Ovládejte osvětlení z mobilu

Ačkoliv se dá smart home neboli chytrá domácnost definovat různě a každý pod tímto pojmem může chápat něco jiného, na jedné věci se lze shodnout. A sice že většina součástí chytré domácnosti by měla jít ovládat pomocí smartphonu jakožto jednotícího prvku. Osvětlení přitom není výjimkou.

Ucelenou nabídku osvětlení má ve svém portfoliu také TP-Link v rodině zařízení pro chytrou domácnost Tapo. Naleznete zde dva různé LED pásky, dvě různé žárovky a chytré zásuvky, které umožňují smart ovládání třeba obyčejné stolní lampy s běžnou „hloupou“ žárovkou.

Byznys nebo party?

Podíváme-li se specificky na chytré LED pásky Tapo, zde máte hned několik možností, jak je ovládat – a hlavně co všechno lze ovládat. LED pásky Tapo L900-5 a L920-5 lze nastavovat buď pomocí chytrého asistenta (hlasem) nebo právě mobilní aplikací, která je v češtině i slovenštině. Pásek navíc nepotřebuje žádný extra hub (rozbočovač), takže ho připojíte napřímo k domácí bezdrátové Wi-Fi síti.

Příkladem možnosti ovládání může být nastavení barvy a teploty světla – tyto vlastnosti můžete přizpůsobit konkrétní situaci, a experimentovat tak s různými předvolbami osvětlení. Ať už chcete byznys nebo party atmosféru, všechno LED pásky Tapo zvládnou.

Samozřejmostí je i možnost ovládání na dálku. Vracíte se domů z rande a chcete mít doma přesně to správné světlo? Stačí se s páskem spojit na dálku a naprogramovat ho. Konfigurace LED pásků je otázkou okamžiku, ať už chcete pásek používat jako dekoraci v domácnosti či osvětlení pro oslavu nebo na party.

Naplánujte si režim dne

Podobně můžete nastavit i chytré žárovky TP-Link Tapo L510E a L530E (lze koupit po jednom nebo dvou kusech). U těch si zároveň můžete naplánovat režim svého dne. Přímo v aplikaci Tapo si totiž vytvoříte pravidelný plán pro zapnutí a/nebo vypnutí světla s nastavitelným jasem. K dispozici jsou také režimy západu a východu slunce, které umožňují automatické vypnutí a zapnutí žárovky v závislosti na konkrétní časové zóně.

Samozřejmostí je i možnost zapnutí světel na dálku ještě před příjezdem domů. Na telefonu (s Androidem nebo iOS) s připojením k internetu stačí jen otevřít aplikaci Tapo a nastavit rozsvícení na dálku. Nastavit kromě toho můžete i náhodné rozsvěcování a zhasínání světel díky režimu „V nepřítomnosti“, který umožňuje simulovat přítomnosti osoby v domě. Případný zloděj si tak nemůže být nikdy úplně jistý, zda se uvnitř skutečně někdo nachází či nikoliv.

Nastavte si třeba časovač

Součástí ekosystému Tapo je i chytrá Wi-Fi zásuvka Tapo P110, která umožňuje okamžité zapnutí/vypnutí připojených zařízení prostřednictvím aplikace Tapo, ať už se právě nacházíte kdekoliv na světě. Což se týká jakékoliv elektroniky. Nicméně hovoříme-li specificky o světlech, potom lze přes tuto chytrou zásuvku jednoduše ovládat i klasickou lampičku, u které se vám líbí její klasická či designová žárovka. 

Kromě zmíněného režimu „V nepřítomnosti“ podporuje tato zásuvka i časovač. Zapojené světlo se tak rozsvítí nebo zhasne v přesně určený okamžik. Přednastavit si můžete také kalendář pro automatickou správu zařízení. Přímo v aplikaci Tapo navíc můžete u této zásuvky sledovat spotřebu energie připojeného zařízení včetně osvětlení v reálném čase.

Mobilní aplikace Tapo pro Android nebo iOS je bezplatná a navíc univerzální – pomocí jediné aplikace tak můžete ovládat všechna výše zmíněná zařízení, a kromě toho mnohá další; zkrátka cokoliv z nabídky TP-Linku, co náleží nebo bude náležet do ekosystému Tapo. Více zařízení navíc můžete spojit do jedné skupiny, a chytrá zásuvka tak může spolupracovat s dalšími chytrými zařízeními Tapo. Jediným úkonem můžete zapnout nebo vypnout všechna tato zařízení současně.

Více informací o chytré domácnosti Tapo naleznete zde:https://www.tp-link.com/cz/home-networking/smart-bulb/