Auto rozvozu v době Covidu: Nastartuje 12 krát za den a ujede 103 kilometrů

Praha, 9. května 2022 – V době pandemie nemoci Covid19 vzrostla pro širokou veřejnost zásadně důležitost služby dodávky zboží a potravin přímo do domu. Automobily rozvozových firem se tak staly koloritem českých sídlišť a obytných zón. Jak vypadá průměrný pracovní den takového vozidla, zjistila ze svých dat česká společnost Xmarton, která provozuje systém automatické digitální správy flotil. Průměrné vozidlo rozvozové firmy ujelo denně 103 kilometrů a nastartovalo 12 krát.  

Česká společnost Xmarton vyvíjí digitální systém pro správu vozidel a vozových parků. Pomocí automatických elektronických knih jízd se zaměřila na chování vozidel rozvozových služeb v České republice a na Slovensku v letech 2020 a 2021. Z jejích dat, která sledovala téměř 200 vozidel určených k rozvozu vyplynulo, že průměrné auto rozvozové služby ujelo denně 103 kilometrů a během služby 12 krát nastartovalo. Proti roku 2019 tak vozy ujely průměrně o 12 kilometrů denně více. 

Ředitel společnosti Xmarton Jan Pešek k datům říká: “Obecně se dá říct, že s nástupem Covidu nezačala být vozidla rozvozů nějak výrazně více využívána. Rozvozové služby ze své podstaty vytěžují svoje vozidla dlouhodobě velmi výrazně. Zaznamenali jsme ale tlak firem na zvyšování počtu vozidel ve flotilách, která se projevila zvýšeným zájmem o nové instalace našich jednotek.”

Průměrná jedna jízda (od nastartování motoru do jeho vypnutí) trvala rozvozovému autu ve sledovaných dvou letech přes 14 minut (14´18”). V pohledu na celý měsíc pak vozidlo rozvážkové služby ujelo 3 136 kilometrů ve 363 jednotlivých jízdách. 

“Systém Xfleet od Xmartonu nám pomohl s optimalizací a maximálním využitím vozového parku. Ukázal nám například, že si někteří řidiči špatně trasují rozvozy. Po přeškolení se nám podařilo celkově zvýšit efektivitu rozvážek. Díky přesným informacím víme, jak se řidiči na své trase chovají a jak můžeme tedy pracovat na efektivnější stavbě tras i směn. Tak šetříme nejen čas a palivo ale i psychické zdraví našich zaměstnanců.” dodává Michal Hamaš ze společnosti World & Gastro Office.    

O společnosti Xmarton:

Společnost Xmarton vznikla v roce 2016 s cílem usnadnit sdílení osobních aut bez nutnosti fyzického předávání klíčů. Jednotka, kterou Xmarton vyrábí, umožňuje propojení běžného automobilu s chytrým mobilním zařízením. Hlavní funkcí technického řešení od společnosti Xmarton je vytvoření digitálního autoklíče, se kterým lze provádět základní ovládání, odemykání a startování vozu pouze pomocí autorizovaného mobilního zařízení. Kromě těchto operací umožňuje Xmarton vedení elektronické knihy jízd, sledování vozidla v reálném čase nebo detekci jeho odtahu. Jednotka slouží také jako dodatečné zabezpečení automobilu – nezávislý imobilizér.

Řešení Xmartonu je v současné době nainstalováno téměř v 2 000 vozidlech různých značek a modelů vyrobených po roce 2002.