BAYAYA představuje chatu na kolech jako alternativu bydlení pro všechny, kteří hledají spojení s přírodou, baví je minimalistický design a maximální soběstačnost

1. prosince 2022, Praha – Je toho na vás moc? Do svého světa klidu se můžete vydat s únikovým modulem minimalistické dřevostavby od české značky Bayaya. Nápaditý název chatičky na kolech Extasy předurčuje chvíle klidu i odpočinku a potvrzuje, že pocit volnosti a propojení s přírodou lze zažít i (nebo právě) na malém prostoru.

Nový model dřevostavby Extasy od BAYAYA je příkladem cesty minimalistického, a soběstačného bydlení, kde není potřeba platit nesmyslné účty za elektřinu a stavební pozemek. Extasy lze díky kolům  převážet, respektive umístit na vaše vysněné místo a nastartovat novou etapu života v souladu s přírodou. Promyšlená koncepce autora modulární konstrukce arch. Petra Šindeláře z ateliéru VLLNNA s řadou detailů od interiérového studia MOONSUN, tak představuje unikátní koncept nejen víkendového bydlení.

Spojení s přírodou a pocit velkého prostoru vám na zdánlivě malé ploše 2,7 x 7,1 metrů umožňuje velkoformátové prosklení od stropu až k zemi. BAYAYA používá v maximální míře přírodní materiály – zateplení je formou technického konopí v tloušťce 12 cm, místo sádrokartonu jsou použité dřevěné smrkové biodesky, z Českých luhů a hájů, v tloušťce 19 mm jak v interiéru, tak exteriéru. Provětrávaná střecha s možností zelené střechy, pro další splynutí s přírodou a jako forma přírodní klimatizace. Pro lepší spánek a nerušený stav lehkosti bytí může EXTASY disponovat i okruhem speciálních LED světel s oranžovou fází bez modré složky. Ta podporují tvorbu spánkového hormonu, melatoninu a snižují úroveň únavy a stresu. Když jsme u spánku, tak velmi pohodlně se tu vyspí dvě osoby, ale je možnost prostor na spaní rozšířit až na 3 dospěláky a jedno dítě.

Minimalismus podporují i speciální posuvné dveře se skrytým rámem. Největší okno, u kterého je sezení, je vybaveno trojsklem s Uw = 0,7 W.m-2.K-1, pro maximální tepelný komfort při sezení u okna s knížkou i v zimě. Teplo vám při energetické krizi zajistí vlastní kamna s možností vaření, ale zároveň jsou instalovány i topné infračervené panely (nevíří prach a poskytují sálavé teplo podobně jako oheň) s možností vzdáleného ovládání přes aplikaci. Součástí maringotky je i venkovní uzamykatelná technická místnost která pojme jak veškerou technologii, včetně například bateriových úložišť pro solár, tak třeba i úklidové a zahradní prostředky, lyže a další.

Mám pocit, že současná tzv energetická krize otevírá lidem oči v tom, že spoléhat se například na vládu není nejlepší nápad. Je fajn vzít si odpovědnost zpět třeba tím, že malé prostory se dají nejen lépe vytopit, ale dokážou nabídnout skvělou úroveň života blíž k přírodě a čerpat z ní energii – nejen na duševní úrovni, ale třeba i formou právě palivového dřeva. Zkrátka pravidelné dávky přírody nám mohou pomoci se dostat z hlavy, respektive z ní dostat spoustu starostí,” říká Ladislav Trpák, zakladatel BAYAYA.

Jirka, jeden z prvních obyvatel EXTASY k tomu dodává: Je pravda, že když jsem dal EXTASY na sociální sítě jako své nové bydlení, během pár dnů jsem měl více než 400 reakcí. Lidi se mě chodí ptát jak se mi žije a já jim odpovídám, že lepší než o tom psát a mluvit, ať si to přijdou vyzkoušet, lehnout si do postele a pak uvidí sami. Pohled na plápolající oheň v kamnech či usínání s výhledem na hvězdy se prostě neomrzí.

Extasy nabízí mimo flexibilní rozšiřování také širokou škálu modifikací. Exteriér poskytuje prostor pro terasu o velikosti až 2,5 x 6 metrů, kterou hravě proměníte v taneční parket, venkovní grilování s přáteli nebo venkovní ložnici pro spaní pod širákem. To vše si můžete dopřát i za nepříznivého počasí. Ochranou před deštěm vám totiž bude nepromokavá plachta.

Osobně je možné se po dohodě přijet se na tento způsob bydlení podívat do Řehenického Dvorku, půl hodiny autem od Prahy.

O Bayaya

Bayaya se snaží o vnesení jistého minimalismu a pokory do architektury ve smyslu “méně je více”. Ve spolupráci s architekty a projektanty tak navrhuje a vyrábí vlastní ekosystém menších staveb a produktů pro život v přírodě.  Na svém kontě má už přes 70 realizací posedů, ale portfolio tvoří i venkovní kanceláře, sauny nebo chaty/ či venkovní sprchové a WC moduly.

Bayaya klade maximální důraz na přírodní materiály – hlavně použití dřeva v interiéru, řadu inovativních prvků a maximální soběstačnost. Velkou výhodou je možnost prefabrikace na hale a dovoz na místo v modulech, které se jen během jednoho až dvou dnů postaví na piloty. Neni ale problém připravit i stavebnici, velké lego, které se následně sestaví na místě.

BAYAYA. Žijte. Venku.