Čtyři měsíce provozu a 10 000 vyřešených požadavků lidí z Ukrajiny bezplatné poradny uLékaře.cz

Online Lékařská poradna pro uprchlíky z Ukrajiny pomohla už v 10 000 případech za 4 měsíce svého fungování. Díky nově sjednané spolupráci s Člověkem v tísni bude bezplatný provoz poradny pokračovat až do konce roku. „Je pro nás přirozené pomáhat způsobem, který umíme nejlépe. V roli průvodce najít co nejkratší cestu k lékaři,“ říká Barbora Korandová, provozní ředitelka uLékaře.cz a dodává: „Pomoc lékaře uprchlíci potřebují i nadále. Dokládá to sto nových dotazů, které od nich dostáváme každý den.“ 

“Partnerství s Člověkem v tísni v rámci naší poradny pro uprchlíky z Ukrajiny dává obrovský smysl,” říká spoluzakladatel služby uLékaře.cz, MUDr. Tomáš Šebek. “Zorganizovali jsme velmi rychle nový tým lékařů a sester s potřebnými jazykovými schopnostmi a čím je současná krize vleklejší, tím spíše pomáháme uprchlíkům nalézat postupně hůře dostupnou, odbornou péči. Člověku v tísni patří velký dík za tuto důvěru v nás. Momentálně jsme na hranici 10.000 jednotlivých, úspěšně vyřízených požadavků, které zaznamenala i Všeobecná zdravotní pojišťovna, která na naši službu odkazuje,” doplňuje Šebek k aktuálním otázkám na způsob zdravotního pojištění po skončení 150 dní od udělené dočasné ochrany   

Vedle současných zdravotních problémů, lidé potřebují pomoci se základní orientací v českém zdravotním systému – tedy zjistit, jak a s kým danou věc řešit. Nejčastěji jde o vyhledání lékaře, zejm. pro doplnění pravidelně užívaných léků nebo vysvětlení, které léky jsou volně dostupné a které pouze na recept. Od 21. 3. 2022 poradna pomohla uprchlíkům z Ukrajiny bezplatně vyřešit téměř 10 tisíc požadavků související se zdravím. Po celou dobu nejvytíženější jsou praktičtí lékaři pro dospělé (26 %) nebo pro děti a dorost (16 %) a v oboru gynekologie (12 %). Desetina z celkového množství případů se týkala pediatrických oborů. Dětem se vedle primární péče věnovali lékaři ze specializovaných oborů nejčastěji stomatologové (27 %), oftalmologové (17 %) a neurologové (14 %).

Provoz služby zajišťují dvě desítky odborníků, z toho ve dvou třetinách šlo o komunikaci v ukrajinštině, zbývající v ruštině. „V České republice žiju několik let, mám praxi v oboru a orientuju se ve zdejším zdravotnictví. Pomoci lidem ze své rodné země v této nelehké době je pro mě naprosto přirozené a mám radost, že tuto možnost mám,“ uvádí Bc. Mariya Barysh, všeobecná sestra spolupracující se službou uLékaře.cz pro uprchlíky z Ukrajiny.  

Jak Lékařská poradna pro uprchlíky z Ukrajiny funguje?

Na stránce ulekare.cz/pro-ukrajinu, která je dostupná v ukrajinštině i ruštině, je připraven formulář. V něm lidé popíšou svůj problém a doplní základní potřebné informace. Po odeslání dotazu dostanou potvrzení o jeho přijetí a následně i odpověď lékaře. Bude-li to zapotřebí, kontaktuje je zdravotní sestra a pomůže s vyhledáním a objednáním. Podle kapacit a dostupnosti služba řeší jednotlivé požadavky v co nejkratší době. 

uLékaře.cz má 15 let ověřené praxe se zprostředkováním služby vzdáleného přístupu k lékaři. Proto v reakci na válečný konflikt rozšířila služby o ukrajinštinu a ruštinu, vedle stávající češtiny a angličtiny. I zde platí, že služba nenahrazuje osobní vyšetření lékařem.