Parfumerie Douglas se zavazuje k udržitelnějšímu kosmetickému průmyslu

Parfumerie Douglas představila svou globální strategii udržitelnosti, která bude do 3 let zavedena v celkem 26 zemích. Značka se dlouhodobě snaží být hnací silou udržitelnosti v beauty segmentu, nyní proto představuje 4 hlavní pilíře, na kterých je strategie postavena. Jedním z nejambicióznějších cílů parfumerie je dosáhnout v rámci svých vlastních obchodních operací klimatické neutrality do konce roku 2025.

Společnost v tomto směru za sebou má hned několik úspěšných projektů. Téměř všechny produkty od roku 2020 privátní značky Douglas jsou zcela bez mikro plastů a jsou veganské. Přes 40 % produktů představených ve fiskálním roce 2021/22 je zařazeno do kategorie clean beauty, 63 % je vyrobeno z udržitelných ingrediencí, jejich garanci zaručuje certifikát FSC. Do roku 2030 se pak společnost zavázala vyrábět z recyklovaných materiálů více jak polovinu vlastní produkce. Současně se dlouhodobě snaží o podporu evropského trhu, ze kterého pochází. Většina produktů jsou už nyní produkována v EU. 

„Udržitelná strategie společnosti Douglas se v celoevropském měřítku promítne i na český trh. Douglas si je vědom zodpovědnosti, kterou má vůči životnímu prostředí, svým zaměstnancům, partnerům i zákazníkům. Neustále proto přizpůsobujeme obchodní aktivity a procesy našim dlouhodobým cílům,“ říká Michal Kocman, Managing Director Parfumerií Douglas CZ&SK.

LIDÉ: prvním z pilířů se společnost zavazuje k diverzitě, inkluzi a vytvoření takové atmosféry na pracovišti, kdy je každý vyslyšen a je s ním zacházeno bez rozdílů. Podpoře se dostává lidem nejrůznější sexuální orientace, příslušníkům rasové menšiny či ženám – více jak 50 % managementu tvoří právě ony. Již nyní je Douglas jedním z lídrů rovnosti na pracovišti, tuto filosofii chce ale parfumerie rozšířit i mezi své partnery a dodavatele. Společnost zároveň podporuje i vzdělávání svých zaměstnanců, kteří mohou práci časově kombinovat s bakalářským studiem.

PRODUKT: Díky své vlastní privátní značce je Douglas schopný zmenšovat ekologickou zátěž kosmetických produktů. Udržitelnost je patrná od samotné výroby přes ingredience až po likvidaci. Celkem 85 % produktů je vyráběno v EU, 93 % z nich je veganských. Značka Douglas Collection navíc spolupracuje s organizací Plastic Bank, která podporuje dostupnost udržitelných výrobků pro všechny. Udržitelného přístupu se parfumerie drží i při komunikaci s dodavateli.

PLANETA: Jedním z cílů tohoto pilíře je dosáhnout uhlíkové neutrality v rámci vlastních prodejen a kanceláří, a to do roku 2025. Douglas dále pracuje i na snižování množství produkovaného odpadu a větší energetické efektivitě. Nedílnou součástí strategie je i další vzdělávání zaměstnanců v oblasti životního prostředí a klimatu.

ŘÍZENÍ: Poslední pilíř spočívá ve vytvoření pravidel proti korupci a nastavení strategie zajišťující transparentnost a ochranu dat. Základem je zacházení se zaměstnanci, obchodními partnery a bezpečností dat a informací s etickou integritou a v souladu s právními požadavky.