaslány prostřednictvím sociálních médií nebo e-mailu.

Vždy chraňte svou přístupovou frázi

Společnost Cisco Talos se domnívá, že je nutné, aby uživatelé vždy chránili svou přístupovou frázi, která může mít i podobu QR kódu, a nikdy ji nikomu neprozrazovali. To je důležité, protože kryptoměnové peněženky se stále častěji užívají k identifikaci a personalizaci obsahu metaverza. Proto ztráta přístupové fráze znamená ztrátu kontroly nad identitou uživatele a jeho osobním digitálním majetkem.

Zvažte hardwarovou peněženku

Nejodolnější bezpečnostní systémy užívají mnoho vrstev zabezpečení. Hardwarová peněženka zvyšuje úroveň ochrany vlastněných kryptoměn nebo NFT tokenů, protože uživatel musí zařízení připojit, zadat pin a schválit nebo odmítnout jednotlivé transakce týkající se adresy jeho peněženky.

Předem důkladně prověřte své nákupy 

S rostoucí oblibou nákupu a vydávání NFT se pro tuto investici rozhoduje stále více lidí. Kvůli bezpečnosti by si uživatelé měli vyhledat adresu inteligentní smlouvy a zjistit, zda je zveřejněn její zdrojový kód. Nezveřejněný zdrojový kód je varovným signálem. Aby se uživatelé ujistili o bezpečnosti potenciální investice, měli by si vyhledat informace týkající se vývojářů příslušného projektu NFT. Anonymní vývojáři mohou investory snadno podvést. Abyste se nestali obětí podvodu, ujistěte se, že je adresátem platby legitimní projekt na správném blockchainu. Pokud připojujete kryptoměnovou peněženku za účelem nákupu nebo vydání NFT, použijte nově vygenerovanou adresu peněženky, ve které je právě tolik prostředků, aby pokryly náklady na nákup. Takový přístup zajistí, že pokud se něco stane, uživatel nepřijde o celý obsah své hlavní kryptoměnové peněženky.

O Cisco Talos

Cisco Talos Intelligence Group je jedním z největších komerčních zpravodajských týmů zaměřených na možná ohrožení IT systémů složený z prvotřídních výzkumných pracovníků, analytiků a inženýrů. Talos brání zákazníky Cisco před známými i novými hrozbami, identifikuje nové zranitelnosti a odhaluje hrozby v jejich zárodku dříve, než mohou poškodit internetové prostředí. Tým Talos má k dispozici bohatou telemetrii dat společnosti Cisco, která pokrývá sítě, koncové body, cloudová prostředí, virtuální systémy a každodenní webový a emailový provoz. Cisco Talos vznikla spojením výzkumného týmu zranitelnosti SourceFire, skupiny Cisco Threat Research and Communications a Cisco Security Applications Group.

O Cisco Systems

 Cisco (NASDAQ: CSCO) je celosvětovým lídrem v oblasti technologií, které zajišťují fungování internetu. Cisco inspiruje a otevírá nové možnosti tím, že mění váš pohled na aplikace, zabezpečuje vaše data, transformuje vaši infrastrukturu a pomáhá vašim týmům k úspěchu v globální a inkluzivní budoucnosti. Další informace naleznete na newsroom.cisco.com nebo nás sledujte na Twitteru na @Cisco.