Too Good To Go, celosvětový lídr v boji proti plýtvání potravinami, spouští svou aplikaci v Česku ve spolupráci s více než 60 místními podniky

  •  Too Good To Go zahajuje své působení v Česku a v první fázi propojuje Prahu se svou globální komunitou více než 95 milionů uživatelů a 160 000 partnerů
  • Pomocí aplikace Too Good To Go budou moci uživatelé zachraňovat Dobrovaky, které budou nabízet velký výběr přebytků potravin z restaurací, pekáren nebo obchodů, a to za sníženou cenu přímo od pražských gastro provozů
  • Too Good To Go v Česku již spolupracuje s více než 60 místními podniky, včetně cukrárny Myšák, Hilton Old Town Prague a Costa Coffee, aby zachránilo dobré jídlo před vyhozením
  • Plýtvání potravinami je v Česku velkým problémem: Eurostat uvádí, že každý rok přijde vniveč přibližně 91 kg potravin na obyvatele (Eurostat, 2023)
  • Plýtvání potravinami se celosvětově podílí na 10 % emisí skleníkových plynů (WWF, 2024) a podle projektu Drawdown (Project Drawdown, 2020) je omezení potravinového odpadu krokem číslo jedna, který mohou lidé učinit, aby pomohli řešit změnu klimatu

Praha, Česko, 11. června 2024 — Too Good To Go, společnost se sociálním dopadem, která provozuje největší světové tržiště s přebytky potravin, oznamuje svou expanzi do Česka a začíná spuštěním v Praze.

Od svého uvedení na trh v Dánsku v roce 2016 pomohla společnost Too Good To Go ušetřit více než 330 milionů jídel, což odpovídá zamezení vzniku 891 miliard kilogramů CO2e, 267 miliard litrů zbytečně spotřebované vody a 924 milionů m2 půdy ročně. Too Good To Go působí v 18 zemích Evropy a Severní Ameriky a jeho komunita má více než 95 milionů registrovaných uživatelů a 166 000 partnerů.

Oboustranně výhodný návrh a mise motivovaná dopadem na životní prostředí

Právě jsme zahájili naši cestu v Česku se silnými partnery a stejně silným odhodláním naplnit naše poslání: inspirovat a povzbudit všechny ke společnému boji proti plýtvání potravinami. V Too Good To Go chceme pomáhat lidem a našim oblíbeným místním značkám přispět ke zdravější a zelenější planetě,“ říká Pavol Dzurjanin, Country Director Too Good To Go pro Česko.

A dodává: „Více než 60 úžasných lokálních značek se rozhodlo připojit se k nám při tomto významném startu, včetně podniků jako je Myšák, Krafin, La Donuterie, Palatino & Nominanza nebo Šodó, Hilton Old Town Prague a Costa Coffee, a očekáváme, že s místním rozvojem našeho podnikání se součástí naší komunity stane mnoho dalších. Nabídka Too Good To Go je skutečně výhodným řešením pro všechny: je dobrá pro planetu, lidi i zisk. Podniky mohou ze svých přebytků vytěžit přidanou hodnotu a bojovat proti plýtvání potravinami; zároveň si uživatelé mohou užívat zboží za skvělou cenu a přitom přispívat ke skutečné, hmatatelné změně, která pomůže účinně bojovat proti změně klimatu.“

V Cukrárně Myšák si zakládáme na ruční výrobě z naší řemeslné dílny a využíváme ty nejkvalitnější suroviny. Proto nás mrzí, že musíme naše výrobky vyhazovat, když se neprodají – naše práce a kvalitní suroviny pak totiž přichází vniveč. V tomto ohledu nám spolupráce s Too Good To Go dává velký smysl a jsme rádi, že tohoto projektu můžeme být součástí,“ říká Tomáš Hánek, generální manažer za cukrárnu Myšák.

