Knižní trh prochází vlnou zdražování. Ušetřit lze nákupem a prodejem již přečtených knih na Reknihách

Praha 7. dubna 2022 – Rostoucí ceny energií, služeb, nedostupnost papíru a jeho následné výrazné zdražení zvýšily v posledních měsících ceny knih. Udržitelné online knihkupectví Reknihy situaci řeší nejen knižní nabídkou v nižších cenových hladinách, někdy až o 30 %, ale i prostorem pro další prodej knih za účelem zisku. Kompenzuje tak situaci vyvolanou i dopady pandemie, konsolidací logistiky a dlouhých čekacích lhůt při dodání zboží. Zatímco v roce 2020 se průměrná cena knihy podle Zprávy o českém knižním trhu pohybovala kolem 275 korun v kamenné prodejně a 263 korun na internetu, v současnosti se může její cena podle českých nakladatelů vyšplhat až na navýšení o 10–15 %. 

Dilema mezi regály 

Knižní trh má za sebou kritické období, které se podepsalo na jeho celkovém obratu, a to poklesem tržeb o 30 %. Nákupy v kamenných obchodech vystřídala orientace zákazníků na internetovou nabídku. Populární byly zejména knižní e-shopy, kde je cena knih oproti kamenným prodejnám mírně nižší. Například platforma Reknihy, zaměřená na nákup a prodej použitých knih podle principu cirkulární ekonomiky, zvýšila za rok 2021 svůj obrat šestinásobně. Benefitem, který obchod z druhé ruky poskytuje, je i redukce výrobních nákladů na tisk a distribuci nových knih a také šetření dopadu na životní prostředí.

Tisk nových knih je velmi náročný na obrovské množství výrobních prostředků. Vyžaduje spoustu dřeva, litry vody a energie, jejichž vliv na uhlíkovou stopu není zanedbatelný. V Reknihách usilujeme o nalezení rovnováhy. Zprostředkováváme nový život již existujícím knihám, protože vyznáváme filozofii udržitelnosti. Uvědomujeme si svoji odpovědnost a chceme motivovat čtenáře k nákupu a prodeji již vytištěných knih, což publikacím zaručí delší životní cyklus,“ říká CEO a zakladatel Reknih Tadeáš Kula. 

Prodej a zisk bez nákladů

Knihy na prodej mohou zájemci nabízet s minimální vstupní investicí. Při registraci se neplatí žádný poplatek, naopak benefit spojený s finanční provizí při úspěšném prodeji je zaslán na bankovní účet nebo profil prodejce, který může znovu nakupovat. Při prodeji přečtené knihy je možné většinu prodat za dvě třetiny původní ceny a odnést si polovinu z prodeje. Například Síla zvyku Charlese Duhigga se v běžném knihkupectví prodává za cca 299 korun, na Reknihách je k dispozici za 209 korun a potenciálnímu prodejci zůstane zhruba stokoruna ze zisku. Za prodej dvou knih si tak může pořídit jednu z druhé ruky. Existují ovšem i tituly, u kterých neexistuje dotisk, proto mohou mít vyšší cenu než při prvním nákupu. Prodávající tak snadno přijde k výdělku. Online knihkupectví má v současnosti na svém webu více než 60 tisíc naskladněných titulů. Jejich nabídka se dynamicky mění s každým novým výkupem od čtenářů, kteří sympatizují s principem cirkulace.

„Oproti komplikovaným fórům a bazarům jsou Reknihy pro nákup knih z druhé ruky mnohem pohodlnější a přehlednější. Zákazníci mohou upřednostnit prodej přes naši platformu i proto, že finance získají nejpozději 14 dní po prodeji. Věřím, že společně můžeme ozdravovat nejen ekonomiku, ale i svoje nákupní chování. Naši zákazníci tak ušetří nejen proto, že nakupují za příznivější ceny, ale získají u nás taky výnos spojený s prodejem knih, které již přečetli. Navíc čím více lidí bude o možnostech cirkulace vědět, tím dřív ji bude využívat při běžných nákupech prakticky čehokoli. To je za mě win-win pro všechny,“ uzavírá Kula.

Více o Reknihách

Reknihy jsou online platforma, která dává knihám druhý život. Jejím cílem je nastartovat zelené čtení a ukázat lidem, že pro získání jejich vysněné knihy není vždy třeba kupovat si novou. Reknihy totiž přináší možnost nakupovat knihy, které již původního majitele omrzely, nechce je vlastnit a jen se mu hromadí v knihovně. Knihy, které se majitel rozhodne sdílet dál dalším čtenářům, jednoduše pošle na adresu sběrného místa, tým Reknih je pečlivě překontroluje, posoudí a posléze uvede do prodeje na svém e-shopu. Ve chvíli, kdy jsou prodány, získá jejich bývalý majitel kredit, který si může převést na bankovní účet, použít na další nákup nebo jím podpořit Reknihy v jejich snaze o opětovné zalesnění planety ve spolupráci s Nadací Plant-for-the-Planet. Ambiciózní a mladý tým okolo zakladatele Tadeáše Kuly spojuje v jeho práci touha šetřit nejen peněženky čtenářů, ale také naši planetu. V roce 2021 se Reknihy staly vítězem cen SDG v kategorii mladý lídr a získaly členství ve spolku Slušná firma. Tím se zařadily po bok společností Bezobalu, Kytky od Potoka, Tierra Verde a dalších.