Rýže Riso Nano Vialone Veronese s chráněným zeměpisným označením (CHZO) ze severovýchodní Itálie zprostředkuje řadu výjimečných kulinářských zážitků.

Praha 2.prosince 2022 – Ne nadarmo je Itálie považována za pravlast mnoha ikonických rýžových pokrmů – pocházejí odsud totiž jedny z nejlepších odrůd rýže na světě a prakticky každý italský kraj se může pyšnit vlastním regionálním jídlem, jehož základem je právě rýžové zrno. Zářným příkladem lokální produkce je Riso Nano Vialone Veronese s chráněným zeměpisným označením (CHZO), výběrová rýže nejvyšší kvality, která se tradičně pěstuje na úrodných bahnitých půdách 24 obcí v okolí Verony.  Spojením dlouholeté tradice se špičkovou kvalitou a jedinečnou řemeslnou zručností vzniká výsledný produkt, jenž je díky vysokému obsahu škrobu mimořádně vhodný jak k přípravě tradičních italských rizot, tak řady dalších slaných i sladkých pochoutek. 

Riso Nano Vialone Veronese CHZO s charakteristickou „perlou“ ze škrobu uprostřed zrna pochází z benátské nížiny jižně od Verony. Tato prémiová rýže se vyznačuje pevným zrnem, příjemnou krémovou konzistencí a jemnou chutí. Díky tomu je mimořádně vhodná pro přípravu všech myslitelných druhů rizot – od rizota s dýní nebo hříbky přes varianty s krevetami nebo candátem až po klasiku, jako je rizoto zjemněné vínem Amarone della Valpolicella – legendárním červeným ze stejného kraje.

Varianty receptů s Riso Nano Vialone Veronese CHZO

Právě díky výše zmíněné konzistenci a jemné chuti je však Riso Nano Vialone Veronese CHZO zárukou dobré volby nejen při přípravě slaných rýžových pokrmů, ale i mnoha rafinovaných dezertů, jako je například tradiční rýžový koláč s hruškami a čokoládou nebo lahodný „Fogazzin“, malý rýžový koláč s jablky a anýzovým likérem. Pro přípravu dezertů se kulatá perlově bílá rýžová zrna rozemelou na jemnou mouku s vysokým podílem škrobu. Ten přispívá k hedvábné struktuře a těstům dezertů dodává relativně velkou pružnost i vlhkost.

Původ a historie Riso Nano Vialone Veronese CHZO

Riso Nano Vialone Veronese CHZO je symbolem udržitelného pěstování rýže v Itálii – a opírá se o dlouhou tradici. Již na počátku 16. století přivezli osadníci z Lombardie do Verony první odrůdy rýže a pěstovali je v bažinaté oblasti s lužními půdami. Rýže zde má ideální podmínky díky řekám Tione, Tartaro a Adige, které dodnes pomocí důmyslného systému kanálů zavlažují přilehlá rýžová pole bez potřeby dodatečné irigace, což šetří přírodní zdroje. Některé z původních základních loupacích strojů na rýži se používají dodnes.  

Z benátského trhu Rialto se veronská rýže v 17. a 18. století rozšířila do celého světa, kde byla vysoce ceněna. Na počátku 20. století se zkřížily dvě staré odrůdy – Nano a Vialone. Dnešní odrůda Riso Nano Vialone byla poprvé vypěstována v roce 1937 a poté se v roce 1945 představila ve Veroně. Na alkalických náplavových půdách má rýže vše, co potřebuje k tomu, aby dosáhla svého jemného aroma a vysoké kvality. Ta je skutečně natolik výjimečná, že v roce 1996 získala Riso Nano Vialone jako první italská rýže v historii chráněné zeměpisné označení. Od té doby se smí podle přísných pravidel pěstovat a vyrábět pouze ve 24 obcích jižně od Verony. Důsledně se označuje názvem Riso Nano Vialone Veronese a je jedinou evropskou rýží s vlastním, jasně rozpoznatelným označením kvality IGP. Mnozí ji považují za nejlepší rýži na rizoto vyráběnou v Itálii.  

O kampani „Evropský životní styl: ochutnejte fantastické potraviny”

Tříletá kampaň (2022–2024) „Evropský životní styl: ochutnejte fantastické potraviny“ sdružení Vini Valpolicella, Formaggio Asiago, Vialone Nano Veronese a Associazione Interregionale Produttori Olivicoli CHOP, kterou financuje Evropská unie, hodlá spojit vzájemně se doplňující potravinářské produkty se stejným regionálním původem a přiblížit je příjemným a přirozeným způsobem konečnému spotřebiteli. Maximální důraz bude při tom kladen na chráněný původ ze severovýchodní Itálie. Slogan kampaně „That’s Amore“, který bude zaznívat napříč Itálií, Německem a Českou republikou, bude slyšet zejména při četných ochutnávkových kampaních v maloobchodním prostředí.

O sdružení Consorzio Tutela dei Vini Valpolicella

Consorzio Tutela dei Vini Valpolicella, neboli Konsorcium na ochranu vín Valpolicella, je sdružení vinařů, pěstitelů a stáčíren z vinařské oblasti Valpolicella, jež zahrnuje 19 obcí v provincii Verona. Konsorcium plní důležité institucionální úkoly: zabývá se propagací a informováním o vínech z území Valpolicella, ochranou značky a místního vinařství nebo dohledem nad označením a jeho ochranou.

O sdružení Consorzio Tutela Formaggio Asiago

Consorzio Tutela Formaggio Asiago, neboli Konsorcium na ochranu sýru Asiago, vzniklo v roce 1979, aby zajistilo, že jako Asiago budou označovány, uznávány a prodávány pouze sýry splňující přísné výrobní parametry. Institucionálními úkoly konsorcia jsou podpora výrobku, který je významným dědictvím národního zemědělsko-potravinářského průmyslu, včetně jeho propagace v Itálii i v zahraničí, a ochrana spotřebitelů před padělky. Dodavatelský řetězec sýra Asiago CHOP, čtvrtého nejčetněji prodávaného sýra z kravského mléka v Itálii, tvoří 36 výrobních závodů a 6 zráren, které ročně zpracují 2 200 00 tun mléka a vyrábí z něj čerstvý sýr Asiago CHOP (minimální doba zrání 20 dní) či jeho déle zrající variantu (doba zrání od 3 do více než 15 měsíců).

O sdružení Consorzio di Tutela della Nano Vialone Veronese

Chráněné zeměpisné označení Riso Nano Vialone Veronese se vztahuje pouze na rýži, která se pěstuje z přísně vybraných semen druhu Japonica, odrůdy Vialone Nano. Čistotu odrůdy, způsoby pěstování a zpracování rýže kontroluje Konsorcium pro ochranu CHZO Riso Nano Vialone Veronese, jež sdružuje podniky se závazkem dodržovat specifikaci produkce schválenou a registrovanou Evropským společenstvím.

O Associazione Interregionale Produttori Olivicoli (AIPO) Verona

Meziregionální sdružení producentů oliv (AIPO Verona) sdružuje více než 6 000 členů italského olivového průmyslu (pěstitelé oliv, lisovny oleje, konsorcia, družstva atd.), kterým nabízí technické, právní, regulační a agronomické poradenství či specializované kurzy. Je vybaveno laboratoří pro analýzu olejů, oliv a panenských výlisků s 15 000 údaji o různých druzích olejů z oblasti Středozemního moře a ročně provede přibližně 5 000 chemických analýz. Komise AIPO uznaná ministerskou vyhláškou provádí denně senzorické zkoušky a hodnocení olejů, spolupracuje také na regionálních a meziregionálních projektech.