Společnost Senlife otevírá na zámku Tmaň druhý domov pro seniory

Proměna zanedbaných památek v domovy pro seniory zachraňuje historickou architekturu a navyšuje kapacitu sociálních služeb

Praha, 11. června 2024 – V pátek 7. června otevřela společnost Senlife svůj další domov pro seniory, tentokráte ve zrekonstruovaných prostorách zámeckého areálu Tmaň nedaleko Berouna. Součástí objektu je také kavárna a zahrada s parkem o rozloze 12 000 m². Tmaň se tak stala dalším podobným zařízením, domov pro seniory provozuje Senlife již v Mělníku. Celková investice do rekonstrukce objektu dosáhla 220 milionů korun.

Domov je určen pro seniorky a seniory se sníženou soběstačností a má kapacitu 150 míst. Najdeme zde jedno a dvoulůžkové pokoje s celodenní péčí, ale také apartmány pro seniory, kteří se o sebe postarají samostatně. Zázemí zde najdou také terénní pečovatelské služby. V domově je o klienty postaráno nejen po materiální a zdravotní stránce. Součástí areálu je kavárna a celý objekt je postaven podle tzv. „dánského modelu“. Vnitřní prostory jsou rozčleněny výraznými interiérovými prvky tak, aby pomáhaly v orientaci klientům, kteří mají problém s krátkodobou pamětí a současně nastolily příjemnou domácí atmosféru. Důraz zde kladou také na organizaci volného času, který mohou senioři vyplnit různými pohybovými, tvořivými nebo kulturními aktivitami, jako je třeba zahradničení v zámeckém parku nebo péče o zvířata v zoo koutku. Snadno si tak zde najdou nové přátele. 

Na otevření ocenila hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková nejen výslednou podobu rekonstrukce, která je v českých podmínkách unikátní, ale také rychlost, se kterou stavba vznikla a celkový koncept a kvalitu péče, kterou zde poskytují. „Ať se v něm krásně žije všem seniorům, ať skvěle zapadne do aktivit a života tmaňských občanů a obce a ať Lukášovi s Tomášem a všem investorům dělá jen radost,“ uvedla na sociálních sítích. 

Otevření areálu je dalším krokem společnosti Senlife k naplňování její dlouhodobé vize. Rekonstrukcí chátrajících objektů pomáhá Senlife uchovat historické architektonické hodnoty. Po přestavbě pak objekty rozšiřují síť domovů pro seniory, kterých se u nás dlouhodobě nedostává. „Podle údajů Českého statistického úřadu je dnes v Českých domovech pro seniory asi 60 tisíc lůžek. Seniorů, kteří potřebují péči, je ale dvakrát tolik. Kapacity v domovech pro seniory dlouhodobě zaostávají za poptávkou,” komentuje současnou situaci jeden ze zakladatelů společnosti Lukáš Drásta. „Se stárnutím populace se pak tento poměr může dlouhodobě zhoršovat. Pokud dnes nebudeme situaci řešit s předstihem, může se v budoucnu velké množství seniorů a jejich rodin dostat do obtížně řešitelných životních situací. Rádi bychom přispěli k tomu, abychom tuto výzvu jako společnost zvládli, síť našich zařízení se proto chystáme dále rozšiřovat,” prozrazuje další plány společnosti Lukáš Drásta. A nezůstává jen u slov, dalším podobně zrekonstruovaným objektem se již brzy stane zámek v Chodové Plané.

První zmínka o tvrzi ve vesnici Tmaň se datuje do poloviny šestnáctého století. Dnes tvoří jednopatrový zámek čtyři křídla postavené okolo pravoúhlého dvora, ve středu vstupního jižního křídla stojí o patro vyšší věž. Dochoval se zde cenný pozdně gotický pravoúhlý portál a hřebínkové klenby. Současná podoba stavby se začala formovat v sedmnáctém století, kdy původní tvrz nechal přestavět Jaroslav Greifenfels z Pilsenburku na renesanční zámek. Současnou podobu objekt získal na přelomu 18. a 19. století, kdy byl nejspíše na popud hraběte Bedřicha Desfourse zastřešen barokní střechou. Společnost Senlife objekt získala v roce 2022, kdy také začala jeho proměna. Při rekonstrukci společnost spolupracovala s orgány státní památkové péče a zachovala všechny cenné architektonické prvky, zejména pásové klenby v budově bývalé hospodářské budovy (kravína), vstupní kamenocihelnou bránu, která dnes tvoří součást interiéru recepce a cihelné prvky které tvoří vertikální pásy (lizény), římsy a šambrány kolem okenních otvorů a dveří.

O Senlife ČR

Senlife ČR je česká společnost založená v roce 2020 Lukášem Drástou a Tomášem Eckschlagerem. Zabývá se rekonstrukcí historických budov na domovy pro seniory a jejich následujícím provozováním. V současnosti nabízí necelých 300 lůžek. Domov Senlife Mělník se nachází v historických prostorách bývalého augustiniánského kláštera, jehož historie sahá až do 13. století. Je určen pro seniorky a seniory se sníženou soběstačností a dlouhodobě nepříznivým zdravotním stavem, včetně Alzheimerovy choroby, kteří jsou při péči závislí na pomoci nebo dohledu jiné osoby. Podobné služby nabízí také Domov Senlife Tmaň umístěný ve zrekonstruovaných prostorách zámeckého areálu Tmaň nedaleko Berouna. Apartmány pro seniory v Mělníku jsou pak bytové jednotky v areálu mělnického kláštera vhodné pro jednotlivce nebo páry, které nejsou přímo závislé na cizí pomoci s tím, že je asistence je zde dostupná 24 hodin denně. Více informací najdete na webu www.senlife.cz.