Dvanáctý ročník soutěže Cena Josepha Fouriera je v plném proudu

Atos opět ocení nejlepší počiny mladých vědců v oblasti počítačových věd

Praha, 8. června 2022 – Společně s Francouzským velvyslanectvím ocení společnost Atos již podvanácté mladé vědce z oblasti počítačových věd v rámci soutěže Cena Josepha Fouriera. Vítězové nejlepších prací ocenění převezmou 23. června 2022 na ceremoniálu v prostorách Francouzského velvyslanectví v Praze. Ceremoniálu bude předsedat velvyslanec Francie v České republice spolu s iniciátorem celé akce a nositelem Nobelovy ceny Jean-Marie Lehnem.

„Na Cenu Josepha Fouriera se vždy velmi těšíme. Vždy nás fascinuje, kolik vysoce talentovaných a odhodlaných mladých vědců u nás máme a na jak kvalitních vědeckých projektech pracují. Je naší milou povinností takové jedince vyhledávat, oceňovat a co možná nejvíce je podporovat v další vědecké kariéře,“ říká Jaroslav Vojtěch, vedoucí oddělení HPC & Big Data společnosti Atos v České republice.   

Cílem Ceny Josepha Fouriera je podporovat mladé vědce a ocenit mimořádné vědecké práce se speciálním zaměřením na počítačové vědy a jejich aplikaci v jiných vědních oborech nebo komerční sféře.  

Své studenty mohou do soutěže přihlásit všechny výzkumné a vysokoškolské instituce v České republice. Účastnit se mohou studenti doktorského studijního programu nebo úspěšní absolventi z let 2021 a 2022, jejichž výzkum se týká některé z výše uvedených oblastí a v den 1. května 2022 budou mladší 33 let. 

Jednotliví kandidáti odprezentovali své práce odborné porotě, jíž předsedá Dr. Xavier Vigoroux z francouzského Atosu, 30. května v prostorách Elektrotechnické fakulty ČVUT v Praze. Slavnostní vyhlášení vítězů proběhne o 3 týdny později v prostorách Francouzské ambasády na slavnostním ceremoniálu, kde budou uděleny i ostatní vědecké ceny.

Odměny, které čekají na výherce Ceny Josepha Fouriera 2022:

1. místo: 60 000,- Kč + měsíční stipendium na výzkumnou stáž

2. místo: 40 000,- Kč + měsíční stipendium na výzkumnou stáž

3. místo: 25 000,- Kč

Zvláštní cena IT4Innovations: 50 000 výpočetních hodin na superpočítači v Národním superpočítačovém centru IT4Innovations v Ostravě

Atos je také jedním ze sponzorů vědecké konference s názvem “Sound of Science” 2022. Tato společenská akce se uskuteční 23. června 2022 od 17:00 v Majakovského sále Národního domu na Vinohradech v Praze. Organizaci zajišťuje Francouzské velvyslanectví v České republice a Francouzský institut v Praze. Významné události se zúčastní tři přední francouzští vědci – Jean-Marie Lehn (Nobelova cena za chemii v roce 1987), Jean Tirole (Nobelova cena za ekonomii v roce 2014) a Thomas Ebbesen (Kavliho cena za přínos v oblasti nanověd v roce 2014), kteří představí nejnovější vědecké koncepty ve svých oborech přístupnou formou pro širokou veřejnost. Vědecký program doplní hudební vystoupení, včetně promítání němého filmu s klavírním doprovodem. 

****

O Atos

Atos je globálním lídrem v digitální transformaci se 111 000 zaměstnanci a s ročním obratem ve výši více než 11 miliard EUR. Skupina, která je evropskou jedničkou v oblasti kybernetické bezpečnosti, poskytování cloudových služeb a výpočetní techniky s vysokým výkonem, poskytuje end-to-end řešení na míru pro všechna průmyslová odvětví v 71 zemích. Společnost Atos, průkopník v oblasti dekarbonizačních služeb a produktů, se zavázala poskytovat svým zákazníkům bezpečná a dekarbonizovaná digitální řešení. Atos je SE (Societas Europaea), kótovaná na Euronext Paris a zahrnutá v akciových indexech CAC 40 ESG a Next 20 v Paříži.

Cílem společnosti Atos je napomáhat ve vytváření budoucnosti informačních technologií. Svými odbornými znalostmi a službami podporuje rozvoj vědomostí, vzdělávání a výzkumu multikulturním přístupem a přispívá k rozvoji vědeckotechnické excelence. Atos na celém světě umožňuje svým zákazníkům a zaměstnancům, jakož i členům společností, aby žili, pracovali a rozvíjeli se udržitelně v bezpečném informačním prostoru.

O Atos Česká republika

Atos působí na českém trhu od 1. září 2011 v návaznosti na provedenou akvizici společnosti Siemens IT Solutions and Services, s.r.o. Má více než 300 zaměstnanců ve čtyřech pobočkách napříč republikou a v roce 2020 vygeneroval tržby v objemu 63 milionů EUR.