Skupina EAG upevňuje svou pozici mezi evropskými lídry v oblasti digitálních služeb pro automotive. Koupila polskou dvojku v DMS, společnost JBR Rogowiec, která se stane součástí platformy Omnetic.

  • Akvizice polského JBR je první akvizicí po úspěšném investičním kole, uzavřeném počátkem letošního roku, kdy skupina zajistila 100 milionů eur na rozvoj a akvizice pro platformu Omnetic.
  • JBR Rogowiec je druhým největším poskytovatelem Dealer Management System (DMS) na polském trhu, po společnosti Softvig, která je součástí platformy Omnetic od roku 2022.
  • V blízké budoucnosti skupina plánuje organický růst díky postupné konsolidaci evropských trhů i další akvizice ve střední a západní Evropě.

Praha, 23. května 2024 – Skupina EAG se stala novým vlastníkem společnosti JBR Rogowiec, druhého největšího poskytovatele DMS služeb v Polsku. Transakce v hodnotě středních stovek milionů korun zařadila skupinu mezi největší evropské poskytovatele SaaS (Software as a Service) v automotive. „Akvizice společnosti JBR představuje náš dlouhodobý plán stát se lídrem na trhu v oblasti digitalizace procesů v automobilovém průmyslu, který byl významně podpořen úspěšným kolem financování uzavřeným počátkem letošního roku,“ říká jeden ze zakladatelů a investiční ředitel skupiny EAG Petr Kratochvíl.

Zleva představenstvo EAG: Pavel Svoreň, Petr Kratochvíl, Jakub Šulta

Počet B2B zákazníků platformy Omnetic dosáhl po akvizici sedmi tisíc, včetně klíčových maloobchodních řetězců značek Stellantis Group, BMW, Hyundai-KIA, Jaguar-Land Rover, Nissan-Mitsubishi, Honda a Mazda v Polsku. Platforma Omnetic nově posílí svou pozici i mezi divizemi Agro (John Deere) a Trucks (DAF, Iveco, MAN) a nově bude dodávat své služby čínským automobilovým značkám, jako jsou BAIC, BYD Trucks nebo MG. Zároveň bude mít Omnetic novou příležitost nabídnout stávajícím zákazníkům JBR své další produkty z portfolia platformy, jako jsou Cebia, lídr v oblasti ověřování, zabezpečení a identifikace vozidel ve střední a východní Evropě, nebo Fastback, online B2B platforma pro obchodování s ojetými vozy.

„Akvizice společnosti JBR dokonale zapadá do naší strategie Buy & Build, kdy můžeme rychle využít synergií mezi společnostmi v rámci jedné platformy. Výsledkem jsou robustnější systémy, které můžeme poskytnout našim zákazníkům,“ okomentoval Jakub Šulta, zakladatel a CEO skupiny EAG fakt, že se nově akvírovaná společnost zařadí mezi stávající společnosti Cebia, Softvig, Fastback či Teas v rámci digitální platformy Omnetic.

Společnost JBR Rogowiec byla založena a vedena rodinou Rogowieců: Janusz a jeho synové Bartosz a Radoslaw. Po akvizici zůstanou Bartosz a Radoslaw členy představenstva společnosti JBR. „Dnešní automobilový trh očekává digitalizaci většiny svých procesů a společnost JBR bude nyní schopna ještě lépe plnit požadavky zákazníků. Díky akvizici se naše produktové portfolio rozhodně rozšíří, což se projeví ve spokojenosti zákazníků a dynamickém růstu společnosti JBR,“ komentuje Bartosz Rogowiec.

„Skupina EAG a její platforma Omnetic je jedním z předních dodavatelů softwaru pro automobilový průmysl v Evropě. Věřím, že zkušenosti JBR budou využity k realizaci mnoha inovativních nápadů ve skupině a posílí pozici JBR na mezinárodním trhu,“ dodává Radosław Rogowiec.

Akvizice společnosti JBR je prvním strategickým krokem po úspěšném kole financování na začátku tohoto roku. Toto kolo vedl panevropský soukromý fond Kartesia a polský správce aktiv CVI. Společně zajistili 100 milionů eur na podporu rozvoje platformy Omnetic v nadcházejících letech. „Jsme velmi rádi, že můžeme podpořit skupinu EAG při akvizici JBR Rogowiec a posílit její postavení na polském trhu. Těšíme se, že budeme moci dále pomáhat týmu EAG v jeho strategii Buy & Build a přeměnit jeho dynamický akviziční plán v další růst,“ říká Giuseppe Mirante, hlavní poradce společnosti Kartesia.

„Kromě integrace vlastních služeb a využití synergií v rámci skupiny EAG chceme platformě Omnetic zajistit další růst i prostřednictvím expanze na další zahraniční trhy,“ říká Kratochvíl a dodává: „Nejvhodnějším cílem do budoucna je střední a následně západní Evropa. Například B2B platforma Fastback je původně belgická a nyní pokrývá kromě zemí Beneluxu také Francii, Řecko a Rumunsko.“

Skupinu EAG založili Jakub Šulta, Pavel Svoreň a Petr Kratochvíl v roce 2018 a zaměřuje se na digitální služby v automobilovém průmyslu. Pod komerčními značkami Omnetic, Carvago a CarsData pokrývá celý životní cyklus automobilu od výběru, financování, nákupu, pojištění, provozu a servisu až po jeho prodej a patří v této oblasti k evropské špičce. Více na www.eag.group

Platforma Omnetic je předním poskytovatelem DMS systémů ve střední Evropě. DMS (Dealer Management System) je specifický typ softwarového řešení určeného pro potřeby prodejců automobilů. Tento systém pomáhá prodejcům řídit různé aspekty jejich podnikání, jako je prodej vozidel, servis, zásoby náhradních dílů, péče o zákazníky, financování a leasing. K dnešnímu dni působí na 12 evropských trzích a má největší podíl na trhu ve svém segmentu v regionu střední a východní Evropy. Více na www.omnetic.com

Společnost JBR je významným polským výrobcem a dodavatelem IT systémů používaných v automobilovém průmyslu. Díky 30 letům zkušeností a rozsáhlým znalostem odvětví dokázala společnost JBR splnit očekávání i těch nejnáročnějších zákazníků. Hlavní silou společnosti je její vzdělaný a zkušený tým: konstruktéři, programátoři, administrátoři a pracovníci technické podpory. Společnost dodává software pro dovozce a prodejce automobilů. Více na www.jbr.pl