eToro zavádí ESG skóre. Studie odhalila, že téměř polovina drobných investorů ESG zvažuje před nákupem akcií

  • Nový systém skóre ve spolupráci se společností ESG Book poskytne přehled o největších světových korporacích v oblasti ESG prostřednictvím uživatelsky přívětivého semaforu
  • Spuštění systému přichází v době, kdy podle průzkumu 62 % investorů zvažuje ESG před nákupem akcií, přičemž každý pátý (22 %) se snaží vyřadit firmy se špatným skóre ESG
  • Většina (55 %) drobných investorů považuje za nejdůležitější prvek ESG ochranu životního prostředí, následuje správa a řízení (29 %) a sociální oblast (17 %)

PRAHA, 21. září 2022: eToro, sociální investiční síť, dnes na platformě představila ESG skóre pro více než 2 700 akcií, které uživatelům umožňuje zohlednit environmentální, sociální a správní faktory při sestavování portfolia. 

Ve spolupráci se společností ESG Book, světovým lídrem v oblasti dat a technologií ESG, poskytne eToro přehled o největších světových společnostech prostřednictvím uživatelsky přívětivého systému semaforu, kde jsou aktiva označena zelenou, žlutou nebo červenou barvou na základě jejich celkového hodnocení ESG. 

Kromě toho bude sloužit i ‚‚podnikatelská angažovanost‘‘ (1), které ukáže, zda je více než 5 % příjmů společnosti spojeno s jednou z 13 různých oblastí, které mohou někteří investoři považovat za eticky problematické, jako jsou investice do zábavy pro dospělé, fosilních paliv, zbraní nebo tabáku.

‚‚Jsme přesvědčeni, že při rozhodování o investicích je ve znalostech síla. Díky hodnocení ESG mají naši uživatelé přístup k dalším informacím o společnosti, které se v tradiční finanční analýze obvykle nezohledňují,‘‘ říká Gil Shapira, investiční ředitel ve společnosti eToro. 

A dodává: ‚‚Ačkoli by se na skóre ESG nemělo spoléhat jako na jediný faktor pro investiční rozhodnutí, může hrát cennou roli jako součást investičního rozhodovacího procesu. Dodatečný vhled, který poskytují jednotlivá skóre “E”, “S” a “G”, může investorům pomoci nasměrovat je ke společnostem, jejichž udržitelné postupy jim umožňují dosahovat lepších výsledků v dlouhodobém horizontu. Stejně tak jim skóre může pomoci vyhnout se společnostem, které se zabývají obchodními praktikami, jež nejsou dlouhodobě udržitelné nebo nejsou v souladu s jejich individuálními hodnotami či přesvědčením.”

Nedávný průzkum (2) mezi 10 000 drobnými investory ukázal, že tři z pěti (62 %) občas nebo vždy před investováním zvažují faktory ESG, přičemž většina (55 %) považuje za nejdůležitější environmentální výkonnost zatímco méně investorů upřednostňuje správu a řízení (29 %) a sociální oblast (17 %). Na otázku, proč posuzují ESG reference, jeden ze čtyř (23 %) vidí přímou souvislost s finanční výkonností, zatímco 22 % se snaží vyřadit společnosti se špatnými výsledky. 

Drobní investoři byli rovněž dotázáni na největší překážku pro přijetí investiční strategie zaměřené na ESG. Nejčastější odpovědí bylo, že krize životních nákladů je nutí zaměřit se na nejziskovější společnosti bez ohledu na výkonnost ESG, což uvedla pětina (20 %). O něco méně respondentů (18 %) uvedlo, že překážkou jsou obavy z greenwashingu, zatímco 18 % se obává nedostatečné standardizace hodnocení ESG.

