V České republice chybí sportoviště, Češi přitom za sport utrácet chtějí. Měsíčně do něj investují v průměru 758 korun měsíčně

Praha, 2. listopadu 2022 – V České republice chybí sportoviště. S nabídkou sportovišť ve svém okolí není spokojená téměř pětina Čechů. Nejvíce lidem v ČR chybí bazény, a to hned 43 % dotázaných. Největší poptávka je dále po fitness centrech či jógových studiích. Nízká nabídka sportovišť tak neuspokojuje poptávku Čechů, kteří jsou přitom za sport ochotni utrácet téměř 800 Kč měsíčně. Dá se předpokládat, že na přelomu roku se situace ještě dramaticky zhorší, jelikož řada sportovišť bude muset řešit otázku rostoucích cen energií zdražením či úplným ukončením provozu.

Jak ukazují výsledky pravidelného průzkumu MultiSport Index, poptávka po sportovištích v České republice roste, avšak současná sportovní infrastruktura zaostává a nedokáže dostatečně uspokojit potřeby českých sportovců. Celkem 43 % Čechům chybí v blízkosti domova bazén či koupaliště. Vysoká poptávka je také po fitness centrech, která chybí 37 % lidem, což je o desetinu více než v roce 2020. Tělocvičny a oblíbená jógová centra postrádá poté více jak čtvrtina lidí. S přicházející zimní sezónou nebude mít zároveň pětina lidí kam jít bruslit z nedostatku kluzišť, zimních stadionů a hokejových hal. 

„Je očividné, že zájem o pohybové aktivity a větší nabídku sportovišť ze strany Čechů tady je. Problém je však v nedostačující sportovní infrastruktuře, která nedokáže pokrýt poptávku sportovců. Během dvouleté pandemie si Češi oblíbili zejména jógu a jak ukázal náš průzkum, oproti roku 2020 během lockdownů vzrostla poptávka po jógových centrech o 5 %. Ta však lidem v okolí chybí. Dalším problémem je nastávající zimní sezóna, během které budou chybět kluziště, jejichž provoz je s dramatickým růstem cen energií neudržitelný,“ komentuje situaci Miroslav Rech, CEO společnosti MultiSport Benefit, která provozuje oblíbenou MultiSport kartu.

Největší nedostatek sportovišť vnímají obyvatelé Jihomoravského kraje. Bazény a koupaliště zde chybí celkem 67 % lidem, což je o dvě pětiny Jihomoravanů více než v roce 2020. Více jak dvěma pětinám zde však chybí také fitness centra, která Čechům chybějí téměř ve všech krajích. V Ústeckém kraji naopak chybí 43 % obyvatelům sportoviště pro raketové spoty či kurty. O fitness centra zde naopak není nouze.

Zásadní rozdíl lze také pozorovat v nedostatku horolezeckých a boulderových stěn, které chybí 18 % sportovcům žijícím především ve městech pod 100 000 obyvatel. V menších městech také chybí sportoviště pro raketové sporty a kurty.

Češi a jejich ochota utrácet za sport

Po náročné dvouleté covidové krizi se česká sportoviště sotva zvládla nadechnout a hned se musí popasovat s další krizí. V důsledku prudkého vývoje cen energií musí řešit, jak financovat další provoz. Může tak dojít ke zdražování vstupného či v mnoha případech úplnému skončení provozoven. Nejhůře jsou na tom právě bazény a koupaliště či zimní stadiony, které mají největší náklady na energie. To může zásadně ohrozit i více než 244 tisíc lidí, kteří podle Českého statistického úřadu pracují v oblasti sportu.

Průměrné měsíční výdaje Čechů na pohybové aktivity podle krajů

„Sportoviště aktuálně drží nad vodou zájem lidí, protože Češi sportovat chtějí. Od sportovišť máme zprávy, že se vrací na předcovidovou návštěvnost v plné sezóně. Díky tomu se jim zatím daří růst cen energií zvládat a zdražují co nejméně. Podpora sportovišť by ale neměla stát pouze na jednotlivcích. Má na ní zájem i stát, pro který je důležité jak udržení pracovních míst, tak především zdraví populace,“ uvádí prezidentka České komory fitness Jana Havrdová.

Češi jsou přitom podle výsledků průzkumu ochotní si za sport připlatit, v jejich okolí však mnohá sportoviště, která by navštěvovali, právě chybí. Oproti roku 2020 za sport utrácejí o 250 Kč více, tedy v průměru 758 Kč měsíčně. Nejvíce do sportu investují obyvatelé Středočeského kraje a Pražané, a to v průměru 860 Kč měsíčně. Nejméně utrácejí obyvatelé Zlínského kraje, a to pouze 353 Kč měsíčně. 

Výdaje za sport ovlivňuje i spokojenost s nabídkou sportovišť v okolí. V Plzeňském kraji tak kvůli nedostatku sportovišť, konkrétně fitness center, která zde chybí až 60 % obyvatel, klesá chuť do sportu investovat. Plzeňáci tak utrácí měsíčně pouze 514 Kč za sport. 

„Nedostatek sportovišť v mnohých regionech České republiky brání vyššímu toku financí do oblasti sportu a v důsledku zdražování se stane sport postupem času pro lidi hůře dostupným. V nejhorším případě dojde k úplnému uzavření mnoha sportovišť. V současné chvíli je dle mého názoru smysluplnější podpořit sportoviště nyní, než je nechat padnout a budovat zcela novou sportovní infrastrukturu v době, kdy krize pomine,“ dodává na závěr Miroslav Rech.

O společnosti MultiSport Benefit

Firma MultiSport Benefit, s.r.o., působí v ČR od roku 2010 a je dceřinou společností Benefit Systems SA. Tato mateřská společnost byla založena v roce 2001 a zaujímá vedoucí postavení na polském trhu zaměstnaneckých benefitů v oblasti sportu a relaxace. Hlavním produktem společnosti MultiSport Benefit, s.r.o., je partnerská síť zařízení, které lze navštívit s kartou MultiSport – zaměstnanecký benefit, který může zaměstnavatel pracovníkům buď plně hradit, na jeho financování se podílet, nebo si kartu zaměstnanec platí na měsíční bázi sám.

Kartu MultiSport mohou zaměstnanci využít každý den na jeden volný vstup v síti více než 2 700 sportovních a relaxačních zařízení po celém Česku a Slovensku. Na výběr zde mají širokou škálu aktivit. Tento benefit tedy dává svým uživatelům možnost vyzkoušet si různé aktivity a dělat zrovna to, na co mají náladu.

Karta MultiSport dnes dává více než 200 000 českým zaměstnancům příležitost, aby se cítili lépe jak po fyzické, tak i psychické stránce. Díky tomu jsou zdravější, spokojenější a v práci výkonnější. Pomáhá tak se snížením fluktuace zaměstnanců a posílením loajality vůči zaměstnavateli.