Velkopopovický pivovar prochází modernizací. Kozel bude zrát a kvasit v nových tancích, přibyla i nová lahvová linka

Velké Popovice, 10. srpna 2022 – Velkopopovický pivovar prochází výraznou modernizací. V květnu spustil novou stáčecí linku na vratné lahve, nyní uvedl do provozu 14 moderních cylindrokonických tanků, ve kterých budou nově zrát a kvasit ležáky i výčepní piva a které nahradí původní technologii v pivovarském sklepení. Celkově jde o investici přesahující 620 milionů korun.

Výroba piva v Popovicích probíhá stále podle tradičních pivovarských postupů. Pivo se v Popovicích vaří z vody z pivovarských studní v měděných kádích. To je garancí, že chuť piva Kozel zůstane nezměněna. Moderní cylindrokonické tanky s plně automatickým provozem pak umožní zrání a kvašení piva ve stejné kvalitě jako doposud, zvýší ale efektivitu výroby piva a zjednoduší práci lidem v pivovaru.

„Po zhruba padesáti letech nahrazujeme stávající tanky umístěné ve sklepích, které se manuálně a velmi obtížně udržují, novými moderními cylindrokonickými tanky. V rámci inovace pivovaru jsme pořídili celkem 14 kvasných a ležáckých tanků a jeden tank na kvasnice. Každý z nich váží bezmála 20 tun, je dlouhý 18 metrů a má objem 3300 hektolitrů, to znamená 660 tisíc piv. Prvních šest tanků jsme zapojili do výroby v červnu, dalších osm jsme zprovoznili v průběhu července,“ říká Václav Šimek, manažer Velkopopovického pivovaru.

Výrobcem cylindrokonických tanků je německá společnost Ziemann Holvrieka. Z výrobního závodu putovaly začátkem roku nejprve po moři a poté po Labi do přístavu v Mělníku. Odtud je pak do Velkých Popovic v březnu přivezla nákladní auta, kde tanky zapojila a zprovoznila česká firma Denwel.

Není to ale jediná letošní novinka ve velkopopovickém pivovaru. Ten zároveň modernizuje stáčecí linku na vratné lahve. První etapu dokončil letos v květnu, když renovoval skelet budovy i podlahu a instaloval například novou myčku lahví, plnič, pastér a lepičku etiket. Kompletní inovace lahvové linky bude dokončena v příštím roce, díky čemuž bude schopna dosahovat kapacity 50 tisíc lahví za hodinu.

„Vratné lahve jsou naším nejprodávanějším obalem, zájem lidí o ně roste, zvláště poté, co jsme loni kompletně ukončili stáčení piva do PET lahví. Popovická linka je nepřetržitě v provozu od roku 1992, zaslouží si tedy nejen modernizaci, ale i rozšíření kapacity, abychom byli i v budoucnu schopní dodávat milovníkům Kozla jejich oblíbené pivo,“ dodává Václav Šimek. Úplného dokončení se linka dočká v roce 2023 a celkově jde o investici přesahující 415 milionů korun.

Poznámka pro editory: 

  • Velkopopovický Kozel je součástí Plzeňského Prazdroje. S exportem do více než 50 zemí celého světa je Plzeňský Prazdroj lídrem mezi výrobci piva v České republice a největším exportérem českého piva. 
  • Maximálně šetrné chování k životnímu prostředí je součástí filozofie podnikání Plzeňského Prazdroje. Zaměřuje se na recyklaci a opětovné využívání obalů, dlouhodobě snižuje spotřebu vody, maximálně využívá obnovitelnou energii a omezuje používání plastů. Do roku 2030 by měla výroba Plzeňského Prazdroje dosáhnout uhlíkové neutrality.
  • Plzeňský Prazdroj získal v roce 2021 v žebříčku Byznysu pro společnost TOP Odpovědná firma dvě významná ocenění; v kategoriích Velká firma a TOP Odpovědná firma v reportingu.