Průvodce světelnými zdroji

Světlo vnímáme jako přirozenou součást našeho života. Tato skutečnost ale způsobuje, že si neuvědomujeme, jak velký vliv má na naše zdraví, náladu a produktivitu. Díky světlu nejenže vidíme, ale také harmonicky souzníme s našimi vlastními vnitřními biologickými hodinami. S ohledem na zeměpisnou polohu, ve které žijeme, je vhodné znát základní fakta týkající se správného používání umělého osvětlení tak, aby na nás působilo podobně jako světlo přírodní. A abychom si tak zajistili možnost vědomého využívání jeho kvalit ve všech oblastech našeho života: během práce, domácích činností nebo odpočinku.

Světlo v denním cyklu

Světlo má přirozeně zásadní vliv na regulaci našeho denního rytmu. Jelikož jsme denním druhem, potřebujeme pro správné fungování našeho těla určitou dávku světla. Právě světlo totiž stimuluje růst hladiny kortizolu, hormonu, který je zodpovědný za naši aktivitu. Naopak v noci, v době klidu, jeho hladina klesá. Mozek začíná vytvářet jiný hormon – melatonin, který napomáhá usínání. Nejvyšší hladina kortizolu je obvykle zaznamenána okolo 9. hodiny ranní. Hladina melatoninu začíná růst od 19. hodiny, tedy večer. Svého maxima dosahuje mezi půlnocí a 3. hodinou v noci.

V období, kdy je denního světla málo (na podzim, v zimě, během pobytu v místnostech bez přístupu denního světla), nebo během práce v noci, dochází k hormonální nerovnováze, a proto cítíme ospalost nebo na nás dopadají depresivní nálady. Příkladem, který dokresluje vliv množství světla na naši psychofyzickou kondici, může být srovnání rozdílných charakterů seveřanů a obyvatel jižních oblastí. Ty prvně jmenované potěší slunce jen zřídka. Dlouhý a šedý podzim u nich přechází ve stejně dlouhou, šedou a mrazivou zimu. To je důvodem, proč je ve Skandinávii tak vysoký počet lidí trpících depresemi, avšak obyvatelé severu Evropy jsou na druhou stranu klidní a vyrovnaní. Většina obyvatel jižní Evropy tak překypuje přebytkem energie a nesrovnatelně méně z nich trpí depresemi. Tady slunce vykukuje z mraků téměř každý den. A jak to vypadá u nás? Stačí srovnat naši náladu v zimě a na jaře nebo v létě. Lze zjistit rozdíly jak v energii, kterou pociťujeme, tak v náladě.

Světlo má významný vliv na pocit bezpečí. Nejlépe to lze pozorovat na dětech, které mají obvykle – v prvních letech svého života – panickou hrůzu ze tmy. Proto jsou skoro ve všech dětských pokojících úsporné lampičky, které celou noc osvětlují jejich interiér. Dospělí také cítí větší jistotu, jsou-li v osvětlené místnosti. Při výpadku elektrického proudu hledáme ze všeho nejdřív baterku nebo svíčku. Světlo nám totiž pomáhá ovládnout prostor.

Očima seniorů

Je důležité si uvědomit, že celý život nevidíme stejně. S přibývajícím věkem naše oči ztrácejí část svých schopností. Mění se vnímání barev a také předmětů. Nevidíme tak zřetelně a hůř rozlišujeme drobné detaily. To znamená, že naše oko, s tím jak ubíhá čas, potřebuje více světla. Současně je ale stále citlivější na ostré světlo, což je způsobeno degenerací žluté skvrny na sítnici. Ve vyšším věku je tedy důležité se vyvarovat používání škodlivého osvětlení s ultrafialovou (UV) a infračervenou (IR) složkou, a také přizpůsobovat osvětlení rostoucím potřebám. Nevhodně vybrané osvětlení může být příčinou různých onemocnění, jako jsou poruchy spánku, deprese nebo problémy s prostorovou orientací.

