Pražská Invalidovna se promění v lazaret a vojenské ležení

Městská část Praha 8 letos spojila síly s Národním památkovým ústavem a pořádá akci Vojáci v Invalidovně. „Ještě před tím, než se barokní komplex Invalidovny před velkou rekonstrukcí uzavře, chceme, aby si veřejnost toto kouzelné a tajuplné místo užila. Věříme, že dobová show bude velká paráda na rozloučenou…Jsem ráda, že se nám povedlo najít peníze na to, aby se tahle úžasná akce mohla konat a nemusíte platit žádné vstupné,“ říká radní pro kulturu Jana Solomonová (ANO).

Ve dnech 14. a 15. června bude MČ Praha 8 v barokním objektu Invalidovny hostit spolky nadšenců zabývajících se rekonstrukcí francouzských jednotek z období napoleonských válek. Nádvoří Invalidovny se tak na dva dny promění v ležení a lazaret. Pátek je vyhrazen pro základní školy Prahy 8, sobota bude patřit široké veřejnosti.

Návštěvníci se mohou těšit na představení uniforem a výzbroje, ukázky vojenských manévrů, exkurzi do vojenského lazaretu a ambulance včetně představení toho, jak doktor po bitvě operoval, ale i na přednášky o vojenském životě, o jeho každodennosti či o rozdílech armád. Na své si přijdou i děti, pro které bude připravená tvořivá dílna.

”Během těchto dnů se tak můžete těšit na Voltižéři 18. řadového pěšího pluku. Kromě nich na Invalidovnu zavítají i Marins de la Garde Imperiale, kteří představí ukázky práce ambulance gardového námořnictva. Chybět nebude ani dobový kuchař, jehož jídla provoní celé nádvoří. A vy budete moci ochutnat,“ vysvětluje koordinátorka Národního památkového ústavu Nikola Klučarovská.

Měly napoleonské války něco společného s Invalidovnou? Mohli v ní Napoleonovi vojáci skončit? Mohli ovlivnit její chod? Mohli mít dokonce vliv i na to, jak se zde žilo? Jak vypadaly lékařské nástroje a celkově lékařství na přelomu 18. a 19. století? Na všechny tyto, ale i mnohé další dotazy, se diváci dozví odpovědi.

„Určitě nepropásněte jedinečnou událost v Invalidovně, která vás přenese do napoleonských válek a propojí vás s nadšenecké spolky, které se uchytily už i v zahraničí. Akce navazuje na předchozí úspěšné ročníky, tento rok v režii městské části je ale na delší dobu poslední,“ zve občany Jana Solomonová.

Program

https://www.praha8.cz/Vojaci-v-Invalidovne-1.html