Společnost Stora Enso slavnostně otevřela moderní linku na výrobu CLT panelů

Společnost Stora Enso dnes ve Ždírci nad Doubravou slavnostně otevřela novou linku na výrobu křížem lepených (CLT) panelů. Společnost do nové linky investovala 79 milionů eur. Výstavba linky, která je jednou z nejmodernějších na světě, je v souladu s růstovou strategií společnosti v oblasti dřevostaveb. Zároveň se díky ní zvýší kapacita společnosti pro výrobu CLT panelů. Ta tak bude moci pokrýt rostoucí poptávku po udržitelném, nákladově efektivním a obnovitelném stavebním materiálu.

Projekt od rozhodnutí o investici, které bylo přijato v září 2020, do samotného spuštění ve 3. čtvrtletí roku 2022, kdy byl vyroben první panel, postupoval přesně podle plánu. CLT panely představují moderní a udržitelný stavební produkt, který umožňuje velice přesnou a rychlou výstavbu. Plánovaná roční kapacita zařízení bude po uvedení do plného provozu zhruba 120 000 m³.

„Toto nové supermoderní výrobní zařízení je plně v souladu s naším strategickým konceptem integrované výroby a umožní nám nabízet rozsáhlou škálu kvalitních stavebních řešení pro budoucí generace. Dokončení projektu je pro společnost Stora Enso zásadním krokem vpřed. Vděčíme za něj našemu týmu ve Ždírci nad Doubravou, který celý projekt velmi profesionálně vedl a dokončil v souladu s harmonogramem a rozpočtem,“ uvedl Lars Völkel, ředitel divize EVP Wood Products společnosti Stora Enso.

Linka ve Ždírci nad Doubravou má skvělou pozici v blízkosti mnoha evropských trhů. Její spuštění znamená posílení pozice společnosti jako předního dodavatele dřevěných stavebních materiálů s celkovou kapacitou 490 000 m³.

„Jedná se o historický moment,“ říká ředitel závodu ve Ždírci nad Doubravou Martin Brebis. „Spojení se stávající pilou přinese další výhody týkající se využití surovin, energií a logistiky. Nová linka také vytvoří více než 100 nových pracovních míst.“

CLT panely jsou po celém světě považovány za inovativní stavební materiál budoucnosti. Úspěšně se používají v rezidenční, komerční i průmyslové výstavbě. CLT panely jsou odolné, stabilní, rychle se montují, jsou nákladově efektivní a vyznačují se vysokou mírou udržitelnosti, a to jak při výstavbě atraktivních dřevěných mrakodrapů, tak u tradičních dřevostaveb v podobě škol či kanceláří.

Ždírec nad Doubravou je po závodech v Bad St. Leonhard a Ybbs v Rakousku a Gruvön ve Švédsku čtvrtým závodem společnosti Stora Enso vyrábějícím CLT panely.

O společnosti Stora Enso

Společnost Stora Enso působí v rámci globálního biohospodářství jako přední dodavatel obnovitelných produktů v oblasti obalů, biomateriálů, dřevěných konstrukcí a papíru. Zároveň je jedním z největších soukromých vlastníků lesů na světě. Věříme, že všechno, co se v současné době vyrábí z fosilních materiálů, bude možné v budoucnu zhotovit ze dřeva. Společnost Stora Enso má přibližně 22 000 zaměstnanců a naše tržby v roce 2021 činily 10,2 miliardy EUR. Akcie společnosti Stora Enso se obchodují na burzách Nasdaq Helsinki Oy (STEAV, STERV) a Nasdaq Stockholm AB (STE A, STE R). Obchodují se také v USA jako ADR (SEOAY). storaenso.com