Silnější světlo působí pozitivně na samotný zrakový systém, ale také na systém regulace denního rytmu. Větší dávky světla také mohou kompenzovat sníženou schopnost jeho vstřebávání. Při vyšší intenzitě osvětlení mohou starší lidé stále relativně dobře vidět. Ostré světlo navíc posiluje systém regulace biologického rytmu, protože dokonale stimuluje a stabilizuje cyklus denní aktivity a spánku.

Technické parametry bílého světla
Pro správné využití osvětlení a jeho začlenění do denního cyklu, při současném splnění požadavků kladených na jeho moderní podobu a využití, je třeba věnovat pozornost pěti parametrům, kterými jsou: světelný tok, intenzita, teplota zdroje, index podání barev a životnost.

SVĚTELNÝ TOK

je množství světla, měřené v lumenech (lm). Čím víc lumenů, tím víc žárovka svítí. Například klasická 60W žárovka má světelný tok 806 lm a 100W žárovka – 1521 lm. Je třeba mít na paměti, že výkon udávaný ve wattech vypovídá pouze o množství elektrického proudu, který žárovka odebírá.

INTENZITA

Tento parametr (udávaný v jednotkách lux – lx, je to lumen na metr čtvereční 1 lx = 1 lm/m2) nám říká, kolik světla vyzářeného daným světelným zdrojem dopadá na určitou plochu. Pravidlem, které je nutno si zapamatovat, je používání vysoké intenzity osvětlení při práci a činnostech vyžadujících soustředění a pozornost. Osvětlená musí být především pracovní plocha, např. psací stůl v pokoji nebo kuchyňská linka. V takovém případě je zajištěna vysoká efektivita vidění. Je vhodné používat světelné zdroje s regulací, které pomáhají lépe přizpůsobit intenzitu osvětlení podle vykonávané práce nebo podle potřeb, jež se s přibývajícím věkem mění.

TEPLOTA SVĚTELNÉHO ZDROJE

Teplota světelného zdroje se udává ve stupních Kelvina (K). Popisuje jak přirozené, tak umělé světlo. Například čisté nebe bez mraků má teplotu okolo 10 000K (studená barva) a západ slunce má teplotu přibližně 2 000K (teplá barva). Čím je teplota zdroje vyšší, tím je světlo chladnější a s klesajícími stupni Kelvina je světlo teplejší. Pojem teploty světelného zdroje nám tedy pomáhá s volbou osvětlení s přihlédnutím k různým aktivitám.

Teplá barva

Měkké, teplé světlo o barevné teplotě nižší než 3 300K uklidňuje a napomáhá relaxaci. Nejlépe se snáší s klasickým interiérem. V domácnosti se nejčastěji využívá v odpočinkových zónách jako jsou obývací pokoj nebo ložnice.

Neutrální barva

Světlo mírně chladné a stimulující o barevné teplotě v rozmezí od 3 300K do 5 300K se dokonale hodí pro pracovní zóny nebo tam, kde je třeba osvěžit a povzbudit. Výborně se vyjímá v moderních interiérech (dobré podání kontrastu černé/bílé). Vytváří tak světelnou souhru s kovovými či skleněnými prvky a používá se hlavně v kancelářích (stimulační účinky).

Studená barva

Studené, bílé světlo o barevné teplotě vyšší než 5 300K je nejbližší přirozenému světlu za slunného, jasného dne. Jedná se o velmi stimulující barvu, která se používá k osvětlení průmyslových a obchodních prostor.

INDEX BAREVNÉHO PODÁNÍ

Dalším parametrem, který je třeba mít na paměti, je index barevného podání (CRI), jenž se udává v rozmezí hodnot od 1 do 100. Čím je index nižší, tím větší je pravděpodobnost nesprávného podání barvy osvětlených předmětů.

V odpočinkových zónách, ve kterých používáme teplé světlo, stačí použít index barevného podání v rozmezí 60–80. Naopak v pracovní zóně by měl být vyšší než 80. Stejně tak v koupelně, v šatně nebo při osvětlení šatních skříní: zde je vhodné použít světelné zdroje s vysokým CRI. Díky nim se zvládneme pečlivě nalíčit a správně sladíme barvy svého oblečení.

