Česko-slovenský Better Stack postavil na nové technologii moderní monitorovací službu webů. Firmě věří světová investorská esa

Praha 21. července 2022 – Nepředvídatelné technické výpadky stojí firmy desetitisíce dolarů. Najít dostupného vývojáře, který by v co nejkratším čase problém identifikoval a vyřešil, je často obtížné. S výrazným zjednodušením tohoto procesu přichází česko-slovenský startup Better Stack. Jde o řešení, které dokáže automaticky monitorovat dostupnost, stav a změny webových služeb. V případě závady pak propojuje dostupné vývojáře a pomocí webového rozhraní a vlastních nástrojů jim umožňuje najít příčinu problému, spolupracovat na jeho vyřešení a zároveň informovat zákazníky daného webu či služby. Do startupu nyní investují přední fondy 450 milionů korun (18,6 milionu dolarů), které firma využije zejména na škálování produktu, rozšíření mezinárodního týmu a rychlejší expanzi na další trhy.

Nástroj pro vývojáře, který v loňském roce založili Juraj Masár a Veronika Kolejaková, si již získal přízeň více než 70 tisíc vývojářů. Better Stack používá přes 1 400 firem po celém světě. Podle CEO a spoluzakladatele firmy Juraje Masára jde o naprosto bezprecedentní úspěch s tak malým týmem.

„S problémy, se kterými se vývojáři každodenně potýkají, máme osobní zkušenost ze svých předchozích zaměstnání. V Better Stack jsme se proto rozhodli vyřešit alespoň některé z nich. Jsme prostě vývojáři, kteří vymýšlejí nástroje, které jsme vždycky chtěli používat. V Better Stacku se snažíme vyvrátit mýtus, že vývojářské nástroje nemohou být navržené tak, že je radost s nimi pracovat. Myslíme si, že všichni uživatelé, ať už jsou to freelanceři, nebo techničtí ředitelé velkých korporací, si zaslouží skvělou uživatelskou zkušenost. Investice nám zásadně pomůže se škálováním produktu a našeho týmu,“ říká Juraj Masár, CEO a spoluzakladatel společnosti Better Stack.

Better Stack v jedné platformě kombinuje monitoring webů, logging1, správu incidentů a technických výpadků a takzvané stavové stránky (jako je například status.time.com). Produkt je revoluční díky open-source databázi ClickHouse, na níž je vše postaveno. Proto je Better Stack násobně levnější a až stokrát rychlejší alternativou oproti konkurenci. Používání produktu vyžaduje pouze znalost jazyka SQL, který je intuitivní pro týmy vývojářů a zásadně usnadňuje osvojení ve všech větších firmách. Kromě rychlosti a ceny Better Stack oproti současným nástrojům umožňuje jednodušší spolupráci mezi vývojáři, podobně jako populární grafický editor Figma.

Spolehlivost softwaru je podle startupu Better Stack stále nevyřešený problém. To ostatně ukázaly letošní masivní výpadky velkých firem Facebook či Twitter. Better Stack přichází s odpovědí na tuto výzvu. Software v současné době využívají světoznámé firmy Time Magazine, Decathlon, Make.com nebo Accenture, startupy Brave či Drata, populární projekty Plausible nebo Buy me a coffee, ale například i kanadské nebo australské státní úřady. V Česku a na Slovensku pak na Better Stack spoléhají ty největší technologické firmy: ESET, Rohlík, ePojisteni, Sygic, Applifting, ale třeba i Český rozhlas a Sme.sk.

„Vezměte 10 vývojářů z ulice a zeptejte se jich: umíte Datadog Query Language, New Relic Query Language, AWS CloudWatch Query Language, PromQL, LogQLM? 9 z 10 řekne,
že ne. Každý však zná jazyk SQL, a proto z něj díky Better Stacku děláme dotazovací standard pro observabilitu softwaru. A to je jen jedno z mnoha rozhodnutí, která jsme udělali, abychom dokázali pomáhat co největšímu počtu vývojářů,“ dodává COO a spoluzakladatelka společnosti Better Stack Veronika Kolejaková. Před Better Stack působila jako softwarová inženýrka na Imperial College London, v kanadském e-commerce gigantovi Shopify a londýnském Googlu.

Investorská esa a vlivní angel investoři

Částka 18,6 milionu dolarů v rámci investičního kola Series A přišla od prvotřídních venture kapitálových fondů a řady angel investorů. Kolo vedl early-stage fond Creandum, který v minulosti podpořil například Spotify, fintech Klarna, Bolt nebo populární aplikaci Vivino. K němu se do investičního kola přidali Susa Ventures (Robinhood), K5 Global (Uber, Airbnb, Coinbase) a čeští Credo Ventures spolu s Kaya, jednotlivci Lachy Groom (Stripe), Ryan Petersen (zakladatel Flexport), Michael Stoppelman (Yelp), Emil Eifrem (zakladatel Neo4j), Zach Sims (zakladatel Codecademy), Madhu Muthukumar (CPO v Notion), Tim Soulo (CMO v Ahrefs), Oskari Saarenmaa a Hannu Valtonen (zakladatelé Aiven), Lucek Samulowski (zakladatel Docplanner) a další.

„V Creandu nám velmi záleží na kvalitě a podobě produktů. Nejenže Better Stack nově definoval, jak vypadají krásné a intuitivní produkty v kategorii observability, ale především umožňuje svým zákazníkům vytvářet lepší produkty. Díky desetkrát nižším nákladům a desetkrát lepšímu výkonu jsme přesvědčeni, že se Better Stack stane důležitou součástí softwarové infrastruktury,“ říká Carl Fritjofsson, generální partner fondu Creandum, který se zároveň stává členem boardu společnosti Better Stack.


„Zakladatelé Better Stacku Veronika a Juraj naprosto skvěle rozumí tomu, jak by měl vypadat moderní B2B software. V Kaya věříme, že máme před očima zakladatelské duo a firmu, která bude definovat novou kategorii produktů v monitorování a sledování softwarové infrastruktury, a Better Stack se tak stane další globálně úspěšnou středoevropskou firmou. Jsme velmi hrdí, že se na tom můžeme podílet,“ dodává Tomáš Obrtáč, partner ve venture kapitálovém fondu Kaya.

Mezinárodní tým původně z Česka a Slovenska

Better Stack v současnosti tvoří distribuovaný tým čítající 14 členů, který v průběhu roku hodlá ztrojnásobit svůj počet. Již dnes je tým rozprostřený mezi USA, Kanadou, Nizozemskem, Českem, Slovenskem a Nigérií.

„Celá naše firma je řízena vývojáři, a to včetně klíčových pozic CEO, CTO nebo COO. Umožňujeme remote work, ale také nás najdete v našem ‚hacker house‘ na pražských Vinohradech, kde máme vlastního baristu a společné obědy. Snažíme se vyhýbat zbytečným meetingům a obecně nechávat našim lidem prostor, aby mohli dělat tu nejlepší práci. Prostě pracujeme tvrdě, chováme se k lidem správně, děláme, co nás baví, a užíváme si to,“ dodává Juraj Masár, který má za sebou již dva úspěšné startupové exity – Prizeo a Represent.com. Založil také analytický nástroj pro akciový trh Wallmine.com.

O Better Stack

Better Stack spojuje monitorování, loggování, správu incidentů, stavové stránky a další nástroje do jedné platformy. Do Better Stack investovaly mimo jiné společnosti Creandum, Susa Ventures, K5 Global, Credo, Kaya. Na Better Stack nyní spoléhá více než 70 000 vývojářů a přes 1 400 zákazníků včetně společností Time Magazine, Accenture, Decathlon, ESET, Brave nebo Drata. Better Stack založili Juraj Masar a Veronika Kolejaková a má distribuovaný tým v USA, Kanadě, Nizozemsku, Česku, na Slovensku a v Nigérii. Členové týmu před nástupem do společnosti pracovali mimo jiné ve firmách Google, Shopify, Productboard a Pipedrive. Více informací najdete na www.betterstack.com.

O společnosti Creandum

Venture kapitálový fond Creandum byl založen v roce 2003 a je prestižním fondem zabývajícím se rizikovým kapitálem v rané fázi vývoje startupu. Do portfolia fondu, který čítá více než 120 společností, patří některé z nejúspěšnějších technologických firem z nejrůznějších odvětví, včetně společností Spotify, Klarna, Depop, Trade Republic a Vivino. Dnes je každá šestá společnost jednorožcem. Poradenské týmy společnosti Creandum sídlí v San Franciscu, Stockholmu, Londýně a Berlíně a nabízejí rozsáhlé provozní odborné znalosti, aby podpořily portfoliové společnosti fondů od počátečního stadia až po vstup na burzu a staly se globálními lídry v dané kategorii. Více informací najdete na www.creandum.com.

O databázi ClickHouse

ClickHouse je nový druh analytické databáze, která je 100–1 000krát rychlejší než tradiční přístupy. Společnost ClickHouse se oddělila od společnosti Yandex a v roce 2021 získala od investorů 300 milionů dolarů. Využití databáze ClickHouse v oblasti observability zpopularizovali inženýři společnosti Uber, kteří ClickHouse interně implementovali pro správu logů. Better Stack nyní přináší výhody ClickHousu prostřednictvím své platformy jednoduše jako SaaS všem vývojářům.

Presskit společnosti Better Stack naleznete zde.