Stát nemá jak kontaktovat uprchlíky, vyřešit to mohou datové schránky

Praha, 27. dubna 2022 – Česká republika v současné době zažívá největší migrační krizi v 21. století a možná největší migrační krizi ve své historii vůbec. Při řešení ubytovacích kapacit a další pomoci v nouzi se ale zapomnělo na zajištění zaručené komunikace s uprchlíky. V současné chvíli stát nemá již zaregistrované uprchlíky jak oslovit, protože naprostá většina z nich nezískala v České republice trvalé bydliště. Chybí tak způsob, jak je vyzvat například k registraci svých aut nebo domácích mazlíčků. Možné řešení by přitom mohlo být snadné, a to ve formě datové schránky.

„Zcela správně se snažíme o všechny válečné uprchlíky co nejlépe postarat. Bohužel jim ale se zařízeným ubytováním stát nedává trvalou adresu. A to je velký problém, který se začíná objevovat. Pokud uprchlíci něco budou chtít, přijdou na úřad. Stát je ale nemá jak formálně oslovit. Je prostě zvyklý na určité formy komunikace se svými občany, a oni budou po dobu platnosti víz našimi občany také,“ říká odborník na eGovernment Aleš Kučera, který je jedním z technických realizátorů Informačního systému datových schránek a informačního systému Kontaktních míst veřejné správy Czech POINT a majitel společnosti NEWPS.

Každý uprchlík z Ukrajiny by ideálně měl mít trvalé bydliště. Ale lze zcela logicky předpokládat, že u naprosté většiny z nich tomu tak nebude a navíc že svou adresu i kontakty budou často měnit. A protože ani číslo mobilního telefonu zjevně nebude stačit – v tuto chvíli má většina z nich ukrajinské, v budoucnu budou mít české – měl by mít každý elektronickou doručovací adresu.

„Snadné řešení se přitom nabízí, jen ho skrz les budoucích digitalizačních projektů stát prostě nevidí. Datové schránky totiž mohou mít i cizinci. Pokud by nově příchozí Ukrajinci a Ukrajinky měli datovou schránku, mohou komunikovat s úřady, stačí jim k tomu mobilní telefon s internetem. A zejména úřady mohou komunikovat i s nimi. Mohou být snadno vyzváni k očkování svých dětí, k registraci a pojištění svých aut, k registraci a vakcinaci svých domácích mazlíčků,“ vysvětluje odborník na eGovernment Aleš Kučera.

Zařízení datové schránky pro uprchlíky by přitom mohlo být například součástí žádosti o vízum nebo o humanitární dávku. „Zaručeným způsobem komunikace dokážeme předejít řadě problémů, které se mohou postupně objevit. A tím válečným uprchlíkům pomoci. Nelze je nechat jen s číslem mobilu. Na trvalou adresu to totiž u většiny z nich bohužel nevypadá,“ uzavírá odborník na eGovernment Aleš Kučera.

O NEWPS.CZ:

Společnost NEWPS.CZ vznikla ze servisní organizace Novell Professional Services, jejímž hlavním úkolem byla podpora prodeje produktů Novell na území České a Slovenské republiky. V průběhu několika let se stala významným dodavatelem systémů českého eGovernmentu a již několik let patří mezi TOP 100 ICT společnosti v Česku. Společnost NEWPS.CZ je specialista na IT procesy, digitalizaci, ochranu dat a zabezpečené přístupy. Podílí se na projektech jako Czech POINT, Informační systém datových schránek, vnitřní integrace ICT systémů krajů a měst a mnoha dalších. Tyto projekty jsou dnes základními pilíři elektronizace veřejné správy. S nadsázkou lze tvrdit, že v České republice neexistuje úřad, který by nepoužíval řešení firmy NEWPS.CZ.