Na home office může pracovat téměř třetina Čechů, využívá ho jen část. Samostatnou pracovnu většina z nich nemá, dokupovat museli židle i tiskárny

Praha 17. srpna 2022 – Práci z domova umožňuje zaměstnavatel třem z deseti Čechů, tohoto benefitu využívá ale jen 18 % všech zaměstnanců. Typicky jsou to lidé s vysokoškolským vzděláním a vyšším příjmem. Pro vybavení domácí kanceláře musela třetina z nich dokoupit nábytek nebo třeba tiskárnu. Data vyplynula z reprezentativního průzkumu NMS Market Research pro Raiffeisenbank. 

V době covidových omezení vyvstala potřeba či nutnost pracovat z domova. Takzvaný home office se stal v řadě především kancelářských firem běžným benefitem, podle dotazování Raiffeisenbank ho může využívat 29 % zaměstnanců. Nabídku však reálně přijalo pouze 18 % zaměstnanců, 11 % tráví čas na pracovišti, i když mají možnost využít home office. 

„Důvody pro akceptování nebo odmítání home office mohou být různé. Zatímco někdo se lépe soustředí na práci v klidu domova, dalším se lépe pracuje v týmu, motivuje je práce v kanceláři anebo prostě nechtějí či nemohou přizpůsobovat domácí prostředí pracovním potřebám,“ říká mluvčí Raiffeisenbank Tereza Kaiseršotová. S aktuálními nárůsty cen energií se opět otevírá diskuse o možném přechodu na home office z důvodu úspor za vytápění kancelářských prostor.

Z těch, kteří home office využívají, má 43 % k dispozici samostatnou pracovnu. Více než polovina dotázaných, která pro práci z domova využívá jinou místnost, ji musela pro tyto účely přizpůsobit. Nejčastěji se jednalo o dokoupení kancelářského nábytku, kdy 61 % dotázaných si pořídilo novou židli a 50 % pracovní stůl. Dalších 28 % Čechů bylo nuceno zainvestovat do koupě domácí tiskárny. Tyto nákupy se nejčastěji vešly do částky 10 tisíc korun, tolik peněz utratilo 69 % dotazovaných. 

Home office je nejoblíbenější u mladých mezi 25 a 34 lety, častěji se také jedná o zaměstnance z měst nad 100 tisíc obyvatel, vysokoškolsky vzdělané a z vyšší ekonomické třídy. 

O průzkumu

Průzkum provedla agentura NMS Market Research v červnu 2022 online v Českém národním panelu dotazováním na reprezentativním vzorku 1007 respondentů ve věku 18-65 let.

Základní informace o Raiffeisenbank a.s.

Raiffeisenbank poskytuje široké spektrum bankovních služeb soukromé i firemní klientele již od roku 1993. Klienty obsluhuje po celé České republice. Podle celkových aktiv je Raiffeisenbank pátou největší bankou na českém trhu. Majoritním akcionářem banky je rakouská finanční instituce Raiffeisen Bank International AG (RBI).