Realitní trh na vlastní pěst: aplikace, díky kterým prodáte, koupíte i pronajmete

Nákup a prodej nemovitosti bez pomoci realitních makléřů není nikdy snadné. Na českém trhu ale funguje celá řada webových a mobilních aplikací, které celý proces zjednodušují, a to i samotným makléřům. K dispozici máme hlídací psy, heat mapy, odhad ceny nemovitostí i moderní systém propojující katastr nemovitostí, finanční a pojišťovací služby.

Lidé při nakupování nebo prodávání nemovitostí často čelí výzvám spojeným s vyhledáváním vhodných kupců, sjednáváním ceny nebo vyřizováním administrativy. Jednou z možností, jak se na trhu s nemovitostmi lépe zorientovat, je využití služeb realitních kanceláří. Ty mohou celý proces výrazně zjednodušit a zajistit hladký průběh transakce. 

“Schopný makléř dokáže prodat nemovitost za vyšší cenu, než dokáže majitel. Má totiž větší možnosti prezentace, má čas s klienty vyjednávat a může si dovolit lepší marketing nemovitosti, protože nakupuje ve velkém inzertní prostor i služby než prodávající v případě prodeje jedné nemovitosti. Případné komplikace navíc dokáže řešit okamžitě, prodeji totiž věnuje svou pracovní dobu na rozdíl od majitele, který vše musí řešit nad rámec svých činností,” říká Petr Bulan, makléř realitní kanceláře Century 21. Pokud se však lidé rozhodnou prodat nebo nakupovat nemovitost bez prostředníků nebo si sami udělat průzkum cen, mohou využít řadu webových a mobilních aplikací, které jsou dnes k dispozici.

Moderní aplikace pro nemovitosti nabízí dnes širokou škálu funkcí, které vám mohou s prodejem nebo nákupem pomoci. Výběr konkrétní aplikace nakonec ale vždycky záleží na tom, co od služby očekáváte. Mezi užitečné nástroje patří například hlídací psi, kteří uživatele upozorní na nové nabídky odpovídající jejich kritériím. Tato funkce vám tak umožňuje reagovat co nejrychleji a získat výhodu proti ostatním zájemcům. Nejrychlejší hlídací psy nabízí na českém trhu například aplikace Visidoo a Realingo, které reagují na nové atraktivní inzeráty do několika minut.

Díky heat mapám a odhadům ceny nemovitosti můžete snadno zjistit, kde se nachází nejžádanější lokality a získat přehled o aktuálních cenách v daných oblastech. Od letošního roku zároveň musí realitní portály i aplikace u nabízené nemovitosti uvádět i historický vývoj její ceny. Prodávající i kupující si tak mohou udělat širší obrázek o tom, jakou hodnotu nemovitost má. Odhady cen nemovitostí, interaktivní heat mapy a přehledy realitních trendů nabízí například webová aplikace Valuo. Kromě toho umí moderní služby nabídnout například virtuální prohlídky, zprostředkování komunikace mezi prodávajícím a kupujícím a řadu dalších analytických nástrojů.

Na český trh nedávno vstoupila také inovativní aplikace Igluu, která nabízí širokou škálu služeb nejen veřejnosti, ale také makléřům. Igluu je první službou v ČR, která využívá systém Multiple Listing Service (MLS). Tento systém standardizuje kvalitativní data nemovitostí, je přímo navázaný nejen s katastrem, ale také s finančními a pojišťovacími službami. To významně zjednodušuje realitní transakce i vzájemnou komunikaci mezi makléři, prodávajícími a kupujícími. MLS systém zajišťuje aktuálnost a přesnost dat, což je klíčové pro důvěru všech zúčastněných stran.

Na vývoji Igluu se podílela také  významná realitní kancelář Century 21, aby aplikace odpovídala potřebám a specifikám českého trhu. „Software, který Igluu nabízí, nemá na českém trhu zatím obdoby. Některé jeho části, například rozšířená realita v mobilním telefonu nebo oceňování nemovitostí v reálném čase či umělá inteligence, vypadají jako ze vzdálené budoucnosti. Díky systému MLS navíc bude český realitní trh mnohem přehlednější a transparentnější,“ říká Tomáš Jelínek, ředitel Century 21. 

I v zahraničí existuje také celá řada služeb, které využívají MLS a poskytují uživatelům široké spektrum dalších výhod. Pokud proto hledáte nemovitosti mimo Česko, máte se kam obrátit. Například ve Velké Británii je populární aplikace Rightmove, ve Spojených státech zase dominuje aplikace Zillow, která kromě standardizovaných dat z MLS systému nabízí i odhady tržní hodnoty nemovitostí. Španělská aplikace Idealista zase spolu s MLS daty nabízí i informace o dostupných službách a infrastruktuře v okolí nemovitosti. 

Ať už hledáte nové bydlení v Česku nebo v zahraničí, nemusíte se spoléhat jen na realitní portály a moderní technologie vám celý proces mohou výrazně usnadnit. Pokud se rozhodnete kupovat nebo prodávat nemovitost na vlastní pěst, bude to vyžadovat dostatek času a pevné nervy, tyto aplikace vám ale celý proces mohou zjednodušit a ušetřit tak čas i stres.