Prodali už 1000 uměleckých tisků, nově se orientují i na originální díla. Reagujeme na poptávku zákazníků, vysvětluje zakladatel 100ks.cz

Praha, 29. března 2023 – Projekt 100ks, který nabízí online kurátorovaný výběr uměleckých tisků od současných českých umělců, má za sebou první tisícovku prodaných děl a spouští novou sekci zaměřenou pouze na originály. Podle zakladatele Jakuba Svobody se jedná o další logický krok v usnadňování cesty k umění, který odráží poptávku zákazníků.

Poté, co nabídl šest tematických sérií a prodal první tisícovku uměleckých tisků, rozšířil projekt 100ks svou nabídku o samostatnou sekci pojmenovanou Originály. V ní se aktuálně nachází 22 děl od současných českých umělců a umělkyň. Část děl je k sehnání i ve formě uměleckého tisku, ale více než polovina jich je k dostání pouze jako originální dílo.

Projekt se stal v září 2022 součástí portfolia investiční skupiny Miton. Podle zakladatele 100ks Jakuba Svobody se ukazuje, že v české společnosti zájem o současné umění je a pokud lidem nabídnete přehledný způsob, jak na to, využijí ho. 

Cílem projektu 100ks.cz je nabídnout díla od současných českých umělců a umělkyň v dostupné a přehledné formě a usnadnit tak cestu k umění všem, kteří by domů chtěli pořídit dílo od současných autorů, ale nevědí, jak na to. Umění je možné pořídit ve formě limitovaných, podepsaných a očíslovaných tisků, které vznikají u každého díla v nákladu 100 kusů. Autory a díla vybírají renomovaní kurátoři, kteří také sestavují tematické série.

„Od začátku se na nás obraceli zákazníci, které myšlenka projektu zaujala, ale měli zájem o větší formáty. Když jsme pak během 3 měsíců prodali prvních 20 originálních děl, potvrdilo se nám, že dává smysl jejich nabídku rozšířit,” vysvětluje Jakub Svoboda a pokračuje: „Cílem projektu 100ks je usnadnit cestu k současnému českému umění. Za naší nabídkou stojí kurátoři, naše ceny jsou transparentní a nákup je jednoduchý. Ať už vybíráte umělecké tisky, nebo originály.”

Cena originálů se pohybuje od 35 do 205 tisíc korun, limitované tisky pořídíte od 2770 Kč do 8500 Kč. „Limitovaný tisk je vstupenka do světa současného umění, pro ty, kteří ho teprve objevují. S našimi tisky si může člověk vyzkoušet, jak se mu se současným uměním žije, zjistí, co se mu líbí, pozná autory. V momentě, kdy dozraje ke koupi originálu, už bude vědět, co chce.”

Současné české umění je dostupné všem, kdo o něj mají zájem. Proč se obklopovat generickými plakáty z hobbymarketů, když si můžete na zeď pověsit díla současných umělců, kteří žijí a tvoří ve stejné době jako vy?

O 100ks

Projekt založil Jakub Svoboda v roce 2021. Cílem je nabízet kurátorovaný výběr současného umění v dostupné formě autorských tisků v nákladu 100 kusů. 100ks investičně podpořila skupina Miton. Více na 100ks.cz.