Dell představuje portfolio počítačů Copilot+ s procesory Qualcomm Snapdragon X Elite a Snapdragon X Plus

Praha, 21. května 2024 – Společnost Dell rozšiřuje své portfolio osobních počítačů a pracovních stanic pro práci s umělou inteligencí (AI) o přední řadu PC Copilot+ s procesory Qualcomm Snapdragon X Elite a Snapdragon X Plus. Zcela nová třída zařízení představuje nové pojetí počítače pro AI s vysokým výkonem i výdrží baterie a pokročilým zabezpečením. Pět nových notebooků, XPS 13, Inspiron 14 Plus, Inspiron 14, Latitude 7455 a Latitude 5455, nabízí řadu variant pro konečné uživatele i firmy. Díky mimořádné rychlosti a výkonu AI zvyšují produktivitu a usnadňují práci.

„Ať jste profesionál, který potřebujete trávit více času strategickou prací a méně času únavnými rutinními úkoly, nebo student, který se chce soustředit na studium a nebýt přitom uvázaný u pracovního stolu, máme pro vás řešení,“ říká Sam Burd, prezident skupiny klientských řešení ve společnosti Dell Technologies.

První počítače Dell Copilot+ s lokálním zpracováním AI přímo v zařízení prostřednictvím integrovaného procesoru Qualcomm Oryon, grafické jednotky (GPU) a neurální procesorové jednotky (NPU) nabízejí: 

  • Vysokou výdrž baterie, díky které může uživatel bez obav vyhledávat, tvořit a komunikovat.
  • Výkon NPU 45 bilionů operací za sekundu (TOPS) umožňuje provádět úlohy umělé inteligence efektivněji.
  • Pomocí asistenčního nástroje Copilot přímo v zařízení uživatel získá při vyhledávání vlastního obsahu výsledky okamžitě. To znamená, že se nemusí starat o připojení k internetu nebo dostupnost cloudu a na svém počítači Copilot+ dělá to, co potřebuje, snáze, rychleji a bezpečněji – ať pro práci nebo pro zábavu. 

Kreativita na plné obrátky

Model XPS 13, vytvořený pro AI, je první XPS s technologií Copilot+ využívající procesor Snapdragon X Elite. Dnes již ikonický notebook nyní disponuje výkonnou umělou inteligencí, která poskytuje špičkovou odezvu a působivou rychlost při náročných pracovních úlohách. Uvolňuje tak prostor pro kreativitu a zároveň prodlužuje dobu bez napájení ze sítě. XPS 13 je nejtenčí a nejlehčí model řady XPS vhodný pro každodenní práci a tvorbu obsahu. Nyní se může pochlubit i vydrží baterie až 27 hodin.  

Uživatelé si také mohou vybrat ze dvou nových AI notebooků Inspiron s výjimečnou výdrží baterie, které jsou ideální pro studenty a ty, kdo pracují na různých úkolech současně. Inspiron 14 Plus (dostupný v barvě ice blue) i Inspiron 14 (dostupný v barvě titan grey) jsou vyrobené z lehkého hliníku s nízkou uhlíkovou stopou a mají hodnocení energetické účinnosti EPEAT Gold. 

Inspiron 14 Plus je vybavený platformou Qualcomm Snapdragon X Plus s výdrží baterie až 15 hodin, která umožňuje rychlejší a efektivnější práci. Zařízení nabízí vylepšenou kvalitu obrazu a zvuku v podání čtyř reproduktorů a displeje QHD+ s jasem 400 nitů.

Model Inspiron 14 je postavený na procesoru Snapdragon X Plus a představuje jednoduše ovladatelné zařízení s funkcemi, jako jsou hlasové příkazy nebo mechanická krytka objektivu kamery pro vyšší bezpečnost.

Jedinečná produktivita pro firemní uživatele

Nové AI notebooky Latitude s Copilot+ jsou osazené 12jádrovými a 10jádrovými procesory Qualcomm Snapdragon X Elite, které dnešním neustále vytíženým pracovníkům nabízejí mimořádně vysoký výkon a výjimečně dlouhou výdrž na baterii. Uživatel tak může pracovat pohodlně a efektivně kdekoli po celý den bez nabíjení.

