Nový web radí psoriatikům, jak dostat lupénku pod kontrolu

Praha 5. října 2022 – Přehledné a lékařsky ověřené informace o lupénce a její léčbě najdou lidé na nově spuštěných webových stránkách www.lupenkapodkontrolou.cz. Cílem stejnojmenného projektu je usnadnit pacientům cestu k účinné léčbě, která efektivně potlačí kožní projevy onemocnění a s ním spojené tělesné i psychické obtíže. Důraz je kladen také na komunikaci mezi pacientem a lékařem, která je pro nalezení adekvátní léčby klíčová.

Lupénkou trpí v České republice přes 200 000 osob. Velká část psoriatiků, zejména těch, kteří mají středně těžkou nebo těžkou formu onemocnění, je přitom nedostatečně nebo nevhodně léčena. Do péče specializovaných pracovišť, která mají k dispozici škálu moderních a vysoce účinných léků, se navíc dostávají s velkým zpožděním.

Lupénka je onemocnění se závažnými dopady na kvalitu života. Včasně zahájená a správně zvolená léčba umí zabránit nejen zbytečnému tělesnému a psychickému strádání, ale chrání také před rozvojem přidružených onemocnění, jako je psoriatická artritida a další autoimunitní onemocnění nebo nemoci srdce. Věřím, že projekt Lupénka pod kontrolou pomůže zvýšit povědomí o současných terapeutických možnostech a nasměruje pacienty do ordinací dermatologů specializujících se na léčbu psoriázy,“ popisuje motivy zrodu projektu dermatolog a primář kožního oddělení v Nemocnici České Budějovice MUDr. Jiří Horažďovský, Ph.D.

Stále důležitější roli v léčbě lupénky má biologická léčba. „Biologické preparáty cíleně působí na proces psoriatického zánětu na kůži a kloubech. Jedná se tak o velmi účinnou a zároveň bezpečnou formu terapie, která je ale ekonomicky velmi nákladná. K jejímu zahájení proto musí být splněno několik indikačních kritérií. Jednou ze základních podmínek pro předepsání biologické léčby je například předchozí léčba klasickou systémovou léčbou,“ dodává MUDr. Horažďovský. 

Seznam všech dermatologických center, která mohou pacientům splňujícím potřebná kritéria předepsat biologickou léčbu, si lidé s lupénkou mohou vyhledat přímo na stránkách www.lupenkapodkontrolou.cz

Součástí webu je také přehled všech současných metod léčby lupénky včetně doplňkových, sekce věnovaná aktualitám, v níž pacienti najdou novinky o lupénce a její terapii, ale také informace o aktivitách pacientských organizací a o možnostech, jak se do nich zapojit. V rámci webové poradny mohou lidé s psoriázou a jejich blízcí najít rovněž odpovědi na nejčastější otázky týkající se onemocnění.

Speciální sekce je věnována tipům na efektivní komunikaci pacientů s lékaři. „Aktivní přístup pacientů k léčbě zahrnuje vedle dodržování terapeutického režimu a pokynů lékaře také konstruktivní debatu o dalším léčebném postupu. Rádi bychom proto pacientům s lupénkou pomohli překonat ostych nebo obavy, které jim často brání otevřeně mluvit o svých pocitech a přáních spojených s léčbou,“ vysvětluje MUDr. Horažďovský. 

Iniciátorem projektu a provozovatelem webových stránek www.lupenkapodkontrolou.cz je společnost UCB, partnerem projektu je pacientská organizace SPAE.