Investice do nemovitostí 2023: Propad cen v určitých segmentech až o 30 %, příležitostí budou starší komerční nemovitosti a řešení energií jako klíčový faktor

Praha 9. prosince – Podle konzultační společnosti v oblasti komerčních nemovitostí Hospodar Investments jsou šance na prodej komerční nemovitosti za cenu z léta letošního roku dnes historií. Doba enormního zájmu investorů o investice do komerčních nemovitostí dramaticky brzdí, prakticky  se aktivita zastavila. Ceny u některých nemovitostí již nyní klesají o 15 – 20 %, v příštím roce mohou korekce nemovitostního trhu dosahovat až 30 % a tím se otevřou nové příležitosti pro investory, kteří nyní takové korekce očekávají. Nejzásadnější propady cen jsou očekávány u starších brownfield lokalit v regionech a u komerčních a rezidenčních nemovitostí před rekonstrukcí. Klíčovým aspektem komerčních nemovitostí se dnes stává řešení energií v daném objektu nebo areálu. 

Trh prakticky stagnuje, aktivita se očekává v druhé polovině roku 2023

Klíčové impulzy, které vedou ke stagnaci trhu v letošním roce jsou kombinace narůstající inflace, zvyšování sazeb ČNB a s tím spojené zdražování úvěrů v bankách, nárůst cen stavebních materiálů  při výstavbě, skokový růst energií a na nervozitě přidává i konflikt na Ukrajině. Brzdí se aktivita investorů až do dnešní situace, kdy se trh prakticky zastavil. Vzrůstající ceny energií způsobily velké komplikace spoustě výrobních firem, které omezují své expanzivní aktivity.

„Výhodu dnes mají ty prodávané komerční nemovitosti, u kterých je možné převzít nějaký dříve zasmluvněný úvěr na financování nebo objekty s nájemci, kteří platí nájmy v eurech a je možné uvažovat o eurovém úvěru. Investoři vyčkávají, které segmenty trhu se cenově propadnou, kdo nemusí prodávat svou nemovitost nyní vyčkává. Do neřešitelné situace se dostávají subjekty, které nemají na dostavbu svých objektů díky navýšeným cenám stavebních prací a dražších úvěrů,“ říká Jan Hospodář, jednatel společnosti Hospodar Investments.

Ceny u některých nemovitostí mohou v příštím roce spadnout až o 30 %

„Podle aktuálních dat a zpětné vazby z nemovitostního trhu našich klientů očekávám v příští polovině roku propad cen v různých sektorech až o 30 %. Tento trend umocní i fakt, že zřejmě nedojde k poklesu úrokových sazeb v následujících 6 až 10 měsících,“ doplňuje Jan Hospodář.

Typ nemovitosti/pozemkuPokles ceny v %Pokles v Kč/m2
Pozemky pro retailo 10 až 15 %v průměru z 2 500 na 2 200 Kč/m2 
Pozemky pro průmyslo 15 až 20 %v průměru z 2 000 na 1 600 Kč/m2 
Starší brownfield nemovitostio 20 až 30 %v průměru z 15 000 na 10 000 Kč/m2 
Starší výnosové nemovitostio 20 % a vícez yieldu/výnosnost* 6% na 8 %
Retail parkyo 10 až 20 %z yieldu/výnosnost* 5,5 % na 7 %
Rezidenční pozemky pro RD v regionecho 20 %z ceny 3 000 na 2 500 Kč/m2

*yield je výnosnost, tedy peníze generované investicí v určitém čase. Vyjadřuje se v procentech celkové investice. Může jít o úroky nebo dividendy.

Příležitosti pro investory v roce 2023

„Klíčovou roli mimo jiné hraje a bude hrát cena energií a jejich řešení. Pokles ceny lze očekávat u starších komerčních nemovitostí, kde není vyřešena změna vytápění a nájemci odcházejí do efektivnějších prostor nebo u rekreačních a rezidenčních objektů před rekonstrukcí, které mají lidé v rodině jako druhou či další nemovitost. Cenové redukce mohou přijít i u rozpracovaných rezidenčních developerských projektů, které dnes naráží na změnu své dříve plánované ekonomiky, mění se vstupy z pohledu cen stavebních materiálů, úrokových sazeb úvěrů a dramaticky se propadl trh hypoték, který znamená zásadní část odbytu na trhu. Toto dle mého názoru budou oblasti pro vhodné investiční příležitosti zejména v druhé polovině roku 2023,“ konstatuje Jan Hospodář.

Příležitosti pro investory v roce 2023
Starší komerční nemovitosti před nutnými investicemi do zateplení a systému vytápění
Rezidenční nemovitosti před rekonstrukcí
Rekreační objekty
Developerské projekty v procesu přípravy či před zahájením stavby

„Investorům a majitelům nemovitostí dnes často radím, aby současnou dobu využili pro analýzu svého nemovitostního portfolia a zvážli, které nemovitosti a pozemky mohou zhodnotit a jak. Cestou ke zhodnocení může být změna územního plánu pro jiné využití, vyprojektování dokumentace a následné vyřízení územního rozhodnutí pro spekulativní projekt. Tyto aktivity díky české byrokracii trvají 2 až 3 roky, proto je na tyto změny ideální čas, takové činnosti mohou v budoucnu přinést i dvojnásobné zhodnocení ve chvíli, kdy se trh znovu probere,“ uzavírá Hospodář.

O Hospodar Investments

Jednatelem společnosti Hospodar Investments je Jan Hospodář, který se pohybuje více jak 22 let na trhu komerčních nemovitostí. V poslední dekádě úspěšně zprostředkoval transakce v hodnotě 5,65 miliard korun a prodal více než 4 641 500 m2 pozemků a komerčních projektů. Věnuje se prodeji komerčních pozemků, prázdných či pronajatých průmyslových areálů a výrobních hal či prodeji komerčních výnosových nemovitostí, připravuje analýzy nemovitostních portfolií, připravuje feasibility studie, jeho specializace je zejména na oblast průmyslu a retailu.