Téměř 80 procent lidí podporuje zdanění nadměrných zisků energetických firem. Je třeba, aby ministři států EU zítra našli shodu

čtvrtek 29. září 2022 – 78 procent respondentů a respondentek průzkumu veřejného mínění agentury OMG je pro, aby stát zdanil zvýšené zisky energetických firem a peníze využil na kompenzaci vysokých účtů za energie. Pouze 13,6 procent lidí je proti [1]. České sociální a ekologické organizace, které spojily síly v rámci kampaně Energie lidem!, podporují zastropování výrobních cen i důkladné zdanění nadměrných zisků. Ministr Jozef Síkela by se měl zítra na Radě EU pro energetiku domluvit se svými kolegy z dalších států EU na konkrétním řešení, aby domácnosti i firmy měly větší jistotu. Získané peníze by podle sociálních a ekologických organizací měly být využity na zastropování cen pro spotřebitele, které plánuje česká vláda. 

Z uniklých dokumentů vyplývá, že Evropská komise navrhuje pro elektřinu z obnovitelných zdrojů, jádra a hnědého uhlí zastropovat cenu pro výrobce na 180 eur za MWh, vše nad tuto část by získávaly členské státy na pomoc lidem. Vedle toho by fosilní korporace odevzdávaly tzv. “solidární příspěvek” z nadměrných zisků z obchodování s černým uhlím, plynem a ropou – ten by měl činit minimálně 33 % ze zisku, který bude vyšší o více než 20 % průměru za poslední čtyři roky. Podle ekologických organizací je to ovšem málo a fosilní byznys by měl odevzdat veškeré zisky vyšší než 10 % loňského zisku.

Jaroslav Bican, koordinátor energetické kampaně Greenpeace, říká: 

“Je nespravedlivé, že fosilní korporace nyní mají enormní zisky, zatímco lidé trpí kvůli energetické krizi. Nikdo by neměl vydělávat na energetické chudobě, ani teď, ani nikdy v budoucnu. Proto požadujeme, aby Evropská komise a členské státy zajistily, že daně z nepřiměřených zisků budou co nejvyšší a budou se vybírat již za letošní rok. Jenom tak bude dostatek peněz na pomoc lidem i na masivní zateplování a rozvoj obnovitelných zdrojů.”

Petr Doubravský z organizace Re-set říká: 

“Když se některému odvětví v důsledku vnějších okolností nedaří, třeba během pandemie, stát jej z našich daní podporuje. Je proto přirozené, že když se v důsledku vnějších okolností některému odvětví mimořádně daří, stát jej zdaní. Současná situace na energetickém trhu je bezprecedentním tržním selháním a zdanění je jedním z potřebných kroků k získání prostředků na pomoc domácnostem i firmám, pro které je současná situace neúnosná.”  

Jiří Koželouh, vedoucí energetického programu Hnutí DUHA, říká:

“Češi a Češky mají celkem jasno v tom, že nadměrné zisky energetických společností je nutné zdanit a využít peníze na kompenzace drahých energií. Zároveň jde o nutné řešení, abychom vysoké ceny zvládli a ministr průmyslu Jozef Síkela by měl udělat vše proto, aby ze zasedání evropských ministrů pro energetiku odcházel s konkrétním a funkčním řešením. Ale tím to nekončí. Je potřeba dotáhnout zastropování cen energií pro spotřebitele v Česku a zároveň nastavit sociální slevu cílenou na domácnost ohrožené energetickou chudobou. Stopy brání extrémním cenám, ale stále jsou pro řadu lidí příliš vysoko.”

Ekologické a sociální organizace tento týden spustily kampaň Energie lidem, v rámci níž navrhují kromě zastropování cen dalších 10 systémových opatření pro pomoc lidem s vysokými cenami, prevenci energetické chudoby a dostupné energeticky efektivní bydlení nezávislé na drahých sociálních palivech. Mimo jiné sociální slevu z energií pro domácnosti ohrožené energetickou chudobou, zákon o podpoře bydlení, zpřístupnění dotací na zateplování a solární střechy nízkopříjmovým domácnostem, odstranění bariér pro sdílení lokální čisté elektřiny či ochranu nájemníků a nájemnic [2].    

V rámci kampaně Energie lidem! budou organizace a iniciativy také mobilizovat dobrovolníky a dobrovolnice a organizovat svépomocné skupiny, které budou ve svém sousedství dělat úpravy na domech tak, aby unikalo méně tepla a snižovala se spotřeba, například izolováním starých oken nebo půdních prostor. Dobrovolníci a dobrovolnice budou také informovat o možnostech dostupné státní podpory, aby se ji lidé, kteří na ni mají nárok, nebáli využít. Pro informování veřejnosti o možnostech rychlých úspor a kompenzací neúnosných účtů u ohrožených domácností bude sloužit tištěná brožura a webová stránka https://energielidem.cz/  

Součástí kampaně jsou Platforma pro sociální bydlení, Za bydlení, Hnutí DUHA, Re-set, Greenpeace ČR, Centrum pro dopravu a energetiku, Limity jsme my a Fridays for Future.

Informace pro editorky a editory:

[1] Omnicom Media Group OMGbus: Povědomí o sdruženích, energetická nezávislost, udržitelnost

září 2022

500 respondentů

Otázka: “Měl by podle Vás stát zdanit zvýšené zisky energetických firem a peníze využít na kompenzaci vysokých účtů?”

Určitě ano 44,4 %

Spíše ano 33,6 %

Spíše ne   9,8 %

Určitě ně   3,8 %

Nevím   8,4 %

Průzkum OMG obsahoval i další otázky, jejich výsledky zveřejní organizace později v ucelené formě. 

[2] https://energielidem.cz/sites/default/files/Politicke_pozadavky_Energie_lidem.pdf