Latitude 7455 je prémiový AI notebook s výdrží baterie až 21 hodin a 14palcovým QHD+ dotykovým displejem, čtyřmi reproduktory s redukcí šumu založenou na AI, připojením Qualcomm FastConnect Wi-Fi 7 a volitelným modulem 5G pro lepší konektivitu a snazší spolupráci. Jedná se o vůbec nejtenčí notebook řady Latitude. Uživatelé tak mají k dispozici mobilní zařízení pro efektivní práci u stolu i na cestách. Celohliníkové šasi obsahuje 50 % recyklovaného hliníku s nízkou uhlíkovou stopou. 

Latitude 5455 nabízí vysoký výkon v běžném firemním AI notebooku s 16:10 FHD+ displejem a dvěma reproduktory. Zařízení Latitude chrání více vrstev zabezpečení na úrovni hardwaru a firmwaru, od striktních kontrol v dodavatelském řetězci až po hloubkovou ochranu na úrovni systému BIOS.

Nové implementační služby Dell pro řešení Microsoft Copilot umožňují rychle dosáhnout vyšší efektivity práce v celém podniku, snižují rizika a připravují správné uživatele na plné osvojení technologií Copilot. 

 

Nové možnosti umělé inteligence znamenají více času na jiné úkoly

Počítače Copilot+ posouvají produktivitu, kreativitu a komunikaci na vyšší úroveň. Díky novým exkluzivním možnostem, které nabízí umělá inteligence, může uživatel získat zpět čas a soustředit se na úkoly, na kterých záleží nejvíce.

  • Funkce „Recall“ si pamatuje vše, co na svém zařízení uživatel udělal, a bezpečně to ukládá v počítači, nikoli v cloudu, takže může rychle a snadno pokračovat tam, kde skončil. Soubory a aplikace, na kterých pracoval před týdny, snadno vyhledá pomocí přirozeného a popisného jazyka.
  • Funkce „Cocreator“ umožňuje vytvářet obrázky generované umělou inteligencí na základě kombinace popisných slov a tahů štětcem. Obrázek může uživatel v reálném čase upravovat, aby byl přesně takový, jaký požaduje – ať už potřebuje ilustrace do obchodní prezentace, nebo chce podpořit kreativitu svých dětí.
    • „Live Captions“ přidávají možnost přeložit jakýkoli živý nebo předem nahraný zvuk ze 44 jazyků do angličtiny, díky čemuž může uživatel ještě snadněji komunikovat s přáteli a kolegy při videohovorech. 
    • Nové efekty Windows Studio upravují osvětlení a nabízí nové kreativní filtry k zefektivnění spolupráce při konferenčních hovorech.
  • Automatické super rozlišení využívá AI k vylepšení obrazu her a videí v reálném čase při zachování plynulosti hraní a přehrávání.

Propojený ekosystém pro AI

Uživatel může využít doplnění AI ekosystému jednou ze dvou nových klávesnic s vyhrazenou klávesou pro rychlý přístup k funkci Copilot, každodennímu AI společníkovi. 

  • Tichá klávesnice a myš Dell (KM555) – prostorově úsporná zařízení ideální pro prostředí otevřených kanceláří – se vyznačují tichostí psaní, klikání a posouvání a dosahují až 36 měsíců provozu na baterie.
  • Klávesnice Dell Wired Collaboration Keyboard (KB525C) je první drátová klávesnice pro spolupráci přes Zoom a Microsoft Teams. Jako první na trhu obsahuje vyhrazené klávesy pro jednoduché ovládání konferenčních hovorů včetně ztlumení/zapnutí mikrofonu, zapnutí/vypnutí videa, sdílení obrazovky a chatu. 