Skutečné řešení skutečného problému v Česku i ve světě

Uživatelé Too Good To Go si mohou prostřednictvím aplikace rezervovat Dobrovaky s překvapením v podobě přebytečných potravin za sníženou cenu oproti jejich původní maloobchodní hodnotě. Stačí se pak dostavit v době, kterou obchod stanoví pro vyzvednutí, ukázat na místě účtenku v aplikaci a obdrží svůj Dobrovak. Už jen záchranou 1 Dobrovaku (1 kg potravin[1]) pomocí aplikace Too Good To Go lze eliminovat 2,7 kg emisí CO2e, 810 litrům zbytečně spotřebované vody a 2,8 m2 půdy ročně.

Z výzkumu vyplývá, že v Česku se ročně vyhodí téměř miliarda kilogramů potravin (Eurostat, 2023). To znamená, že na jednoho obyvatele připadá 91 kilogramů kvalitních potravin, které putují rovnou do koše. Jiná studie navíc ukazuje, že nejvíce se plýtvá ovocem, zeleninou a pečivem (75 %) (IPSOS, 2023).

Problém plýtvání potravinami však zdaleka přesahuje jeho (obrovskou) ekonomickou náročnost: Plýtvání potravinami také přispívá k 10 % celosvětových emisí skleníkových plynů (WWF, 2024) a podle projektu Drawdown (2020) je snížení plýtvání potravinami opatřením číslo jedna, které mohou lidé učinit, aby pomohli řešit změnu klimatu.

Ze všech ekologických problémů je plýtvání potravinami tím nejhloupějším,“ říká Pavol Dzurjanin. A dodává: “Každé jídlo je důležité, pokud jde o pomoc naší planetě a společnosti. Ve Too Good To Go nabízíme koncept, který pomáhá řešit jeden z největších světových problémů a zároveň nechává všechny jako vítěze. Snížení plýtvání potravinami je dobré pro společnost, pro ekonomiku i pro planetu.

Too Good To Go: Celosvětová komunita toužící po českém jídle!

Náš globální tým je nesmírně nadšený z našeho vstupu do Česka, které je známé svou bohatou kulinářskou tradicí a živou gastronomickou scénou,“ říká Mette Lykke, generální ředitelka společnosti Too Good To Go. A dodává: „V Too Good To Go sníme o planetě bez potravinového odpadu a Česko musí hrát důležitou roli v tom, aby se v regionu něco změnilo. Naše nové působení v Česku je také naším prvním novým spuštěním v Evropě po třech letech. Máme úžasný místní tým, který, jak víme, bude úzce spolupracovat s místními gastronomickými podniky, aby jim pomohl co nejlépe využít jejich neocenitelné potraviny.

O Too Good To Go

Too Good To Go je společnost s certifikací B Corp, která spojuje uživatele s partnery, aby zachránili neprodané potraviny a zabránili jejich plýtvání. S 95 miliony registrovaných uživatelů a 160 000 aktivními partnery v 18 zemích provozuje Too Good To Go největší světový trh s přebytečnými potravinami.

Od svého spuštění v roce 2016 pomohla společnost Too Good To Go zachránit před plýtváním více než 330 milionů jídel, což odpovídá zabránění vzniku 891 000 tun CO2e, spotřebě 267 miliard litrů vody a 924 milionů m2 půdy ročně. Podle projektu Drawdown (2020) je snížení plýtvání potravinami krokem číslo jedna, kterým lze přispět k řešení změny klimatu, a to omezením nárůstu teploty do roku 2100 o pouhé 2˚C.

https://toogoodtogo.com/cs-cz/press

[1] Množství jednotlivých měření vychází z nezávislého výzkumu provedeného v roce 2023 společností Mérieux Nutrisciences | Blonk a ověřeného výzkumníky z Oxfordské univerzity a WRAP. Závěrem výzkumu je na míru vytvořený rámec měření založený na údajích o indexu životního cyklu potravin, které nepřicházejí vniveč.