Hudeček píše otevřený dopis porodnici v Podolí, kterou kvůli špatné péči kritizují desítky žen

Velkou diskuzi vyvolal článek Tomáše Hudečka, který vyzval k vylepšení podmínek v pražských porodnicích. Bývalý primátor hlavního města a kandidát do Senátu v Praze 11 zdůrazňuje časté špatné zkušenosti rodiček a prosazuje myšlenku porodních domů. Jeho návrhy formou příspěvku na Facebooku velmi nevybíravě odmítla porodnice v Podolí. Tato zpráva však mezi ženami vyvolala ostrou kritiku, zareagovalo na ni 300 komentářů. Drtivá většina žen s porodnicí nesouhlasí a desítky z nich popisují své vlastní velmi špatné zkušenosti s podolskou porodnicí. Exprimátor proto včera jejímu vedení odeslal otevřený dopis.

Rozpravu přitom rozproudila sama porodnice v Podolí, která na Facebooku Hudečkův původní text sdílela, aby se vůči němu kriticky vymezila. Byť Hudeček nikoho konkrétního ve svém článku nejmenoval, tak se paradoxně ozvala právě ta porodnice, odkud špatné zkušenosti jeho rodiny, a v původním článku citovaných žen, pochází. 

Ředitel a náměstek pro vzdělávání podolské nemocnice ve své zprávě hodnotí jakékoliv nepříjemné zkušenosti rodících žen jako selhání jednotlivců, nikoliv systému. Proti tomuto tvrzení se ohradilo snad nejvíce žen. „Nic tak arogantního jsem už dlouho nečetla. Přesně tímhle postem jste akorát potvrdili, že rozhodně nejde o chování jednotlivců, ale o systém, pokud něco takového napíše ředitel a náměstek pro vzdělávání!!,“ píše například jedna z žen. 

O vážnosti situace a nevhodném nastavení systému svědčí i fakt, že na příspěvek porodnice zareagovaly negativně tři stovky komentářů.  V nich nejčastěji zaznívají slova jako arogance, necitlivost, nadřazenost, mužské ego, výsměch, neochota a neempatický přístup. Rodičky z Podolí nejvíce sdílejí své zážitky s nevstřícným personálem, necitlivými a nevhodnými komentáři, škodlivými rutinními postupy, pocity, že jsou brány jako nesvéprávné pacientky, které nad situací nemají sebemenší kontrolu, a odebrání dítěte ihned po porodu. 

„Mě zarazila ta absolutně nulová snaha o empatii a slovník jako ze středověku, kdy nemocnice uprostřed Evropy hovoří ve 21. století v souvislosti s porody o nutnosti kleští. Cítím v tom aroganci a až dinosauří neochotu k jakékoliv systematické změně. Porodnické násilí je fakt, za problém ho považuje mnoho expertů. Podmínky pro porod v Praze výrazně zaostávají za standardem zbytku republiky, natož Západu,“ hodnotí Tomáš Hudeček. 

Bagatelizace porodních asistentek

Velké množství žen zarazila slova ředitele na adresu porodních asistentek, o nichž píše jako o: „porodních asistentkách bez bazální znalosti předpokladů pro ‚bezpečný porod‘“. Jedna z komentujících reaguje: „Takže tím vlastně chcete říct, že ve vaší porodnici pracují ‚porodní asistentky bez bazální znalosti předpokladů pro bezpečný porod‘? Co vím, tak všechny musí mít zdravotnické vzdělaní, tím se vlastně liší od dul.“

Tento názor považuje za alarmující i Hudeček: „Velmi mě zarazilo, jak vedení bagatelizuje znalosti porodních asistentek. Kdo viděl jejich studijní program, nemůže něco takového napsat. Na tvorbě jejich studia se podíleli i lékařští experti. Již po druhém roce studia mají více než 1000 hodin praxe v nemocnici a desítky samostatně vedených porodů.“ 

Podle exprimátora jsou řešením porodní domy. Běžně fungují na Západě, maminkám tam vychází vstříc, snaží se, aby citlivou etapu prožily v co největším bezpečí a ve spolupráci s ochotným, empatickým personálem. Zároveň jsou domy přímo navázané na zázemí s lékaři a operačními sály, protože fungují v blízkosti nebo přímo v rámci areálu nemocnic. „Samozřejmě, že zásadní je, aby byl porod bezpečný. Ale není důvod, aby zdravá žena, u které se nečekají problémy, byla v pozici nesvéprávné pacientky, kterou lékař odrodí,“ zdůrazňuje Hudeček.

Podle něj jsou důsledkem špatně nastaveného systému v některých porodnicích domácí porody, a co hůř, také nenarozené děti. Protože spousta žen, které v porodnici prožily traumatický zážitek, už znovu rodit nechtějí. 

Mnoho žen se v komentářích také ohradilo proti tvrzení porodnice, že negativní osobní zkušenost má pouze „několik“ žen. Píší, že rozhodně nejde pouze o „několik“ žen, ale že jsou jich spousty. A 300 veskrze negativních komentářů v diskuzi to potvrzuje. Mnohé ženy tu přímo popisují svá traumata a porodnické násilí, které zažily právě v podolské porodnici, například: „Já i dcera jsme si odnesly hluboké trauma, které není zahojené ani po více než pěti letech.“ Nebo: Dodnes mám živou vzpomínku za porodnické násilí 2016 a vyhrožování PČR, pokud odejdu ambulantně s dítětem domů.“ Nebo: „Jedna moje klientka přirovnala porod u vás ke znásilnění. Další ženy a děti si odnáší trauma ze separace, zbytečných “odborných” zákroků, které následně vedly k nutným odborným zákrokům.“ 

***

Zpráva Ústavu pro péči o matku a dítě – porodnice v Praze 4 Podolí a diskuze pod ní zde: https://www.facebook.com/podoli

Otevřený dopis ZDE.

Tomáš Hudeček (*10. května 1979, Olomouc) je český politik a vysokoškolský pedagog. Někdejší primátor hlavního města Prahy a člen Evropského výboru regionů. V letech 2009–2014 člen TOP 09, od té doby bez stranické příslušnosti. Působí na Ústavu ekonomiky a managementu u VŠCHT v Praze a na Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy. Autor a spoluautor mnoha odborných publikací. Ženatý, otec tří synů.