Unikátní lokátory pro freeridery, inovace zubního implantátu a polymer. Brno dá jeden a půl milionu korun na inovativní nápady

1. prosince 2022 – Tři inovativní projekty získaly podporu z 6. výzvy programu Prototypuj a ověřuj, kterým město Brno společně s inovační agenturou JIC podporují začínající podnikatelské nápady. Ve finále uspěl projekt lokátorů na lyže, nová konstrukce podpěry pro zubní implantát a také inovativní polymer se specifickými fyzikálními vlastnostmi.

Zdeněk Zeiner je jedním ze skupiny freeriderových nadšenců, která vyvíjí lokátory a zařízení pro lyže: „Náš lokátor je určený pro skialpinisty a freeridery a jeho úkolem je pomoci ochránit majetek i životy freeriderů,“ vysvětluje Zeiner. Podle jeho slov bude SkiFi, jak se produkt jmenuje, díky svým senzorům fungovat jako osobní trenér. „Umožní zlepšit techniku výstupu na pásech a hlavně zvýší bezpečnost lyžařů při sjezdu,“ říká Zeiner. Zároveň umožní v hlubokém sněhu lokalizovat ztracenou lyži. Grant 800 tisíc korun použije firma třeba na dotažení designu, konstrukce mechaniky, způsobu lepení nebo naprogramování mobilní aplikace. „Naší ambicí je přinést do světa free-skiingu technologii, která tento sport udělá bezpečnějším,“ popisuje misi firmy spoluzakladatel Zdeněk Zeiner.

V úplně odlišném oboru působí další podpořená firma Nyrtonn. Její spoluzakladatel Martin Podešva uspěl v programu s nápadem na novou konstrukci zubního implantátu. „Navazujeme vlastně na pětadvacet let zkušeností mého otce, který se po tuto dobu věnoval vývoji a výrobě zubních implantátů. Teď přicházíme s novou řadou a podpora z programu nám umožní ověřit novou konstrukci zubního implantátu, který chceme v následujících měsících uvést na trh,“ popisuje projekt Martin Podešva, který na projekt získal 245 tisíc korun. „Pokud se vše podaří, inovovaný implantát bude mít delší životnost a sníží riziko zdravotních komplikací, které mohou vzniknout při používání zubní náhrady,“ uzavírá Podešva.

Třetí podpořený projekt přichází s inovativními polymery, které díky speciálním vlastnostem mohou nahradit aktuální nákladné výrobní procesy zpracování kovů a jejich slitin v průmyslu. „Výrobci koncových produktů by se s tímto polymerem mohli dostat až na úsporu 50 % nákladů oproti stávajícím surovinám a až 85 % spotřeby energie,“ věří spoluzakladatel firmy IngSolution Lukáš Ingr„Díky grantu můžeme výrazně zkrátit dobu ověření funkčnosti materiálu Thecon a uspíšit tak vstup na trh,“ říká Ingr a dodává, že si hodně slibuje i od konzultací s experty, které by měly firmu posunout i v dalších oblastech podnikání.

„Program Prototypuj a ověřuj existuje od roku 2020 a podpořil včetně aktuální výzvy už 24 projektů. Jeho podpora míří na inovativní nápady, které jsou na začátku své cesty. V České republice se jedná o unikátní typ podpory a není náhodou, že existuje právě v Brně,“ bilancuje výsledky programu primátorka města Brna Markéta Vaňková.

„Brno má díky inovacím místo na světové mapě. Elektronové mikroskopy, řečové technologie, teď i vesmír a třeba umělá inteligence – tam všude je Brno vidět. A je to i díky ochotě města Brna investovat do inovací a podnikání. Věřím, že i nově podpořené startupy v programu Prototypuj a ověřuj pomohou upevňovat městu jeho image technologické metropole,“ říká zastupitelka města Brna pro oblast inovací a spolupráce s výzkumnými organizacemi Anna Putnová.

„Brno je absolutním pionýrem, protože podobný program jinde v České republice nenajdete. U nás to je o to důležitější, protože tu máme obrovský potenciál podnikatelských nápadů například na univerzitách a výzkumných pracovištích,“ dodává ředitel JICu Petr Chládek.