WE|DO spouští provoz „superhubu“ u Ostředku, půlmiliardová investice je největší letošní v ČR

Praha 8. dubna – Logistický operátor Wedo tento týden spustil provoz superhubu v Ostředku u D1. S investicí ve výši přes půl miliardy korun se jedná zřejmě o největší letošní logistickou novinku na českém trhu. Díky otevření superhubu se výrazně zvýší kapacita Wedo, které tak bude připraveno na další expanzi v následujících letech.

“Otevření Ostředku je jednoznačně nejdůležitějším krokem v dalším vývoji Wedo,
a to nejen pro letošní rok, ale i do budoucna. Je to pro nás klíčový okamžik pro naší další expanzi a zlepšení zákaznického komfortu, jednoduchosti i rychlosti doručení zásilky. Násobně se zvyšují naše kapacity a zcela měníme způsob našeho fungování,“ vysvětlil
při otevření generální ředitel Wedo Daniel Mareš.

Celková investice do výstavby superhubu u Ostředku přesáhne půl miliardy korun, jedná se tak podle dostupných údajů o největší logistickou investici v České republice minimálně v letošním roce. „Výstavbu jsme zahájili před rokem a už tehdy jsme mluvili o tom, že chceme Ostředek otevřít na jaře 2022,“ uvedl Daniel Mareš s tím, že díky Ostředku může přepravní kapacita Wedo okamžitě vzrůst na dvojnásobek, v budoucnu až na pětinásobek současných hodnot.

Spuštění centrálního překladiště změní styl fungování Wedo. Všechny zásilky budou sváženy do jednoho místa a tam budou centrálně a automaticky tříděny. Odpadne tak nutnost ručního třídění na každém depu, celý proces se zrychlí, zjednoduší a sníží se míra potenciální chybovosti. 

Superhub v Ostředku za jednu směnu zvládne až 100 tisíc balíků. Na nové automatické třídící lince lze roztřídit zásilky s váhou od 0,5 až do 50 kilogramů v délce od 20 cm do 1,75 metru. Superhub je vybaven i druhou poloautomatickou linkou pro nestandardní zásilky. Velikost nové haly je přes 8500 m2, pro kamiony je k dispozici 48 nakládacích ramp. Dalších 12.000 m2 zahrnují venkovní manipulační plochy.

„Za poslední rok se ekonomické prostředí v České republice výrazně změnilo, česká logistika i e-commerce čelí celé řadě problémů a výzev v čele s vysokou inflací, rostoucími cenami energií i nedostatkem pracovníků. Všem kolegům, kteří se na výstavbě Ostředku podíleli, tak patří obrovský dík za to, že jsme v posledním roce neuhnuli ani
o milimetr z našich plánů, dotáhli jsme otevření Ostředku a pokračujeme i v dalších inovacích. To vše nám umožní odrazit se dál k pokračující expanzi nejen v České republice,“ dodal. 

Letošek je pro Wedo především rokem konsolidace a spouštění novinek, které zrychlí práci a zjednoduší kontakt s klientem. Kromě Ostředku je dalším velkým krokem spuštění zákaznické aplikace, kterou operátor představí za několik týdnů. 

Už v minulých týdnech přitom Wedo spustilo další dílčí inovace, jako je chatbot nebo semafor vytíženosti jednotlivých dep. Zároveň operátor zkoumá možnosti alternativních způsobů dopravy, je součástí cyklo depa na pražském Andělu a zkouší např. i doručování prostřednictvím elektrokol v centru Prahy.

Superhub v Ostředku je jedním z nejmodernějších a nejvýkonnějších překladišť v České republice. Kapacita překladiště bude až 12 tisíc zásilek z hodinu. „Hned od počátku plnou kapacitu nevyužijeme, ale budeme tak připraveni na náš další rozvoj v následujících letech. Chceme neustále růst, kromě Ostředku investujeme do vylepšení a rozšíření dalších regionálních dep, rozšiřujeme počty výdejních míst i boxů. Celkově naše investice v blízké budoucnosti přesáhnou miliardu korun,“ uzavřel Daniel Mareš. 

O WE|DO CZ

WE|DO CZ je logistický operátor, který v současnosti spolupracuje s 300 kurýry, více než 1 200 výdejními místy WE|DO Uloženka a provozuje 100 výdejních boxů v Česku i na Slovensku. Jeho dlouhodobou ambicí je maximálně přizpůsobit doručování zásilek zákazníkům a jejich potřebám. Vlastníkem společnosti se po získání všech souhlasů regulátorů stala polská skupina Allegro. 

O ALLEGRO GROUP

Skupina Allegro je e-commerce platforma pro evropské spotřebitele, která ve velké škále dosahuje silného růstu tržeb, ziskovosti i cash-flow. Skupina se sídlem v Lucembursku je kótovaná na Varšavské burze cenných papírů (WSE) a provozuje přední online tržiště ve střední a východní Evropě. Její web Allegro.pl patří mezi deset největších webových stránek elektronického obchodování na světě a zároveň se dle měsíční návštěvnosti řadí mezi 100 nejnavštěvovanějších webových stránek na světě. Obchodníci využívající platformu prodávají v různých kategoriích, jako je elektronika, dům a zahrada, sport a volný čas, dětské zboží, automotive, móda a obuv, zdraví a krása, knihy, média, sběratelské předměty či umění. Platformy skupiny obchodníkům usnadňují prodej převážně nových produktů, zejména prostřednictvím modelu business-to-customer, a poskytují tak evropským spotřebitelům snadný přístup k milionům nabídek za ty nejvýhodnější ceny.