Iniciativa Každá plechovka se počítá bude během festivalu Prague Pride opět sbírat plechovky

Praha 5. srpna 2022 – Iniciativa Každá plechovka se počítá bude letos sbírat plechovky během
12. ročníku multižánrového lidskoprávního festivalu s queer tematikou Prague Pride. Festival vyvrcholí v sobotu 13. srpna duhovým průvodem Prahou, kde bude Každá plechovka se počítá mít osm baťůžkářů, kteří budou do svých speciálně upravených batohů sbírat plechovky.

Každá plechovka se počítá bude letos během festivalu Prague Pride sbírat plechovky ve spolupráci s výrobcem nealkoholických nápojů Coca-Cola. Účastníci festivalu se budou moci mimo jiné v sobotu
13. srpna na Letné během celého dne zapojit do stavby barevného obrazce ohromující pixelaty – speciální instalace, která spojuje umění a ekologické povědomí. „Prázdné plechovky od nápojů Coca-Cola použijeme k vytvoření pixelovaného velkoformátového nástěnného obrazce, který lidé budou moci obdivovat zdálky,
a zároveň tím inovativním způsobem předáme důležité poselství o recyklaci,“ říká k organizaci akce za Každá plechovka se počítá Tereza Gyurjánová. Během průvodu z centra města na Letnou se na místě budou pohybovat promotéři s výrazně zbarvenými batohy na zádech, kam může každý účastník průvodu odhodit prázdnou nápojovou plechovku. Na Střeleckém ostrově bude také umístěno plechové srdce na sběr nápojových plechovek, a to již od pondělí 8. srpna od ranních hodin.

Letošní Prague Pride Festival je výjimečný, po dvou letech omezení se totiž konečně uskuteční duhový průvod. Těší mě, že v tomto roce máme navázanou spolupráci s neziskovou organizací Každá plechovka se počítá a společně se tak soustředíme i na udržitelnost této události. Naším cílem je nezanechat po nás ani jedinou plechovku,“ říká Veronika Němcová, ředitelka vnějších vztahů a udržitelnosti ve společnosti Coca-Cola ČR.

V průzkumu, který v tomto roce v souvislosti se Světovým dnem životního prostředí 2022 uskutečnila agentura LUCID ve spolupráci s iniciativou Každá plechovka se počítá ve 14 evropských zemích, drtivá většina respondentů uvedla, že ochrana životního prostředí a recyklace jsou důležité, ale pro řešení současných ekologických problémů se nedělá dost. V průzkumu 82 % Čechů uvedlo, že firmy by měly být zodpovědné za obaly, ve kterých svoje nápoje prodávají. V evropském porovnání Češi jednoznačně vedou, co se týče spotřeby nápojových plechovek: 42 % Čechů alespoň jednou týdně vypije někde venku nápoj z hliníkové nápojové plechovky, ale jen 39 % z nich ji vždy zrecykluje.

Česká republika by podle požadavků EU měla do roku 2025 dosáhnout 50% recyklace všech hliníkových obalů. Přitom průměrný podíl recyklovaných plechovek v Evropě je přes 75 %, v Německu stoupá na 99 %, tudíž v Česku máme velkou příležitost a zároveň možnost udělat mnohem více. Jsem rád, že festival Prague Pride je další možností, jak na nekonečnou recyklovatelnost plechovek a možnosti třídění nápojových obalů veřejnost znovu přímo v terénu upozornit,“ říká Radek Mádr, předseda výboru českého spolku Každá plechovka se počítá.

O Každá plechovka se počítá

Iniciativa Každá plechovka se počítá vznikla v roce 2009 ve Velké Británii a je považována za leadera v podpoře recyklace nápojových plechovek napříč Evropou. Jejím cílem je inspirovat každého, aby přispěl ke změně tím, že bude recyklovat nápojové plechovky, ať už je kdekoli. Může to být v kanceláři, doma, kdekoli na cestách, v parcích, na festivalech a sportovních akcích nebo ve škole či na univerzitě. Dnes je tato iniciativa zastoupena ve 20 zemích.