Dr. Daniel Klier, generální ředitel společnosti ESG Book, uvedl: ‚‚Drobní investoři stále častěji požadují větší transparentnost dopadů svých investic na udržitelnost, což je dáno rostoucím povědomím o tom, že pozitivní výsledky v oblasti ESG mohou zvýšit výnosy. Naše nové partnerství s eToro umožní více investorům přístup k vysoce kvalitním výsledkům ESG pro lepší rozhodování, což pomůže přizpůsobit kapitál udržitelnějším výsledkům.‘‘

Skóre ESG, které vypočítává společnost ESG Book, kombinuje nejaktuálnější zprávy z trhu, signály nevládních organizací a informace uváděné společnostmi. S využitím špičkové technologie a výzkumu se skóre denně přehodnocuje, aby odráželo veškeré změny ve výkonnosti společnosti v oblasti udržitelnosti, přičemž jakákoli aktualizace skóre je okamžitě k dispozici na platformě eToro.

**KONEC**

Puznámky pro editory:

Další informace o tom, jak tato nová hodnocení ESG funguje, naleznete zde.

  1. Podnikatelská angažovanost zahrnuje: zábavu pro dospělé, alkohol, kontroverzní zbraně, obranu, střelné zbraně, fosilní paliva, hazardní hry, jadernou energetiku, vepřové maso, kmenové buňky, energetické uhlí, tabák, GMO a rekreační drogy.
  1. Průzkum drobných investorů eToro za 2. čtvrtletí: Průzkum provedla společnost Appinio ve dnech 7. až 17. června 2022. Celkem bylo vybráno 10 000 drobných investorů ze 14 zemí, v každé z nich 1 000: Ve Velké Británii, USA, Německu, Francii, Austrálii a Španělsku. Z toho 500 v následujících zemích: Itálii, Nizozemsku, Dánsku, Norsku, Švédsku, Polsku, Rumunsku a České republice. Drobní investoři byli definováni jako investoři s vlastním řízením nebo s poradenstvím a museli vlastnit alespoň jeden investiční produkt včetně akcií, dluhopisů, fondů, investičních ISA nebo ekvivalentních produktů. Nemuseli být uživateli eToro.  

O společnosti eToro

eToro je sociální investiční síť, která umožňuje lidem rozvíjet své znalosti a bohatství jako součást globální komunity úspěšných investorů. eToro bylo založeno v roce 2007 s vizí otevřít globální trhy tak, aby každý mohl obchodovat a investovat jednoduchým a transparentním způsobem. Dnes je eToro globální komunitou více než 28 milionů registrovaných uživatelů, kteří sdílejí své investiční strategie; a kdokoli může následovat přístupy těch nejúspěšnějších. Díky jednoduchosti platformy mohou uživatelé snadno nakupovat, držet a prodávat aktiva, sledovat své portfolio v reálném čase a provádět transakce, kdykoli chtějí.

O společnosti ESG Book

Společnost ESG Book je světovým lídrem v oblasti dat a technologií udržitelnosti. Společnost ESG Book, která byla založena v roce 2018, kombinuje špičkové technologie a vlastní výzkum a poskytuje informace o více než 25 000 společnostech po celém světě. Její širokou škálu cloudových produktů a řešení v oblasti udržitelnosti využívá mnoho předních světových finančních organizací. Společnost poskytuje služby klientům po celém světě z poboček v Evropě, Severní Americe a Asii. 

VYLOUČENÍ ODPOVĚDNOSTI

UK/EU/AUS: eToro je investiční platforma pro více aktiv. Hodnota vašich investic může růst nebo klesat. Váš kapitál je ohrožen.

Toto sdělení slouží pouze pro informační a vzdělávací účely a nemělo by být považováno za investiční poradenství, osobní doporučení ani za nabídku či výzvu k nákupu nebo prodeji jakýchkoli finančních nástrojů. Tento materiál byl připraven bez zohlednění investičních cílů nebo finanční situace konkrétního adresáta a nebyl připraven v souladu s právními a regulačními požadavky na podporu nezávislého výzkumu. Jakékoli odkazy na minulou nebo budoucí výkonnost finančního nástroje, indexu nebo balíčku investičních produktů nejsou a neměly by být považovány za spolehlivý ukazatel budoucích výsledků. eToro neposkytuje žádné záruky a nenese žádnou odpovědnost za přesnost nebo úplnost obsahu této publikace.