Solidarita podporuje manželství pro všechny a zúčastní se festivalu Prague Pride 2022

Praha 10.8.2022: Osobnosti kandidátky do Zastupitelstva hlavního města Prahy  koalice Solidarita, kterou tvoří ČSSD, Zelení, Budoucnost a Hnutí Idealisté, se  zúčastní sobotního průvodu festivalu Prague Pride 2022. 

Kandidátku vede Anna Šabatová, která v roce 2019 jako ombudsmanka uskutečnila tehdy  nejrozsáhlejší průzkum o životě LGBTQ+ komunity v ČR. Výzkum ukázal, že queer lidé čelí  nadávkám a zesměšňování a každý desátý z nich má zkušenosti s fyzickým či sexuálním  útokem. Útokům a diskriminaci čelí hlavně ve škole a v zaměstnání, ale také třeba na  úřadech.  

Z výzkumu také vyplynulo, že gayové a lesby považují za nejzásadnější možnost uzavírat  manželství a vychovávat společně děti. Zjištění vedlo k doporučení vládě a Poslanecké  sněmovně, aby podpořily právo na sňatek lidí stejného pohlaví a doporučení Ministerstvu  školství, aby zařadily výuku o LGBTQ+ lidech. Situace v ČR se však v tomto ohledu nijak  nezměnila ani po třech letech.  

Právě proto je podle lidí kandidujících za koalici Solidarita důležité aktivně se do Prague  Pride zapojit a připomenout si, že je stále za co bojovat. “Prague Pride vnímám jako součást  boje za odstranění veškerých forem útlaku a diskriminace, bez nichž nejde dosáhnout  skutečně svobodné a sociálně spravedlivé společnosti. Proto je nutné prosadit manželství  pro stejnopohlavní páry. Dokud nejsme rovnoprávní všichni, není rovnoprávný nikdo.” říká  Lukáš Ulrych (ČSSD).  

Podle Kryštofa Stupky (Zelení) je duhový týden pojítkem mezi událostmi, které na konci  šedesátých let pochody hrdosti odstartovaly, a dneškem, kdy LGBTQ+ komunita stále čelí  nerovnostem a diskriminaci. “Pride je pro mě o oslavách diverzity a taky o tom, že každý  může být sám sebou. Připomínáme si tím Stonewallské nepokoje a boj za rovnost, na které  u nás ještě musíme hodně pracovat. Tak si to užijte! A hlavně be proud and be yourself!”  říká. Anna Junková (Zelení) dodává: ”Mám velkou radost, že se jako Solidarita můžeme  zúčastnit Prague Pride. V letošním roce, kdy s hrůzou přihlížíme tomu, jak se homofobní  proudy pokouší získat na síle, je to velmi důležité.”  

Průvodu v sobotu 13.8. se zúčastní také Magdalena Opletalová (nezávislá nominovaná za  Budoucnost): “Pro mne jsou velmi důležité rodiny. Láskyplné rodiny, kde se lidé mají rádi, 

vzájemně se respektují, pečují o sebe navzájem a jsou rádi, že se mají a mohou spolu trávit  čas, být si vzájemnou oporou. U takových rodin je zcela nepodstatné, jakého jsou rodiče  pohlaví,” dodává. 

Celý program koalice Solidarita najdete zveřejněný na webu  https://solidarita2022.cz/program/