Největší Maker Faire v ČR startuje už za měsíc! Novodobí kutilové ovládnou Pražskou tržnici. Na programu jsou roboti, řemesla v digitální době i makerství jako podnikání

Oblíbený festival Maker Faire Prague se už podruhé za sebou uskuteční v zářijovém termínu, tentokrát v novém prostředí. O víkendu 17. a 18. září uvítají makeři – tedy bastlíři, kutilové, inovátoři, řemeslníci a další tvůrčí lidé návštěvníky pražského Maker Faire v areálu Pražské tržnice. K dispozici jim bude několik hal a také prostranství a uličky mezi nimi. Pátý ročník této dnes již tradiční akce bude hostit bezmála 150 makerů z ČR i celého světa. 

Praha 15. srpna 2022 – Že jsou hranice lidské tvořivosti a invence bezmála nekonečné, ukázal svým návštěvníkům festival Maker Faire Prague už čtyřikrát. Ani letos tomu zřejmě nebude jinak. Víkend 17. a 18. září slibuje vydatnou dávku workshopů, praktických ukázek a prezentací projektů a prototypů z oblasti 3D tisku, elektroniky, řemesel, robotiky, udržitelnosti či designu, a to v nových prostorách Pražské tržnice.

Pro makery a kutily je do 18. 8. otevřený přihlašovací portál všech zářijových festivalů Maker Faire v ČR. Přihlášky podané do tohoto termínu se zařadí do slosování o 3D tiskárnu společnosti PRUSA Research generálního partnera všech Maker Faire v ČR.

Holešovice – čtvrť makerům zaslíbená

Pokud bychom o některé z pražských čtvrtí mohli mluvit jako o makerské, byly by to rozhodně Holešovice. Tamní Průmyslový palác na Výstavišti hostil tři ročníky festivalu Maker Faire Prague, sídlo tam má největší výrobce 3D tiskáren Prusa Research a aktuální ročník největšího českého festivalu Maker Faire letos hostí tamní Pražská tržnice.

„Průmyslový palác v současnosti prochází rekonstrukcí a my jsme rádi, že se nám podařilo přesunout Maker Faire Prague právě do Pražské tržnice. Její areál má dostatečné kapacity pro akci naší velikosti, projekty se můžou být v závislosti na svém charakteru prezentovat venku i vevnitř, a navíc má toto místo postindustriální atmosféru, která se pro náš festival perfektně hodí,“ říká o novém místě Ondřej Kašpárek, programový ředitel festivalu.

Domy ze stavebnice, model létající motorky i palačinková tiskárna

Festivaly Maker Faire jsou známé svou pestrostí a rozmanitostí a program tohoto pražského to jen potvrzuje. Na své si přijdou malí i velcí návštěvníci, na místě si totiž budou moct vyzkoušet ovládání podvodního dronu, vyrobit padák pro svého LEGO® panáčka, nebo prohlédnout model vyvíjené létající motorky typu VTOL. Mlsouni si můžou pochutnat na palačince vytištěné na 3D tiskárně a zájemci o domy budoucnosti se seznámí s možnostmi modulární stavby pomocí obří stavebnice. Makerské hnutí podporuje také sdílení, učení a vytváření v rámci tvůrčí komunity. Své místo na Maker Faire Prague tak spolu se svými výtvory mají otevřené dílny z řady míst v ČR, zájmové spolky a kroužky (nejen ty dětské) a jiné edukační projekty. Během festivalu se také koná řada tematických workshopů, na nichž si budou návštěvníci moct sami vyzkoušet výrobu konkrétních věcí pod vedením zkušeného instruktora. Děti i dospělí si můžou postavit robota, který hází míčky na přesnost, vyrobit peněženku z kazety nebo designový magnet.

„Program letošního Maker Faire Prague bude pestrý a mohli bychom ho rozdělit do čtyř bloků, které se částečně prolínají. Environment & City poukazuje na důležitost udržitelnosti a vztahu k životnímu prostředí, a také na prostředí, z nějž maker vychází a v němž se pohybuje. Blok Robotika a AI reflektuje současné technologické trendy a jejich přínosy a limity pro makery. V další sekci se zaměříme na digitální řemesla, podnikavost a vzdělávání, které poukazují na možný přesah makerství jako koníčku do reálného života a obživy. Mnoho makerů podniklo cestu od drobných projektů k vlastnímu podnikání a řadu dalších to čeká. Čtvrtý blog Art & Design zdůrazňuje uměleckou podstatu mnoha projektů. Kombinace moderních technologií, netradičního materiálu a vlastní pohled na věc umožňuje tvůrcům vytvářet mnoho zajímavých objektů, které mají vysoké umělecké kvality,“ shrnuje program Ondřej Kašpárek

Co Čech, to maker: Maker Faire na podzim v regionech

O lidech v Česku se traduje, že jsou šikovní a jsou schopni vyrobit a vymyslet spoustu věcí. To potvrzuje i rostoucí makerská komunita, která se nekoncentruje pouze v Praze. Kutily, bastlíře a tvůrce najdete v každém kraji. Ti si můžou prostředí festivalu Maker Faire během podzimu vyzkoušet v rámci menších lokálních akcí na různých místech České republiky. “Máme radost, že se z Maker Faire stává celorepublikový fenomén. Festivaly budujeme po celé republice, pražský Maker Faire je ale jednoznačně “Mekkou” všech českých makerů,” dodává Kašpárek. 

O víkendu 10.-11. září se uskuteční Maker Faire v Českých Budějovicích, 24. září v Mladé Boleslavi, 8. října v Liberci. Druhý největší Maker Faire v ČR bude hostit 22. – 23. října Brněnské výstaviště a 12. listopadu Olomouc.

O festivalu Maker Faire

Festival propojuje nadšence a odborníky, ale zároveň slibuje chytrou zábavu celým rodinám – kombinuje v sobě moderní technologie, tradiční řemesla, design a vědu. Maker Faire je festival plný workshopů, interaktivních aktivit, a především nadšených a zvídavých lidí. Téměř všechno si na něm lze vyzkoušet na vlastní kůži a mnohé se dá také vyrobit. Své projekty a prototypy zde prezentují tzv. makeři. V České republice se festivaly od roku 2018 pořádá organizace Make More. Sdružení kromě festivalu Maker Faire na připravuje celosvětovou konferenci otevřených dílen FAB2025, konzultuje vznik otevřených dílen a FabLabů, tvoří videoworkshopy Postavtesi a věnuje se rozvoji české komunity makerů.