DX Heroes rozšířili tým o třetinu, vývojářskou zkušenost nově zlepšují pro Smartlook a Easy Software

Praha 11. dubna 2022 – Český tým analytiků, konzultantů a vývojářů DX Heroes, kteří pomáhají zlepšit vývojářskou zkušenost ve firmách, nabírají nové klienty, mezi něž patří například Smartlook a Easy Software. Rovněž hledají další specialisty do svých řad – kvůli byznysovému růstu rozšiřují kapacity i pro stávající klienty, jako je například Wultra. Celkem DX Heroes začínají spolupráci s pěti novými firmami. Na přelomu roku se rozrostli o pět nových lidí na současných 15, zároveň však mají otevřených dalších pět převážně technických pozic.

„Vývojářská zkušenost je trend, který získává na naléhavosti především kvůli nedostatku vývojářů na trhu i dynamickým změnám ve světě digitálního byznysu. Firmy se totiž potřebují soustředit nejen na kvalitu vlastního produktu, ale zároveň musí myslet na jeho přijetí reálnými uživateli-vývojáři. Ze strany softwarových společností cítíme rostoucí poptávku po expertním pohledu na fungování týmů, po konzultacích, ale i řešení konkrétních technických problémů s produktem. S novým byznysem tak rozšiřujeme vlastní kapacity a hledáme vývojáře s náležitými zkušenostmi, kteří však zároveň dokážou svou expertizu předat i týmům na straně klientů,“ říká Prokop Simek, CEO DX Heroes.

Klíčové je odbourat rutinu a posílit důvěru

Pro zlepšování vývojářské zkušenosti ve firmách je třeba nejen počáteční analýza a konzultace, ale jde o proces, který vyžaduje úzkou spolupráci s vývojářským týmem. Z pohledu DX Heroes jsou proto zásadní expertiza i důvěra, o kterou se musí noví specialisté opřít. „Lidé, kteří se chtějí zaměřit na vývojářskou zkušenost, by se neměli bát umazat si ruce, zároveň si však musí udržet nadhled. V DX Heroes si všímáme především práce vývojářů, jaké softwarové nástroje využívají, zda píšou kvalitní kód a zda se snaží rutinní kroky průběžně automatizovat. Na úrovni týmu řešíme způsob spolupráce, atmosféru, ale i firemní kulturu. To vše se odrazí ve výsledném produktu, například v rychlosti nasazení nových funkcionalit nebo míře technologického dluhu,“ vysvětluje Prokop Simek. 

I přes dosavadní růst týmu se DX Heroes stále poohlíží po nových vývojářích. Protože dobrá vývojářská zkušenost vyžaduje preciznost a vysokou kvalitu kódu, chtějí své řady rozšířit o specialisty na frontend i backend nebo také stále populárnější blockchain. „Pro vývojáře, kteří by měli zapadnout do našeho týmu, jsou stěžejní technologie jako Node.js, Typescript a REST API nebo Java/Kotlin, pro frontend pak samozřejmě React. Sami se však nebojíme experimentovat a zkoušet nové technologie a směry, protože dobrá DX znamená rovněž neustálé vzdělávání,“ dodává Prokop Simek. DX Heroes chtějí v neposlední řadě posílit v oblasti analytiky a rozšířit stále rostoucí komunitu (která má nyní přibližně 10 tisíc návštěv měsíčně) kolem DX Knowledge Base, jež si klade za cíl šířit povědomí o vývojářské zkušenosti a sdílení nejlepších praktik v oboru. 

Více o DX Heroes

DX Heroes pomáhají vývojářským týmům zefektivnit vzájemnou spolupráci a doručit tak klientům produkt rychleji a bez chyb. Zkratka DX představuje pojem developer experience – tedy vývojářskou zkušenost a s ní související technicky správné programování, firemní kulturu, rituály, technologie, postupy či validaci produktu. DX Heroes české komunitě představují dosud neznámý pojem, který zahrnuje veškeré zásady pro kvalitní vývoj. Přehledně je shrnují na portálu https://developerexperiencemanifesto.org. Komunitu vývojářů, kteří mají o zlepšování DX zájem, pak sdružují na platformě Developer Experience.io, kde mohou členové komunity sdílet své znalosti. Vizí DX Heroes je evangelizace a vzdělávání komunity, sdílení nejlepších praktik a zavedení jednotných standardů pro správný vývoj a veškeré procesy v týmech, od prvotního návrhu produktu až po jeho doručení klientům.