Vyjádření starosty Ralska k záměru ministerstva obrany získat zpět letiště Hradčany

Vyjádření starosty Ralska Miloslava Tůmy k dnešnímu článku na serveru Novinky.cz:

Bohužel se stalo to, čeho jsme se obávali. Nejprve ministerstva obrany a zemědělství zabránila dlouho chystanému převodu pozemků v bývalém vojenském prostoru Ralsko mezi Lesy ČR a Vojenskými Lesy a statky ČR a nyní média přichází s informací, že má ministerstvo obrany v čele s Janou Černochovou snahu získat letiště Hradčany pro Armádu ČR.

Celé roky tady společně s Libereckým krajem a dalšími subjekty uvažujeme na tím, jak s bývalým vojenským prostorem Ralsko naložit ve prospěch obyvatel okolních měst a obcí, a nyní ministerstvo pod záminkou ruského vpádu na Ukrajinu, mluví o vojenském letišti. Pro místní lidi by to byla katastrofa a došlo by k omezení jejich práv a majetků.

Letiště je dnes spíše rekreační lokalitou, kde už žádné létání letadel, kromě těch sportovních, nepřipadá v úvahu. Zabrání letiště by znamenalo vyvlastnění soukromých pozemků a bourání staveb domů v městské části Hradčany. Kromě toho nevycházejí ani vzletové poměry pro letadla, musel by se ubourat kopec Červený vrch.

Apeluji proto na představitele Libereckého kraje, v čele s hejtmanem Martinem Půtou, aby neuhýbali z původních představ, že se z vojenského prostoru stane spíše volnočasová zóna, a ponechali letiště ve vlastnictví kraje. Už jen myšlenky o obnovení vojenského letiště nás vrací o minimálně 25 let zpět.

Dále bych chtěl zdůraznit, že město Ralsko je případně připraveno se bránit žalobou, přičemž předpokládáme, že by nás Liberecký kraj podpořil.

Odkaz na článek: https://www.novinky.cz/domaci/clanek/armada-chce-ziskat-zpet-letiste-hradcany-v-ralsku-40393060#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&dop_req_id=tTO3PxPKP5x-202204070826&dop_id=40393060&source=hp&seq_no=2&utm_campaign=abtest191_vzhled_clanku_na_tel_varC&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz