Každé desáté světelné místo v Brně je vybaveno úsporným LED řešením. Loni jich přibylo přes 900

Brno, 21. července 2022 – Snižování spotřeby elektrické energie, ale také omlazení veřejného osvětlení v Brně. To jsou hlavní důvody instalace LED svítidel na světelná místa v rámci metropole. Technické sítě Brno, které se o veřejné osvětlení ve městě starají, jich jen v loňském roce instalovaly přes 900. Celkem jich je na území města už skoro 4,5 tisíce a v letošním roce přibude dalších několik stovek.

Veřejné osvětlení v Brně tvoří v současnosti více než 41 tisíc světelných míst, přibližně pětistovka z nich připadá na slavnostní osvětlení. Roční spotřeba elektřiny na provoz celé soustavy se pohybuje kolem 14 tisíc MWh. „Dlouhodobě se nám daří držet průměrný́ příkon na jeden světelný bod – svítidlo pod 100 W, díky čemuž se město řadí k energeticky nejúspornějším v České republice. Snižování spotřeby energie zaváděním úspornějších řešení se věnujeme kontinuálně již mnoho let, současná situace na trhu s energiemi nás jen utvrzuje v tom, že to je správná cesta,“ uvedl Pavel Rouček, generální ředitel Technických sítí Brno (TSB). 

Od roku 2014 se TSB podařilo snížit spotřebu veřejného osvětlení v Brně o více než 12,5 procenta. A to i přesto, že v tomto období se počet světelných míst stále mírně zvyšuje. Na snižování spotřeby má podle generálního ředitele Pavla Roučka zásadní vliv zejména modernizace celé sítě veřejného osvětlení. Vedle zapojení chytrých prvků, které pomáhají stabilizovat napětí a pomocí bezdrátové komunikace ovládat i jednotlivá svítidla, je klíčová právě i výměna starších typů osvětlení za nová LED svítidla. 

V letech 2017 až 2021 se v rámci obnovy veřejného osvětlení i budování nových světelných míst podařilo nově instalovat již více než 4 400 nových LED svítidel. „Daří se nám tempo výměny postupně zvyšovat, rekordní byl loňský rok, kdy se jednalo o 923 svítidel. Zjednodušeně se tak dá říci, že zhruba každé desáté světelné místo v metropoli je již osazeno LED řešením,“ řekl vedoucí Odboru veřejného osvětlení a dispečinku TSB Dušan Piják. 

V letošním roce by mělo přibýt dalších několik stovek obnovených světelných míst. V prvním pololetí 2022 bylo zatím v Brně obnoveno na dvě stovky světelných míst a instalováno přibližně 160 nových LED svítidel. V tom druhém by takto mělo být obnoveno dalších asi 550 světelných míst. „Do konce roku pak plánujeme pořídit díky dotaci z Národního plánu obnovy ještě dalších více jak 1 000 LED svítidel,“ dodal Dušan Piják.