Asociace varuje: Přibývá nehod i u zkušených motorkářů. Okruháři.cz poskytnou výcvik

= V roce 2021 bylo zaznamenáno přes 3000 nehod motorkářů, bourají i zkušení jezdci ve věku 35–44 let =
= Spolek Okruháři.cz poskytne výcvik jízdních dovedností a profesionální mentoring na moto okruhu v Brně =


Brno, 26. dubna 2022 – Ze statistik Centra dopravního výzkumu, které využívá dat Policie ČR, vyplynulo, že v roce 2021 se na českých silnicích stalo 3129 nehod s účastí motocyklistů. Jejich následkem zemřelo 82 motorkářů, dalších 329 jich bylo zraněno těžce. Evropská asociace bezpečnosti silnic varuje před začátkem motorkářské sezony, že i když dříve byla označována za důvod nezkušenost především mladých motorkářů, bohužel výrazně přibylo nehod i u skupiny nejzkušenějších. Spolek Okruháři.cz přichází s nabídkou sezónního výcviku pod vedením profesionálů.

V meziročním srovnání došlo vloni k poklesu nehod o 3,3 %. Evidováno bylo o 21 usmrcených motocyklistů více (tj. 25,6 %) a o 72 těžce zraněných motocyklistů méně (tj. 21,9 %). Přestože motocyklisté zaujímají s 1,5 % celkového dopravního výkonu pouze menší součást objemu na celkové dopravě v Česku, patří mezi nejohroženější skupiny na silnicích. 

„Byť je z našich údajů patrné, že motocyklisté sami zaviní pouhou čtvrtinu svých havárií a naopak plných 68 % dopravních nehod motocyklů mají na svědomí řidiči automobilů, je při jízdě na motocyklu zejména u silnějších kubatur neúprosná matematiky, kdy dochází součtem faktorů kinetické energie motorky a objektu se kterým se střetnou, navíc s minimálními prvky pasivní ochrany motorek, k daleko vážnějším následkům dopravních nehod “ komentoval situaci ambasador Evropské asociace bezpečnosti silnic (EABS) Marcel Mourek.

Výcvik dovedností jako jediná prevence

„Skokový nárůst vážných dopravních nehod u motorkářů z loňského roku i mezi zkušenými jezdci představuje o důvod více zaměřit se před sezónou na zlepšení jezdeckých dovedností na motorce. Ego stranou – rozvoj dovedností, opakování základů i rady od kolegů pro zlepšení potřebuje každý motorkář. Kurzy bezpečné jízdy dávají smysl a mohou zachránit desítky životů ročně a ušetřit pojišťovnám nemalé prostředky,“ doporučuje Roman Kadlčík, hlavní instruktor společnosti Okruháři.cz, která se výcviku dovedností v ovládání motocyklu profesionálně věnuje.

Okruháři.cz pořádají Okruhové dny na tzv. SPZkách už od roku 2013. Celkem již okruhovým kurzem prošlo přes 4000 účastníků. Každý z těchto účastníků se během dne výrazně posune v bezpečném ovládání motocyklu
z hlediska brždění, vnímání prostoru kolem sebe, předvídání nebezpečí, pozice těla na motorce apod. Letos na Automotodromu Brno pořádají celkem šest akcí. Vždy pro všechny typy motorek a všechny úrovně jezdeckých dovedností.

Jak probíhají „SPZky?“ Pomohou drony a elektronická stopa motorky

Jde o výcvik jízdy na okruhu pod vedením instruktorů. Den začíná v učebně teorií, pokračuje na Polygonu Brno, kde se trénují jednotlivé dovednostní prvky jízdy na motorce a den frekventanti zakončí jízdami na Automotodromu Brno. Výcvik je určený pro motorkáře, kteří začínají s okruhovým ježděním, stejně tak pro všechny, kteří se chtějí skokově zlepšit v jízdních dovednostech. Při výuce v učebně lektoři krom klasické teorie jízdy a ovládání stroje používají mj. moderní technologie v podobě záběrů jezdce na okruhu z dronu, který jede správnou a bezpečnou stopu zatáčkou a vše doplňuje kreslená čára naznačující korektní stopu (na způsob elektronické tužky např.
v hokeji, atd.)

„V praktické části jízd na cvičné dráze dostane každý účastník nejméně 16x osobní zpětnou vazbu od instruktora na stanovištích, kde se naučíš správnou pozici těla, pohled do zatáčky, průjezd zatáčkou, brzdění a správnou stopu,“ popisuje Miloš Sochor z Okruháři.cz, jak probíhá proces výcviku. Odpoledne, kdy už mají studenti motorku náležitě v ruce, jdou trénovat jízdu na dráhu Masarykova okruhu v Brně, kde jezdí nejlepší piloti světových šampionátů.

Souhrn dne aneb co je v ceně výcviku?

  • Technická přejímka (kontrola) motocyklu
  • Teorie jízdy v učebně – více jak 90 minut teorie toho nejdůležitějšího kolem jízdy na motorce
  • Polygon – praktická výuka jezdeckých dovedností na čtyřech stanovištích – dostanete 16x individuální zpětnou vazbu na svoji jízdu
  • Volné jízdy na Automotodromu Brno – 3 x 20 minut volných jízd na legendárním okruhu v Brně!
  • Instruktoři – tým instruktorů je vám k dispozici celý den

Termíny a kde objednat?

  • 7. května 2022 Brno
  • 8. května 2022 Brno
  • 4. června 2022 Brno
  • 5. června 2022 Brno
  • 6. června 2022 Brno
  • 16. července 2022 Brno
  • 17. července 2022 Brno

www.okruhari.cz