Smartwings přepravily za devět měsíců 4,6 milionu cestujících, meziročně o 120 % více

Praha, 12. října 2022 – Letecká společnost Smartwings za devět měsíců letošního roku přepravila na svých letech téměř 4,6 milionu cestujících, o 2,5 milionu více než za stejné období loni. Meziročně jde o 120% nárůst. Od ledna do září společnost vypravila přes 29 tisíc letů (+ 92 %). Lety Smartwings provozovaly nejen z ČR, ale také z 8 zahraničních základen v 7 zemích.

Nejvíce cestujících, přes 2,7 milionu (meziroční růst o 109,4 %), letělo od ledna do září se Smartwings z/do ČR. V letní sezoně společnost nabídla letecká spojení z pěti českých letišť (Praha, Brno, Ostrava, Pardubice a Karlovy Vary) do 70 destinací. 

Během nejvytíženějších letních měsíců (červen – srpen 2022) využily služeb Smartwings téměř 3 miliony cestujících (+ 100,6 %) a společnost dosáhla 97% předcovidové úrovně z roku 2019. Nejrušnějším letním měsícem byl červenec, kdy Smartwings přepravily přes 1,1 milionu cestujících na 6500 letech. Hranice 1 milionu přepravených pasažérů byla překročena rovněž v srpnu. Obsazenost letadel na pravidelných linkách dosáhla v hlavních letních měsících 95 %. 

Další výrazný růst v počtu přepravených cestujících zaznamenaly Smartwings také v září. Společnost uskutečnila 5111 letů, na kterých přepravila 750 tisíc cestujících. Meziročně o 76,2 % více.  Z/do České republiky letělo v září se Smartwings 461 tisíc cestujících (+ 72 %). 

Na zvládnutí letní sezony se letecká společnost Smartwings připravovala s předstihem a vynakládala maximální úsilí k tomu, aby byla na léto dostatečně personálně i provozně připravena. I přes extrémně vysokou poptávku během letní sezony jako jedna z mála letecký společností nebyla nucena rušit žádné lety. 

V zimním letovém řádu Smartwings počítají z Prahy s pravidelnými linkami do Dubaje, Málagy, na Mallorku, Kanárské ostrovy, do egyptských letovisek Hurghada a Marsa Alam, na Madeiru, do Antalye a Tel Avivu. Charterové lety budou směřovat na Kapverdy, Kanárské ostrovy, do Ománu, SAE, Egypta. 

Pravidelné linky a charterové lety budou Smartwings během zimy provozovat také ze svých zahraničních základen: Bratislavy (SAE, Omán, Kapverdy, Senegal, Zanzibar, Egypt), Varšavy a Katovic (Kanárské ostrovy, Kapverdy, Egypt, Madeira, Omán, Keňa, Turecko), Budapešti (SAE, Kanárské ostrovy, Egypt, Zanzibar), Paříže (Kanárské ostrovy, Madeira, Finsko, Jersey) a Kanárských ostrovů (Porto, Kapverdy, Jersey).

O společnosti Smartwings 

Smartwings je největší českou leteckou společností patřící do koncernu Smartwings Group. Provozuje pravidelné linky, charterové lety a privátní lety kategorie business jet. Společnost zajišťuje také velké množství speciálních letů pro mezinárodní firmy, světové humanitární a sportovní organizace. Smartwings je opakovaně držitelem certifikátu IOSA (IATA Operational Safety Audit). Flotila Smartwings čítá 42 letadel.  

Smartwings Group, jejímiž členy jsou letecké společnosti Smartwings, a.s., Smartwings Poland, Sp. z.o.o., Smartwings Slovakia, s.r.o., Smartwings Hungary, Kft, provozuje lety z České republiky, Polska, Francie, Maďarska, Slovenska a Kanárských ostrovů.