Služby zpětného odběru a recyklace společnosti Dell poskytují zákazníkům jednoduchý a bezpečný způsob, jak při přechodu na AI PC v rámci obnovy počítačového vybavení zodpovědně vyřadit z provozu stará zařízení a zároveň sledovat své vlastní cíle v oblasti udržitelnosti. Dell jakožto jediný výrobce OEM nabízí jako součást služeb zpětného odběru zařízení i personalizovanou zprávu o dopadu na životní prostředí, dynamicky aktualizovanou v reálném čase a v souladu s normou ISO 14000. 

Počítače s umělou inteligencí ovládly titulky v roce 2024 po představení NPU, které Dell do spotřebitelských, herních a komerčních zařízení přinesl začátkem tohoto roku. A nyní s počítači Dell Copilot+ společnost posouvá možnosti využití AI na novou úroveň. Dynamika začíná narůstat a Dell nikterak nezpomaluje.

„S využitím schopností procesorů Snapdragon X Elite a Snapdragon X Plus postavila společnost Dell nejlepší produkty ve své třídě, které dokážou vyhovět nárokům umělé inteligence, která uživatelům zjednodušuje práci. Společně poskytujeme výkonné a inteligentní funkce Copilot+ a dáváme zákazníkům do rukou nové možnosti,“ říká Kedar Kondap, viceprezident a generální ředitel divize výpočetních a herních zařízení společnosti Qualcomm Technologies, Inc. „Výsledné produkty jsou vysoce výkonné, mají dlouhou výdrž na baterie a disponují interní generativní umělou inteligencí. Jsme hrdí na to, že se můžeme podílet na jejich konstrukci a umožnit uživatelům zařízení Dell využívat technologii Copilot+.“

„Je to úžasná nová éra počítačů s umělou inteligencí a naše spolupráce s lídry v oboru, jako je Dell, nám umožňuje vyvíjet inovativní zařízení, která nabízí nové možnosti umělé inteligence a dosud nevídaný způsobem zvyšují produktivitu a podporují kreativitu našich zákazníků. Naše rozsáhlá technická spolupráce byla po desetiletí zásadní při konstrukci výkonných a bezpečných počítačů pro firemní, spotřebitelské i herní účely. V počítačích Dell Copilot+ zahrnujících řady Inspiron, XPS a Latitude přinášíme uživatelům i firmám výhody umělé inteligence, a to jak lokální v zařízení, tak cloudové, abychom jim nabídli zcela nové možnosti,“ říká Mark Linton, viceprezident prodeje partnerských zařízení, Microsoft Corp.

Další informace naleznete v oficiální sadě tiskových materiálů z konference Dell Technologies World a na domovské stránce počítačů Dell Copilot+.

Dostupnost a ceny:

  • Modely XPS 13, Inspiron 14 Plus jsou nyní k dispozici pro předobjednávku a budou k dodání v průběhu tohoto roku.
  • Modely Latitude 7455, Inspiron 14 a Latitude 5455 budou k dispozici v nadcházejících měsících.
  • Myš Dell Silent Mouse (MS355) bude celosvětově k dispozici ve 3. čtvrtletí.
  • Kombinace klávesnice a myši Dell Silent (KM555) bude celosvětově k dispozici ve 3. čtvrtletí.
  • Drátová klávesnice Dell Wired Collaboration Keyboard (KB525C) bude celosvětově k dispozici ve 3. čtvrtletí.

 

Produkty se značkou Snapdragon a Qualcomm jsou produkty společnosti Qualcomm Technologies, Inc. a/nebo jejích dceřiných společností. Patentované technologie společnosti Qualcomm jsou licencovány společností Qualcomm Incorporated. Qualcomm, Snapdragon, Qualcomm Oryon, FastConnect a Hexagon jsou ochranné známky a/nebo registrované ochranné známky společnosti Qualcomm Incorporated.

O společnosti Dell Technologies

Dell Technologies pomáhá organizacím a jednotlivcům budovat jejich digitální budoucnost, transformovat způsob, jakým pracují, žijí a baví se. Společnost poskytuje a dodává zákazníkům nejkomplexnější a nejinovativnější portfolio technologií a služeb, aby dokázali úspěšně konkurovat v dnešní datové éře.