DEPO Ventures otevírá největší andělský fond ve střední a východní Evropě. Cílí na půl miliardy a hledá investory, kteří startupům přinesou i něco navíc

Praha 10. října 2022 – Ve startupovém světě se točí obrovské peníze. Investice se často počítají ve stovkách milionů korun, hodnota firem může rychle překročit miliardu. Než se zakladatelé technologických startupů do této fáze dostanou, potřebují velký objem investičního kapitálu, který však mají problém v raných fázích od investorů získat. Investiční skupina DEPO Ventures nyní otevírá svůj třetí andělský fond, který se právě jako jeden z mála na investice do startupů v rané fázi zaměří. Chce sdružit andělské investory, kteří mohou zakladatelům startupů pomoci v dalším rozvoji. A zároveň jim umožní investovat mnohem systematičtěji. Nový fond se stane největším andělským fondem ve střední Evropě.

Od prvních dvou úspěšných fondů, které DEPO Ventures spustilo v předchozích letech, se ten třetí odlišuje především cílovým objemem. Zatímco u předchozích fondů šlo o desítky milionů korun, nyní DEPO Ventures cílí mnohem výš. A nejde pouze o sumu vybraných peněz. „Vyvíjíme se. Začali jsme s typickými andělskými investicemi, ale postupně jsme se posunuli do další fáze. Zakladatelé startupů častěji vyžadují, aby investoři hráli také strategickou roli. A my jsme na to připraveni,“ vysvětluje Michal Ciffra, partner DEPO Ventures. 

Stejně jako předchozí dva fondy se i nově otevíraný fond chce zaměřit na investice do startupů v raných fázích, na něž větší venture kapitálové fondy obvykle necílí. Začínající firmy totiž za sebou ještě nemají dostatečnou historii, aby dokázaly splnit jejich kritéria. Investice budou směřovat zejména do oblastí pokročilých technologií, jako jsou například aplikace umělé inteligence či blockchainu, finančních technologií nebo technologických tržišť (marketplace). Cílem tohoto fondu je podpořit talentované technologické zakladatele ze střední a východní Evropy zaměřující se na vývoj technologií a obchodních modelů, díky nimž inovativně řeší společenské či byznysové problémy a zároveň mají potenciál globálního růstu. 

DEPO Ventures chce do třetího andělského fondu přitáhnout vedle kvalifikovaných jednotlivců také institucionální investory a investory rodinného majetku ze střední a východní Evropy. Investoři mohou zakladatelům startupů vedle finančních prostředků poskytnout i něco navíc. „Finance jsou pro zakladatele pochopitelně důležité, ale hlavní síla spočívá v přidané hodnotě, kterou s sebou investice přináší. Potvrdilo se nám to u prvních dvou andělských fondů. Investoři se chtějí angažovat, předávat zkušenosti, poskytovat kontakty a pomáhat se strategií. Významně to zvyšuje šance, že startup překoná první překážky a dostane se do fáze, kde už může získat investici od většího venture kapitálového fondu. Na druhou stranu zdaleka ne všichni investoři musí být angažovaní, jsme připraveni i na pasivní investory,“ doplňuje Petr Šíma, partner DEPO Ventures.

Zkušenosti investorů mladým firmám pomohou

V prvních dvou fondech investovali nejčastěji vysoce postavení manažeři a podnikatelé z Česka s dlouholetými zkušenostmi z byznysu. Jejich expertíza je pro ně klíčová. „Hledal jsem místo, kde bych mohl investovat a zároveň využít své zkušenosti z profesního života, poznat zajímavé lidi a naučit se něco nového. Místo, kde mohu dávat a přijímat zároveň. A to jsem ve fondu našel,“ říká Igor Zahradníček, provozní ředitel a místopředseda představenstva Czech Airlines Technics.

DEPO Ventures patří k nejaktivnějším investorům do startupů v Česku. Jen během posledního roku investovali do 13 startupů, celkově už jejich počet činí 27. Jde o mladé firmy z Česka i z dalších zemí střední a východní Evropy a Pobaltí. 

První fond, který původně nesl jméno Grouport, dokázal během tří let zvýšit svou hodnotu více než pětkrát. Ze startupů, do nichž fond vložil peníze, si nejlépe vede platforma na vývoj blockchainových aplikací Tatum, edtechový startup Upgrade Academy nebo tržiště pro kola BikeFair. „DEPO Ventures je investor, který dává zakladatelům prostor. Zároveň je však připraven kdykoli pomoci a dělat vše, co je v zájmu startupu,“ říká Jiří Kobelka, zakladatel a CEO firmy Tatum, do které fond investoval již v roce 2019.

Vedle andělských fondů vede skupina také syndikát DEPO Angels, který umožňuje kvalifikovaným investorům vložit své prostředky i do jiných projektů. Za poslední rok se takových příležitostí naskytlo deset v celkové hodnotě dvou milionů eur, v přepočtu 50 milionů korun. Investoři měli příležitost investovat nejen do nejvýkonnějších společností z portfolia DEPO Ventures, ale také do již rozvinutých společností, například známé sdílené taxi platformy Bolt. 

DEPO Ventures je investor pro rané startupy v regionu CEE opřený o komunitu andělských investorů. Spravuje dva andělské fondy, které umožňují kvalifikovaným investorům aktivní zapojení, a aktuálně otevírá třetí. Celkem již investovali do téměř tří desítek společností, například do Tatum, SmartGuide, Ringil nebo Kardi AI. Investiční skupina řídí také mezinárodní syndikát DEPO Angels, v němž propojuje důvěryhodné investory s kvalitními startupy a zjednodušuje celý investiční proces. Navíc zajišťuje výhodné syndikace, které umožňují investice i v nižších částkách.