Evropa schválila zákon proti odlesňování. Omezí kácení kvůli produkcí sóji, palmového oleje a dalších komodit

Praha/Brusel – 6. prosince 2022: Evropský parlament a státy Evropské unie se dnes ráno dohodly na konečném znění Nařízení proti odlesňování . Evropské firmy budou díky němu muset prokázat, že jejich výrobky nepřispívají k odlesňování, pokud je chtějí prodávat na společném trhu. Konkrétně budou mít povinnost sledovat svůj dodavatelský řetězec až k oblastem, kde byly sklizeny plodiny, které používají. Pokud byl kvůli plantážím vykácen vzácný les či prales, budou firmám budou hrozit pokuty. Ekologické organizace zákon vítají, ale zároveň varují, že zákon sice bude chránit lesy, ale ochrana lidských práv původních obyvatel je stále slabá a na jiné ekosystémy, jako jsou savany a rašeliniště, se zatim nevztahuje. 

Zákon se bude vztahovat na společnosti prodávající sóju, hovězí maso, palmový olej, dřevo, kaučuk, kakao a kávu a některé odvozené produkty, jako je kůže, čokoláda a nábytek. V současné době nemají lidé v EU žádnou záruku, že zboží v jejich nákupních košících nezpůsobuje ničení lesů.

Jan Freidinger z Greenpeace říká:
“Je to velký průlom pro lesy a pro lidi, kteří se postavili na jejich ochranu. Je jisté, že tento zákon umlčí mnohé motorové pily v pralesech a zastaví společnosti, které profitují z odlesňování. Vlády EU by se ale měly stydět za to, že přidávají mezery pro svůj dřevařský průmysl a poskytují chabou ochranu právům původních obyvatel, kteří za ochranu přírody často platí vlastní krví. V příštích letech musí EU rozšířit působnost nařízení na další ekosystémy a zabránit společnostem ničícím přírodu nejen v přístupu na trh EU, ale také v získávání úvěrů od evropských bank.” 

Pod tlakem evropského lesnického sektoru a kanadské vlády si vlády EU zajistily volnou definici “poškozování lesů” – v podstatě mezeru, která umožňuje pokračovat v neudržitelné těžbě přírodních lesů. Vlády členských států také odolaly tlaku Evropského parlamentu, aby do zákona o odlesňování bylo zahrnuto dodržování mezinárodního práva v oblasti lidských práv, a dohodnutá dohoda vyžaduje pouze respektování práva na svobodný, včasný a informovaný souhlas původních obyvatel, pokud producentská země toto právo zaručuje. 

Evropský parlament neúspěšně prosazoval, aby zákon chránil “ostatní zalesněnou půdu” vedle půdy, která je formálně považována za les, ale tato věc bude znovu otevřena při revizi po prvním roce, a ochranu dalších ekosystémů, jako jsou savany a mokřady, po dvou letech.

Návrh Evropského parlamentu zahrnout do nového zákona evropské finanční instituce se nakonec do konečné dohody nedostal. Tento návrh by vyžadoval, aby společnosti prokazovaly, že jejich výrobky jsou bez odlesňování, a to nejen proto, aby mohly prodávat na trhu EU, ale také proto, aby mohly získat financování od bank se sídlem v EU. Tento návrh však bude do dvou let znovu posouzen v rámci revize zákona. Evropský parlament rovněž prosazoval, aby se zákon vztahoval i na kukuřici, která je rovněž spojena se značným ničením lesů. Rozšíření zákona na kukuřici a bionaftu bude zváženo v rámci tohoto procesu přezkumu.

Evropský parlament nyní potvrdí nový zákon EU o odlesňování hlasováním na svém plenárním zasedání a národní vlády jej formálně schválí na zasedání ministrů. Tyto formality proběhnou pravděpodobně počátkem příštího roku.