ŽIVOTNOST

Posledním, nesmírně důležitým technickým parametrem, je životnost, tedy doba použitelnosti světelných zdrojů. Obyčejná žárovka se stává minulostí nejen z důvodu vysoké spotřeby elektrické energie, ale také kvůli své krátké životnosti (cca 1 000h). Úsporná halogenová žárovka má dvakrát delší životnost a úsporná zářivka bude svítit asi 6krát až 12krát déle. A LED žárovka? Její životnost je ve srovnání s obyčejnou žárovkou 10krát až 50krát delší! (svítí cca 10 000h).

Ve fotometrických laboratořích společnosti Signify prochází světelné zdroje mnoha zkouškami, jako jsou např. testy na otřesy. Do prodeje jsou uvolňovány pouze ty výrobky, jež splňují interní normy společnosti Signify, které jsou – ve jménu zvyšování důvěry ve značku – dokonce přísnější ve srovnání s normami EU.

LED revoluce

Technologický skok, který souvisí s objevem elektroluminiscenční diody (ve zkratce LED), je často přirovnáván k vynálezu žárovky. V posledních letech došlo k výraznému zdokonalení této technologie, že ve všech ohledech převyšuje světelnou efektivitu standardních žárovek. Světelné diody, které se vyrábějí v souladu s normami EU (označené značkou CE), splňují všechny individuální nároky a požadavky zákazníků. Podle modelu vyzařují plnou stupnici bílé barvy – od teplé až po studenou.

Největší výhodou LED osvětlení je bezesporu nízká spotřeba energie a dlouhá životnost. Vezmeme-li do úvahy skutečnost, že téměř jedna třetina světově vyráběné elektrické energie je spotřebovávána světelnými zdroji – je už to dostatečně silný argument, který hovoří ve prospěch LED technologie. Tuto přednost lze pocítit také ve vlastní domácnosti, když registrujeme náklady na osvětlení nižší o několik desítek procent.

Světelné diody mají kromě nízké spotřeby energie a dlouhé životnosti také další pozitivní vlastnost, a to takovou, že neobsahují rtuť ani olovo. Nejsou zdrojem ultrafialového (UV) ani infračerveného (IR) záření. Toto je obrovská výhoda v době stárnoucí společnosti, stejně tak vezmeme-li do úvahy nárůst trendů v oblasti péče o zdraví a životní prostředí.

Vy a inovace

Poté, co jsme si zvolili světlo podle konkrétních požadavků, musíme ještě vybrat jedno z řešení, která mají vliv na vzhled a estetiku interiéru, mohou podtrhnout naši osobnost a ladí s naší povahou a temperamentem.

SYSTÉM PHILIPS HUE

Philips HUE je systém chytrého domácího osvětlení, který lze intuitivně ovládat skrze aplikaci ve smartphone nebo tabletu. Řídící jednotka Bridge může obsluhovat až 50 světel, a na uživateli je jen určit si jakou barvou, intenzitou a ve kterou dobu budou daná světla svítit. 

O společnosti Signify
Signify (Euronext: LIGHT) je celosvětově vedoucí firmou v oblasti světelných produktů jak pro profesionály, tak pro koncové zákazníky a osvětlení v rámci internetu věcí. Produkty značky Philips a systém propojeného osvětlení a datových služeb Interact vytvářejí obchodní hodnotu a pomáhají k přeměně života v domácnostech, budovách i na veřejných prostranstvích. Firma, která v roce 2021 dosáhla tržeb ve výši 6,9 miliard EUR a zaměstnává přibližně 37.000 zaměstnanců ve více než 70 zemích světa, se snaží odhalit mimořádný potenciál světla, který dokáže změnit svět. V roce 2020 společnost Signify dosáhla uhlíkové neutrality, od svého vstupu na burzu je již čtyři roky po sobě v indexu Dow Jones Sustainability a byla oceněna jako Industry Leader v roce 2017, 2018 a 2019. Novinky týkající se společnosti Signify najdete v Newsroomu, na Twitteru, LinkedInu a na Instagramu. Informace pro investory jsou na webové stránce Investor Relations.