Získat zlato z elektroodpadu umíme i u nás. Česká investiční společnost rozjíždí franšízy po celé republice

V době, kdy inflace láme rekordy a vklady se postupně znehodnocují, ukládají Češi své úspory stále více do drahých kovů. Na tento trend vsadila i česká společnost TrustWorthy Investment. Investicím do drahých kovů se věnuje v tuzemsku i v Londýně.  A podobně jako Britská královská mincovna dokáže drahé kovy recyklovat z elektroodpadu. Společnost teď plánuje rozvoj v jednotlivých regionech formou franšíz: nábor zájemců o „zlatý byznys“ začíná v dubnu v Brně, Ostravě, v Plzni a Liberci.

„V posledních měsících máme obrovskou poptávku po fyzickém zlatě, kterého je ale na trhu jen omezené množství. Recyklace je tak momentálně nejlepším i nejekologičtější způsobem, jak drahý kov získat. Granulát směníme s našimi zahraničními partnery za slitky se světovou certifikací a ty pak můžeme nabídnout zájemcům za výhodnou cenu,“ vysvětluje předseda představenstva TrustWorthy Investment Michal Spurný.

Recyklace na vzestupu

Vysloužilý materiál – zlaté úlomky nebo části starých elektropřístrojů –  společnost proměňuje ve zlatý granulát ve své vlastní rafinérii na Vysočině. Což je výjimečné: většina elektroodpadů, které obsahují drahé kovy, se dosud zpracovávala mimo Česko. Právě to ale chce TrustWorthy Investment změnit.  „Získáváme ke spolupráci stále více partnerů, kteří s elektroodpady pracují, abychom linku vytížili. Hlásí se nám ale i obyčejní lidé: doma sesbírají starou elektroniku, zlaté nebo stříbrné zlomky a po konzultaci nám je posílají k recyklaci,“ uvádí Spurný. „Naším cílem je dostat k zákazníkům produkt, který se z odpadu znovu změní v účelnou a cennou věc. Jinak by i zlato a další drahé kovy dál končily ve sběrných dvorech nebo rovnou na skládce,“ vysvětluje.

Jedním efektů takového byznysu je i udržitelnost a ochrana životního prostředí. „Chceme lidem ukázat, že nemusí všechno vyhazovat. I staré mobilní telefony, části počítačů nebo úlomky šperků je možné v rafinerii znovu zhodnotit v podobě slitku. Zlaté a stříbrné slitky dokážeme opatřit mezinárodně uznávanou certifikací, a pak je vracíme na trh. A to za výhodnější cenu, než je zvykem,“ doplňuje Spurný.

Vlastní rafinerii si společnost TrustWorthy Investment pořídila i proto, aby odstranila závislost na velkoobchodnících. „Ti vzácné kovy přeprodávají ve velkém. Ani oni ale nedokážou uspokojit hlad, který teď zejména po zlatu vznikl,“ uvádí Spurný. A připomíná ještě jednu výhodu recyklace: čím víc se budou elektronické odpady zpracovávat, tím menší bude potřeba drahé kovy těžit pomocí složitých, k přírodě často nešetrných technik.

„Zlatý job“ pro manažery 50+

TrustWorthy Investment působí také jako poradenská společnost. „Lidé se u nás mohou dozvědět co, jak a kdy nejlépe koupit. Zatím jsme měli pobočky v Praze a Českých Budějovicích. Teď chceme franšízy otevřít i v Brně, Ostravě, Plzně a Liberci. Proto pořádáme od 6. do 28. dubna Road Show, na níž se zájemci o zlatý byznys dozvědí, jak s námi můžou podnikat,“ uvádí Spurný.

„Spolupracovníkům z jednotlivých regionů umožníme nastartovat vlastní podnikání pod naší hlavičkou. Získají nejen vybavení, ale kompletní know-how a podporu,“ vysvětluje Spurný. Nové plánované franšízy podle něj nabídnou stabilitu a dlouhodobou strategii všem, kdo se společností spolupracují.

„Taková práce často láká lidi na 50 let, kteří nás i sami oslovují. Mnozí působili v manažerských pozicích. Svůj region dobře znají, mají vlastní kapitál a po letech v jiné firmě či korporátu se ohlížejí po nové kariéře s dostatečnou prestiží,“ dodává.

Zlato jako pojistka

Jak Spurný znovu připomíná, elektronické výrobky, které už lidem dosloužily, končí často ve sběrných dvorech. TrustWorthy Investment z nich ale dokáže vytěžit maximum, podobně jako například ze starých šperků. „V našem procesu rafinace umíme přepracovat jakýkoli materiál, který obsahuje drahé kovy. A zpátky dokážeme zužitkovat i jejich zlomky. Drahé kovy, převážně zlato, působí jako pojistka. Nedá se natisknout nebo namnožit v továrně. Poptávka po něm proto bude vždy převyšovat množství nabízené na trhu,“ uzavírá Spurný.

www.twicz.cz

Víte že…

Jednotlivé prezentace franšíz, kde se zájemci můžou dozvědět více o podnikání pod značkou TrustWorthy Investment budou probíhat v rámci Roadshow v Brně (6. a 7. dubna), Ostravě (13. a 14. dubna), v Plzni (20. a 21. dubna) a v Liberci 27. a 28. dubna.

drahé kovy se rafinují složitým elektrotechnickým a chemickým procesem? Výsledný granulát pak česká firma smění s vybranými rakouskými nebo švýcarskými rafinériemi za slitky různých gramáží například s označením LBMA. Tuto certifikaci má na starosti právě instituce v Londýně, která kontroluje rafinérie po celém světě. „Máme štěstí, na trhu jsme již dlouho a získali jsme důvěryhodnost. Obchodujeme tak i s mezinárodními rafinériemi, které nabízejí ty nejvýhodnější podmínky,“ říká Spurný. 

Nejvíce drahých kovů mívají doma lidé ve starých špercích, které už nenosí? V elektronice se největší množství nachází v zařízeních vyrobených před rokem 2007. O rok později začala cena drahých kovů narůstat, takže v novější elektronice jich už bývá méně.

TrustWorthy Investment Holding SE je předním obchodníkem s drahými kovy, numismatikou a diamanty? V České republice úspěšně působí od roku 2012. Obrat za rok 2021 byl 300 milionů korun.

rafinérie firmy TrustWorthy Investment dokáže recyklovat až 100 kilogramů zlata měsíčně? Nejde ale zatím na plnou kapacitu. Zpracovává drahé kovy obsažené v deskách plošných spojů, vyřazených noteboocích, mobilních telefonech, ale i ve špercích, které už lidé nepotřebují. Některý ze starých tlačítkových mobilů může obsahovat dokonce 3 až 4 gramy zlata. „Doporučuji každému podívat se do sklepa. Skoro vždycky se tam najde něco, z čeho lze získat drahé kovy,“ říká Spurný.

Podle nedávného čtvrtletního průzkumu Barometru obliby spoření společnosti IBRS pro Asociaci českých stavebních spořitelen až 55 procent lidí v ČR volí možnost ukládání peněz do drahých kovů? Jde o prevenci střadatelů v nestabilních dobách. A Češi podle průzkumu na pozitivní historickou zkušenost sázejí.