Příběhy úspěšných žen inspirují nové generace dívek. Rebel Girls zazářily v letošních Apple Design Awards, na své aplikaci spolupracovaly s českým STRV

Praha, Los Angeles 30. listopadu 2022 – Inspirovat nové generace sebevědomých dívek. To je mise organizace Rebel Girls, která stojí za stejnojmennými knihami s příběhy významných žen ke čtení nejen na dobrou noc. Na kontě má přes osm milionů prodaných knih, více než 700 zpracovaných příběhů s unikátními ilustracemi a spolupráci s více než 450 umělkyněmi a spisovatelkami. Letos Rebel Girls spustily také novou mobilní aplikaci, ve které malé uživatelky naleznou audiopříběhy významných žen. Při jejím vývoji spojila organizace síly s českým STRV. Aplikace svým technickým zpracováním a obsahem zaujala i Apple, který jí udělil ocenění za design v kategorii Social Impact (společenský dopad).

Apple každoročně uděluje ceny za design aplikací pro iOS. Klíčovými požadavky jsou technické zpracování, kreativita, inovativnost a uživatelský zážitek. Právě aplikace Rebel Girls a STRV se zařadila mezi letošních dvanáct vítězů. Ocenění získala v kategorii Social Impact, která klade zvláštní důraz na poslání aplikace a její dopad na společnost.

„Už ve věku šesti let si dívky začínají myslet, že jsou méně chytré a schopné než chlapci. Představením inspirativních ženských příběhů jim chceme sebevědomí zvýšit. Začali jsme knihami, pokračovali jsme podcasty a teď jsme se pustili i do čistě digitální formy. Věřím, že technologie nám pomůže oslovit ještě více dívek po celém světě a pomůže jim neztratit důvěru ve své vlastní schopnosti,“ uvedla k ocenění Apple Design Awards spoluzakladatelka a CEO Rebel Girls Jes Wolfe.

Inspirace dívkám k usínání i cestám do školy

Aplikace v současnosti nabízí přes 150 deseti- až dvacetiminutových audiopříběhů vhodných k usínání nebo dojíždění do školy. Ty jsou roztříděny do kategorií například podle zájmů nebo vlastností, které chtějí dívky rozvíjet, jako je motivace, leadership nebo kreativita. Design aplikace je založen na původních ilustracích z knih Rebel Girls, což byla jedna z hlavních výzev pro české STRV, které aplikaci s Rebel Girls vyvinulo.

„Ilustrace Rebel Girls mě od počátku naprosto nadchly. Pro designéra je výhodou a zároveň výzvou vytvářet aplikaci kolem existujících ilustrací a vdechnout jim život. Další velkou výzvou bylo navrhnout uživatelské prostředí, které bude vyhovovat dětem i jejich rodičům. Design aplikace si proto vyžádal intenzivní výzkum a testování. Analyzovala jsem například rozhovory s holčičkami, které aplikaci zkoušely. Bylo pro mě neskutečné vidět, že se díky té aplikaci opravdu cítí jako malé rebelky,“ popisuje práci na aplikaci a její dopady Ria Arante, produktová designérka STRV.

Od Taylor Swift až po egyptskou astronomku Hypatii

Pozitivní zpětnou vazbu na podporu výchovy další generace dívek pomocí příběhů, které představují více i méně známé hrdinky napříč povoláními, kulturami a historickými epochami, potvrzují i statistiky. Aplikace Rebel Girls, která je zatím dostupná pouze pro iOS, je aktuálně na App Storu zařazena do výběru redakce s hodnocením 4,8 hvězdičky. „Ocenění od Applu i vysoké hodnocení aplikace od uživatelů potvrzuje, že jsme měli šanci podílet se na projektu, který má na dívky skutečný pozitivní dopad. Pro produktovou designérku je to opravdu krásný pocit,“ dodává Ria Arante. STRV pro svůj designérský tým nyní hledá posily v podobě dalších produktových designérů a Design Leada.

Karlínskému STRV se v nedávné době podařilo uspět také s vlastními aplikacemi. Loni firma sdružila své seznamky pro LGBTQ+ komunitu pod značku Cosmic Latte, kam patří i aplikace Zoe – světová dvojka v seznamování pro ženy. Ta se letos v červnu stala aplikací dne v App Storu a prodrala se do žebříčku 100 nejlepších aplikací v kategorii sociálních sítí.

Více o STRV

STRV je český tým designérů a vývojářů tvořících špičkové digitální produkty. Od roku 2004 uvedlo na trh stovky softwarových řešení ve spolupráci s klienty jako je Microsoft, Barry’s, The Athletic nebo Barnes & Noble. Pod značkou STRV Labs firma vyvinula řadu vlastních úspěšných aplikací v čele s LGBTQ+ dating aplikacemi Cosmic Latte nebo web3 projektem Enter. Hranice technologií v STRV posouvá více než 200 talentovaných lidí, kteří jej hodnotí 4,8 hvězdami na portálu Glassdoor. Firma pečuje o rozvoj české technologické scény organizováním vzdělávacích kurzů STRV Academy pro vývojáře, akcí Next Level Talks se světoznámými řečníky i menších odborných meetupů pro lokální komunitu.